km/óra
  2021.05.08., szombat  •  Mihály napja
Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Ausztria: további enyhítések várhatóak, ilyen szabályokkal nyithatnak ki az éttermek

Május 1-től feloldják a kijárási korlátozást Ausztriában, elkészültek az éttermek vonatkozó előírások és további könnyítések is várhatóak.

A szabályokat Rudolf Anschober egészségügyi,  Elisabeth Köstinger turisztikai, Karl Nehammer belügy und Margarete Schramböck gazdasági miniszter jelentették be a héten. A vendéglátóhelyek május 15-tól este 11-ig lehetnek nyitva, meghatározott feltételekkel. Maximum 4 felnőtt ülhet egy asztalnál, plusz a velük lévő gyerekek. A pultnál van való kiszolgálás nem megengedett, a személyzetnek szájat és orrot takaró maszkot kell viselnie. 
A belügyminiszter szerint a szabályoknak egyszerűnek, betarthatónak és hatásosnak kell lenniük. A vendégek és a dolgozók biztonsága a legfontosabb. 
A szálláshelyek május 29-től, turisztikai és szabadidős létesítmények, állatkertek május 15-tól fogadhatnak vendégeket - az 1 méteres védőtávolság ezekben az esetben is érvényes. 

 

Az éttermek, kávézók bárok, legfontosabb szabályai
 

- csak az asztalonál szolgálják ki a vendégeket, a pultnál nincsen kiszolgálás
- a személyzetnek maszkot kell viselnie
- az asztalokat előre le kell foglalni, a csoportos foglalás nem megengedett
- a vendégeket a személyzetet osztja el az asztalokhoz
- a vendégekre nem vonatkozik a maszkviselési kötelezettség
 
A belügyminiszter hangsúlyozta, az emberek már nagyon vágynak a normál életre, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sok étterem teljesen beszüntette a működését, idő kell, hogy felkészüljenek. Nyitnak az uszodák is


Május 29-től az uszodák és a fedett sportlétesítmények is kinyitnak - az 1 méteres védőtávolság betartásával. Az ezekre vonatkozó pontos részleteket és szabályokat most dolgozzák ki. Jelenleg azt vizsgálják, hogy a koronavírus képes-e a vízben is fertőzni.Ez már a második fázis


Az egészségügyi miniszter arról beszélt, hogy a könnyítések második szakaszába értek, de a fokozatosságot be kell tartani. Figyelmeztetett arra, hogy a világban 3 millió fertőzött van, ami további aggodalomra ad okot. Ausztria túl van a járvány első hullámán, ezt erőteljes intézkedésekkel sikerült jól leküzdenie. Egy hete az új fertőzöttek aránya 1 százalék alatt maradt, így a fokozatos nyitás folytatható, azonban a járvány második hullámát el kell kerülni. Az első (április közepe) boltnyitások nem növelték a fertőzöttek számát, mondta az egészségügyi miniszter. Az osztrák egészségügyi adatok és trendek a legjobbak között vannak az Európai Unióban, jelentette be  Anschober.  


A kijárási korlátozást feloldják, új szabályok jönnek
 

A kijárási korlátozásokat május 1-től feloldják, viszont a nem egy háztartásban élőknek továbbra is tartaniuk kell a legalább 1 méteres védőtávolságot és maximum 10 ember találkozhat egy csoportban, ennyi fővel lehet rendezvényeket tartani. Temetéseken 30-an vehetnek részt, Az Ausztriában élők együttműködőek voltak és a korábbi, szigorú szabályokat is betartották, napi 100-200 bírságnál nem kellett kiszabni a korlátozási előírások megsértése miatt - összesen 30 ezer alkalommal büntettek a rendőrök. (krone.at)
 

kapcsolódó cikkek
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
kapcsolódó cikkek
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában
Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter kedden egy bécsi sajtótájékoztatón.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
Savaria Fórum 30. évfolyam 16. szám - 2021.04.30.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Több halálos áldozata van a Celldömölk és Mersevát közötti buszbalesetnek (frissítve)
Az elsődleges információk alapján személyautó és utasokat szállító autóbusz ütközött a 834-es úton Celldömölk és Mersevát között.
Maruzsa: minden készen áll az érettségi vizsgák megkezdésére
Minden készen áll ahhoz, hogy hétfőn elkezdődjenek az érettségi vizsgák, a kormány döntése értelmében néhány kivétellel csak írásbeli vizsgák lesznek az egészségügyi óvintézkedések betartásával - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára csütörtökön, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján.
26 új fertőzött Vasban, 1219 Magyarországon, 106-an meghaltak
1219 az új fertőzött, elhunyt 106 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 22.772-ről 22.798-ra nőtt.
Koronavírus: május 19-én nyit Ausztria, újra lehet étterembe, szállodába menni
Az újranyitás időpontjáról és módjáról tanácskozott tartományi vezetőkkel és szociális partnerekkel pénteken a kormány. Ezt követően Sebastian Kurz kancellár bejelentette, hogy május 19-én nyithatnak újra a vendéglátóegységek és a turisztikai szolgáltatók. Az iskolákban május 17-től folytatódhat a jelenléti oktatás, olvasható az orf.at-n.
Covid19-igazolvány: oltással vagy ingyenesen végzett tesztekkel lehet majd utazni az EU-n belül?
Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöldigazolvány" helyett „Covid19-igazolványnak" nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.
legfrissebbek
György István: hétfőn, kedden és szerdán foglalhatnak időpontot oltásra a 16-18 év közöttiek
A 16-18 éves regisztráltak számára hétfőn, kedden és szerdán nyílik meg az időpontfoglalás lehetősége a koronavírus elleni oltásra, és csütörtöktől kezdik a korosztály oltását Pfizer-vakcinával - nyilatkozta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára szombaton a közmédiának.
Megnyílt a szombathelyi plazma pont
Nyújtsd a kezed és ments életet! Ezzel a mottóval várja a donorokat a most megnyílt szombathelyi plazma pont. A vérplazmából számos, szintetikus úton nem előállítható életmentő koncentrátum készül. Az országos hálózatú plazmaszolgálat tavaly az elsők között csatlakozott a Covid-fertőzésből felgyógyultak plazmájának gyűjtéséhez, a Vérellátóval együttműködve pedig véradókat is fogadnának.
Elmarad az idei Joskar-Ola Napok
Aszfaltszállító Tatra hajtott fának Őrimagyarósd közelében
Súlyosan megsérült annak a teherautónak a vezetője, amely Nádasd irányába tartott és aszfaltot szállított.
Hét migránst fogtak a rendőrök Rábapatynál
A rendőrök 2021. május 7-én 17 óra 30 perc és 2021. május 8-án 5 óra 30 perc között hét migránssal szemben intézkedtek, közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság.