km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Átalakítják az orvosi ügyeleti próbaprogramot

Átalakítják az orvosi ügyeleti próbaprogramot

Átalakítják azt az orvosi ügyeleti próbaprogramot, amelyre az országos rendszer újraszervezését alapozták volna – értesült a Népszava.

 

A lapnak a Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke, a Hajdú-Bihar vármegyében háziorvosként praktizáló Szabad Zoltán azt mondta: január végéig meghosszabbították az Országos Mentőszolgálat ott zajló pilotját. Az orvos azt nyilatkozta, meglepte, hogy ott is váltanak és megint új ügyeleti rendszert léptetnek életbe. Az átalakítás egyik súlyos problémájának nevezte, hogy sem a feladatot ellátó háziorvosok, sem a páciensek nem tudnak még semmit arról, hogy néhány hét múlva mi történhet, hogyan fordulhatnak segítségért baj esetén.


Szabad hozzátette, hogy a programban működtetett 24 ügyeleti pontból az átalakítás után csupán tíz olyan marad, ahol délután négytől este tízig lesz orvos, este tíztől reggel nyolcig pedig csak öt ilyen hely marad nyitva. Ha igazak az eddig kiszivárgott hírek, akkor például a 30 ezer lelkes Hajdúböszörményben csak este tízig lesz ügyelet.


Az orvos példaként hozott egy olyan esetet, amikor egy beteg az éjszaka közepén bement a próbaprogramban szereplő egyik ügyeletre, ahol nem orvos, hanem magasan képzett mentőtiszt fogadta, aki azonban nem írhatott fel neki gyógyszert. Ezért átküldte a legközelebbi ügyeleti pontra, egy másik városba, ahol volt orvos, receptet is írt, gyógyszertárat azonban csak egy harmadik városban talált a páciens.


A betegek és a háziorvosok tájékoztatása is sürgető lenne Szabad Zoltán szerint. Mint mondta, az új rendszerben új feladatellátási szerződést kell kötniük, amelybe az önkormányzat mellé immár az Országos Kórházi Főigazgatóság is bekerül szerződő félként, a szerződés tervezetét pedig már mindenki nagyon várja.


A lap megkeresésére az Országos Mentőszolgálat azt közölte, hogy a modellprogram igazolta az egységes, OMSZ által koordinált ügyeleti rendszer előnyeit.


Egy január 1-től hatályos jogszabály alapján átalakul a háziorvosi ellátás, benne az alapellátási ügyeleti rendszerrel. A kormány ebben Budapest kivételével az Országos Mentőszolgálatra bízza a feladat megszervezését, a most még elérhető ügyeleti pontok nagyjából harmada megszűnik. A jövőben 81 járásnak lenne összesen 102 ügyeleti központja, akad majd olyan járás, ahol nem lesz ügyeleti pont. Több megyében a mostani csaknem tucatnyi ügyeletből legfeljebb három-négy marad. Ahol marad, ott az adott járás háziorvosai, saját asszisztenseikkel is fogadnák az ügyeleti helyszínen a betegeket.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.