km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Május 1-től feloldják a kijárási korlátozást Ausztriában, elkészültek az éttermek vonatkozó előírások és további könnyítések is várhatóak.

A szabályokat Rudolf Anschober egészségügyi,  Elisabeth Köstinger turisztikai, Karl Nehammer belügy und Margarete Schramböck gazdasági miniszter jelentették be a héten. A vendéglátóhelyek május 15-tól este 11-ig lehetnek nyitva, meghatározott feltételekkel. Maximum 4 felnőtt ülhet egy asztalnál, plusz a velük lévő gyerekek. A pultnál van való kiszolgálás nem megengedett, a személyzetnek szájat és orrot takaró maszkot kell viselnie. 
A belügyminiszter szerint a szabályoknak egyszerűnek, betarthatónak és hatásosnak kell lenniük. A vendégek és a dolgozók biztonsága a legfontosabb. 
A szálláshelyek május 29-től, turisztikai és szabadidős létesítmények, állatkertek május 15-tól fogadhatnak vendégeket - az 1 méteres védőtávolság ezekben az esetben is érvényes. 

 

Az éttermek, kávézók bárok, legfontosabb szabályai
 

- csak az asztalonál szolgálják ki a vendégeket, a pultnál nincsen kiszolgálás
- a személyzetnek maszkot kell viselnie
- az asztalokat előre le kell foglalni, a csoportos foglalás nem megengedett
- a vendégeket a személyzetet osztja el az asztalokhoz
- a vendégekre nem vonatkozik a maszkviselési kötelezettség
 
A belügyminiszter hangsúlyozta, az emberek már nagyon vágynak a normál életre, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sok étterem teljesen beszüntette a működését, idő kell, hogy felkészüljenek. Nyitnak az uszodák is


Május 29-től az uszodák és a fedett sportlétesítmények is kinyitnak - az 1 méteres védőtávolság betartásával. Az ezekre vonatkozó pontos részleteket és szabályokat most dolgozzák ki. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a koronavírus képes-e a vízben is fertőzni.Ez már a második fázis


Az egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a könnyítések második szakaszába értek, de a fokozatosságot be kell tartani. Figyelmeztetett arra, hogy a világban 3 millió fertőzött van, ami további aggodalomra ad okot. Ausztria túl van a járvány első hullámán, ezt erőteljes intézkedésekkel sikerült jól leküzdenie. Egy hete az új fertőzöttek aránya 1 százalék alatt maradt, így a fokozatos nyitás folytatható, azonban a járvány második hullámát el kell kerülni. Az első (április közepe) boltnyitások nem növelték a fertőzöttek számát, mondta az egészségügyi miniszter. Az osztrák egészségügyi adatok és trendek a legjobbak között vannak az Európai Unióban, jelentette be  Anschober.  


A kijárási korlátozást feloldják, új szabályok jönnek
 

A kijárási korlátozásokat május 1-től feloldják, viszont a nem egy háztartásban élőknek továbbra is tartaniuk kell a legalább 1 méteres védőtávolságot és maximum 10 ember találkozhat egy csoportban, ennyi fővel lehet rendezvényeket tartani. Temetéseken 30-an vehetnek részt, Az Ausztriában élők együttműködőek voltak és a korábbi, szigorú szabályokat is betartották, napi 100-200 bírságnál nem kellett kiszabni a korlátozási előírások megsértése miatt - összesen 30 ezer alkalommal büntettek a rendőrök. (krone.at)
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.