km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Átalakul az orvosi ügyeleti rendszer, októbertől már új helyen működhet

Átalakul az orvosi ügyeleti rendszer, októbertől már új helyen működhet

Új helyen és új struktúrában működhet Szombathelyen is az orvosi ügyelet októbertől. Az önkormányzat közbeszerzési eljárásban keresi meg azt a külső szolgáltatót, aki biztosítja majd a szombathelyiek egészségügyi alapellátásának ügyeleti feladatait.

A város közgyűlése 2001-ben döntött arról, hogy az orvosi ügyeleti feladatokat az Országos Mentőszolgálatnak adja át. A részleteket, többek között az éves hozzájárulás összegét (35,8 millió forint), valamint az ingyenesen átadott vagyontárgyakat, eszközöket tartalmazó szerződést egy évvel később írták alá. 2007-ben változott az éves támogatás mértéke, de még abban az évben a város a gyermekorvosi ügyelet költségeire plusz 600 ezer forintot biztosított. 2019 februárjában a Mentőszolgálat jelezte, hogy az előző évet közel 16 millió forintos hiánnyal zárta, melynek oka a központi finanszírozás stagnálásával szemben a bérnövekedés. Majd június 11-én kelt levelében szeptemberi hatállyal felmondta a szerződést. A közgyűlés megszavazta az igényelt 32 milliós többlettámogatást, az ügyeletben dolgozók juttatásait pedig 15 százalékkal megemelte. Így a 2007-től 2018-ig 34,3 millió forintos éves önkormányzati hozzájárulás 2019-ben 75,3 millió háromszázharmincnégyezer forintra nőtt. A Mentőszolgálat ennek köszönhetően visszavonta felmondását.


László Győző alpolgármester lapunkat arról tájékoztatta, hogy tavaly decemberben ismét felmerült az együttműködés – most már közös megegyezéssel való – megszüntetése, mégpedig 2020. szeptember 30-ával. Az országban egyáltalán nem jellemző a szombathelyi modell, miszerint a Mentőszolgálat biztosítja az orvosi ügyeletet. Éppen ezért a város – háziorvosainak szakmai véleménye alapján is – közbeszerzési eljárással kiválasztott külső szolgáltatóra bízná ezt a feladatot. Mégpedig új helyszínen, a Lordok Házaként ismert (11-es Huszár út 6.) önkormányzati ingatlanban, amely korábban étteremként üzemelt. A közel 300 négyzetméteres földszinti épületrészben két rendelőt, egy fektetőszobát, két várót (gyermek és felnőtt), egy takarítószertárt, egy veszélyeshulladék-tárolót és egy raktárt kell kialakítani, valamint a személy számára pihenőszobákat, kiszolgáló helyiségeket, valamint a vizesblokk felújítására, akadálymentesítésre, az ingatlan rekonstrukciójára is szükség van, hogy az előírásoknak, s így a szombathelyiek jó színvonalú ellátásának mindenben megfeleljen. Erre a célra az önkormányzat 40 millió forintot különített el. 


Az alapellátás javítására szolgál a város példaértékű kezdeményezése, a háziorvosi életpályamodell bevezetése is. A három pillérből álló programra (a praxis megvásárlásra, fenntartására és esetleges átadására) 74 millió forintot szán Szombathely. Az alpolgármester hozzátette, az életpályamodell kapcsolódik az ügyeleti ellátás zavartalan működtetéséhez is.


Az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál levélben tájékoztatta szerkesztőségünket a kialakult helyzetről: „Az ügyeleti ellátás és az egészségügyi alapellátás biztosítása önkormányzati feladat, az erre vonatkozó pénzügyi, illetve humánerőforrás környezet meghatározása pályázathoz kapcsoltan történik. Az elmúlt években az ágazati béremelésekből és a munkaügyi helyzet változásaiból adódóan a működtetés feltételeit csak az OMSZ és a szombathelyi önkormányzat közötti eseti tárgyalásokkal lehetett fenntartani, amelyek nem nyújtják a feladat folyamatos ellátásának elvárható biztonságát, ezért szükségesnek tartjuk új pályázat kiírását. Az egyeztetések alapján készen állunk az önkormányzat megoldási javaslatainak értékelésére. Mindezek az alapellátás körébe tartozó, önkormányzati feladatot képező orvosi ügyeleti feladatok ellátására vonatkoznak, a Mentőszolgálat a mentési tevékenységét továbbra is a lehető legmagasabb színvonalon minden rászoruló számára folyamatosan biztosítja.”

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Savaria Fórum 33. évfolyam 22. szám - 2024.06.07.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Szombathelyen és a megyében is küzdenek az árral
Az éjszakai esőzések után ismét áradnak, kilépnek medrükből a folyók és a patakok a megyében, Szombathelyen is védekezni kell a víz ellen. A Rábán és a Pinkán is harmadfokú készültség van, más megyékből vezényeltek át szakembereket, a Rába-völgyben további áradásokra kell számítani.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.