km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Autista és idős emberek gondozását segítené a szombathelyi önkormányzat

Autista és idős emberek gondozását segítené a szombathelyi önkormányzat

Javaslat kerül a képviselők elé a szombathelyi szociális ellátórendszer fejlesztésére az idősek és az autizmussal élők nappali ellátása tekintetében.

 

Mint az az előterjesztésben is olvasható, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata számára kiemelten fontos a szociális ellátórendszer helyi szükségletekhez történő igazítása, elősegítve ezzel a lakosság minél magasabb szintű szociális biztonságának elérését. Kitérnek rá, hogy jelenleg az autizmus spektrum zavarral élők nappali ellátása nem biztosított önálló intézményi keretek között. A szakemberek véleménye szerint 15- 20 főnél azonnali ellátási igény mutatkozik, ez a létszám 5 éves távlatban várhatóan nagyságrendi nőni fog. 


Emellett a szociális ellátórendszerben egyre nagyobb igény mutatkozik a demens idős személyek nappali ellátására is. Szombathely Megyei Jogú Város Idősügyi Koncepciójában célkitűzésként szerepel a demens idős emberek ellátását célzó kapacitások növelése. A demens idős emberek nappali ellátása jelenleg a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat keretei között történik, mindösszesen 14 férőhelyen.


Az előterjesztésben írt indokok alapján javasolják a tervezési folyamat elindítását egy legalább 24 fős nappali intézmény létrehozására autizmus spektrum zavarral élők számára. Tekintettel a szakmai indokokra és arra a körülményre is, hogy a fejlesztés helyszíne a Pozsony utca 47. szám alatti önkormányzati ingatlan lenne, javasolják, hogy a tervezés terjedjen ki a területen jelenleg működő 40 fő idős személy nappali ellátását biztosító intézményi kapacitás legalább 14 demens idős férőhellyel történő bővítésére is a meglévő ellátás fejlesztésével együtt, tették hozzá. 


A fejlesztések javasolt helyszíne a Szombathely, Pozsony utca 47. szám alatt található, 2174 m2 nagyságú, maximum 40 % beépíthetőségű terület. Javasolják továbbá, a tervek elkészítése akként történjen, hogy a későbbiekben legyen döntési lehetősége a közgyűlésnek abban a tekintetben, hogy egy vagy két ütemben valósítja meg.  Annak érdekében, hogy a lakókörnyezet számára a tervezett intézményi fejlesztések parkolási nehézségeket ne okozzanak, a terveket úgy szükséges elkészíteni, hogy a parkolás lehetősége az intézmény területén kerüljön biztosításra. 


Ezeket a fejlesztéseket az önkormányzat elsődlegesen európai uniós forrásból kívánja megvalósítani, figyelemmel arra, hogy lehetőségük nyílik a TOP Plusz során nappali ellátást biztosító szociális intézmény létrehozásához szükséges forrás lehívására. A tervezési folyamat elindításához szükséges forrás Szombathely 2021-2027-es TOP Plusz Városfejlesztési Programtervének megfelelően már rendelkezésre áll, a tervezéshez saját forrást biztosítani nem szükséges.

 

Illusztráció: pixabay.com
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.