km/óra
  2021.03.04., csütörtök  •  Kázmér napja
Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Május 1-től feloldják a kijárási korlátozást Ausztriában, elkészültek az éttermek vonatkozó előírások és további könnyítések is várhatóak.

A szabályokat Rudolf Anschober egészségügyi,  Elisabeth Köstinger turisztikai, Karl Nehammer belügy und Margarete Schramböck gazdasági miniszter jelentették be a héten. A vendéglátóhelyek május 15-tól este 11-ig lehetnek nyitva, meghatározott feltételekkel. Maximum 4 felnőtt ülhet egy asztalnál, plusz a velük lévő gyerekek. A pultnál van való kiszolgálás nem megengedett, a személyzetnek szájat és orrot takaró maszkot kell viselnie. 
A belügyminiszter szerint a szabályoknak egyszerűnek, betarthatónak és hatásosnak kell lenniük. A vendégek és a dolgozók biztonsága a legfontosabb. 
A szálláshelyek május 29-től, turisztikai és szabadidős létesítmények, állatkertek május 15-tól fogadhatnak vendégeket - az 1 méteres védőtávolság ezekben az esetben is érvényes. 

 

Az éttermek, kávézók bárok, legfontosabb szabályai
 

- csak az asztalonál szolgálják ki a vendégeket, a pultnál nincsen kiszolgálás
- a személyzetnek maszkot kell viselnie
- az asztalokat előre le kell foglalni, a csoportos foglalás nem megengedett
- a vendégeket a személyzetet osztja el az asztalokhoz
- a vendégekre nem vonatkozik a maszkviselési kötelezettség
 
A belügyminiszter hangsúlyozta, az emberek már nagyon vágynak a normál életre, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sok étterem teljesen beszüntette a működését, idő kell, hogy felkészüljenek. Nyitnak az uszodák is


Május 29-től az uszodák és a fedett sportlétesítmények is kinyitnak - az 1 méteres védőtávolság betartásával. Az ezekre vonatkozó pontos részleteket és szabályokat most dolgozzák ki. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a koronavírus képes-e a vízben is fertőzni.Ez már a második fázis


Az egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a könnyítések második szakaszába értek, de a fokozatosságot be kell tartani. Figyelmeztetett arra, hogy a világban 3 millió fertőzött van, ami további aggodalomra ad okot. Ausztria túl van a járvány első hullámán, ezt erőteljes intézkedésekkel sikerült jól leküzdenie. Egy hete az új fertőzöttek aránya 1 százalék alatt maradt, így a fokozatos nyitás folytatható, azonban a járvány második hullámát el kell kerülni. Az első (április közepe) boltnyitások nem növelték a fertőzöttek számát, mondta az egészségügyi miniszter. Az osztrák egészségügyi adatok és trendek a legjobbak között vannak az Európai Unióban, jelentette be  Anschober.  


A kijárási korlátozást feloldják, új szabályok jönnek
 

A kijárási korlátozásokat május 1-től feloldják, viszont a nem egy háztartásban élőknek továbbra is tartaniuk kell a legalább 1 méteres védőtávolságot és maximum 10 ember találkozhat egy csoportban, ennyi fővel lehet rendezvényeket tartani. Temetéseken 30-an vehetnek részt, Az Ausztriában élők együttműködőek voltak és a korábbi, szigorú szabályokat is betartották, napi 100-200 bírságnál nem kellett kiszabni a korlátozási előírások megsértése miatt - összesen 30 ezer alkalommal büntettek a rendőrök. (krone.at)
 

kapcsolódó cikkek
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
kapcsolódó cikkek
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
Savaria Fórum 30. évfolyam 7. szám - 2021.02.26.
Savaria Fórum 30. évfolyam 7. szám - 2021.02.26.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ausztria: március végén nyithatnak a kerthelyiségek, Vorarlbergben tesztelik az enyhébb szabályokat, de a nagy nyitás még odébb van
A világjárvány elleni küzdelem következő szakaszában az osztrák kormány kisebb - regionális szempontból eltérő - enyhítést jelentett be. Vorarlberg ebben úttörő lesz. A fertőzésszámok stabil 7 napos 73-as előfordulása miatt a kormány már március 15-én meg akarja engedni a sport, a kultúra és a gasztronómia apró nyitó lépéseit Vorarlberg tartományban. Az ország többi részén az éttermek kerthelyiségeinek nyitását március 27-től engedélyezik, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a vendéglátó- és szállodaipar mielőbbi nyitást követel
Mielőbbi nyitást követel az osztrák vendéglátó- és szállodaipar, jóllehet az oszágban egyre nő a napi új koronavírus-fertőzések száma.
Ausztriában a fertőzések több mint felét már a vírusmutációk teszik ki
Ausztria-szerte a fertőzések 57 százalékát már a SARS-CoV-2 mutációi teszik ki - áll az egészségügyi minisztérium felügyelete alatt működő úgynevezett koronabizottság heti jelentésében.
Dr. Bognár Balázst nevezték ki a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács élére
Tíz év után történt váltás a tudományos tanács élén. Dr. Papp Antal Zoltán tűzoltó ezredes 2011 óta töltötte be a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács elnöki tisztségét, ez idő alatt a tudományszervezés területén tevékenykedett, elsődlegesen a katasztrófavédelem előtt álló szakmai kihívásokra adandó válaszok kutatásával foglalkozott, olvasható a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.
Egy javaslat szerint két hétre bezárnának a nem létfontosságú üzletek és az iskolák
Az üzletek nyitva tartását esetleg egy kéthetes periódusra korlátozni lehetne, csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva - vetette fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes a Hír Tv-ben megfontolandónak nevezte a teljes általános iskolai oktatás átállítását is digitálisra, számolt be az ATV.
legfrissebbek
Március végéig meghosszabbították a korlátozások többségét Németországban
Március 28-ig meghosszabbították Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét.
Nagyot küzdött, de nem tudta borítani a papírformát Siófokon az SZKKA
A szombathelyiek az első félidőben megráncigálták az oroszlán bajszát, a folytatásban viszont a Siófok akarata érvényesült.
6278 új fertőzött Magyarországon, 152-en meghaltak
6278 az új fertőzött és elhunyt 152 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu.
Ezúttal nem sikerült a győzelem a Falcónak, a Paks örülhetett a végén
Ezúttal nem sikerült a győzelem a szombathelyieknek hazai környezetben, de a hétvégén már újabb fontos feladat áll Gasper Okorn fiai előtt.
Japán nem engedne be nézőket a tokiói olimpiára
A japán kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak miatt azt tervezi, megakadályozza a külföldi nézők részvételét a 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián.