km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Átadták Kőszegen az egykori bencés rendház felújított épületét

Átadták Kőszegen az egykori bencés rendház felújított épületét

Átadták a felújított bencés rendházat Kőszegen. A szerzetesrend tulajdonában álló műemléképület megújult közösségi tereivel együtt a jövőben idegenforgalmi szálláshelyként szolgál, gazdagítva Szombathely és környéke turisztikai palettáját. A projektet, amely a kreatív város fenntartható vidék program keretében valósult meg másfél milliárd forinttal támogatta a kormány.

 

A tizenhetedik században épült rendházat a jezsuiták építették, majd a piaristák és a bencés szerzetesek folytatták itt a munkát. Az épület ugyan új funkciót kap, de a jövőben is az oktatás, a kutatás, a közösségi kapcsolatok színtere lesz.


Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, hogy az itt élők akár a turizmuson, akár a gazdaság fejlesztésén keresztül akkor találják meg itt a jövőt, a fiatalok akkor maradnak itt közöttünk, ha megtalálják a lehetőséget is és ebben kell segíteni, hiszen ez a hotel a várost fogja gazdagítani, a bevétel az ide jön. 


Az épület a 48-as államosítás után 1990-ben került vissza az egyház tulajdonába, állapota időközben jelentősen romlott. 


Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát hozzátette, azon is gondolkodnak, hogy mint főapátság a saját tudományos, kulturális tapasztalatukkal, hogy tudnak kapcsolódni ehhez a projekthez, elsősorban előadásokkal, kiállításokkal, programok közös lebonyolításával.

 
Összefogásra és másfélmilliárd forintnyi kormányzat támogatásra volt szükség ahhoz, hogy a közel három évtizedes munka végén, egy épületegyüttes szerves részeként új közösségi tere legyen a városnak. 


Miszlivetz Ferenc, a KRAFT program ötletgazdája, a Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének főigazgatója hangsúlyozta, a mostani beruházás mindenképpen kiegészíti, nagyon előre is lendíti azt a funkcióegyüttest, amit a többi épületben már megvalósulóban van és ami a Zsinagóga és a Bálház felújításának a megkezdésével tovább fog bővülni.  


A Benedict Hotel Kőszeg nem csak az egyetem kutatóinak és hallgatóinak nyújt szállást, de a városba érkező turistáknak is. A hatvanöt férőhelyes épület előtt emléktáblát helyeztek el. A leleplezésen részt vett Navracsics Tibor, a Szombathelyt is magába foglaló Észak-Dunántúli gazdasági övezet kormánybiztosa is.  Így fogalmazott: „Láthatjuk, hogy Magyarországon ugyan még gyerekcipőben van ez az fejlődés, de ez a térség kiválóan alkalmas rá, hiszen számos olyan várost tudunk a térségben, amely nagyon jó kulturális adottságokkal rendelkezik, amelyre lehet építeni egy gazdasági potenciált is, mint itt Kőszegen ebben a példában is láthattuk.” 


Az egész napos rendezvény nyilvános épületbejárással és kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, amelyen a szakemberek mellett bárki rész vehetett.

 

Fotó: A Benedict Hotel Kőszeg az átadása napján, 2020. szeptember 7-én. Az egykori bencés rendház felújított műemléki épület, amely továbbra is a szerzetesrend tulajdonában áll, de megújult közösségi tereivel együtt a jövőben idegenforgalmi szálláshelyként is szolgál. A külsejében és belterében is teljesen megújult épület felújítását a KRAFT-Kőszeg progam keretében 1 milliárd 435 millió forinttal támogatta a magyar kormány. MTI/Varga György

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
100 százalékos teljesítménnyel nyerte a bajnokságot az SZKKA
Az NB/I B-s kézibajnokság zárófordulójában az Orosházát is legyőzte Vida Gergő együttese, amely mind a 30 bajnokiját megnyerte.
Hankó Balázs: egyre vonzóképesebb a megújult magyar felsőoktatás
Egyre vonzóképesebb, egyre attraktívabb a megújult magyar felsőoktatás - hangoztatta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért felelős államtitkára Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján, szombaton.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Megtisztult a Stromfeld lakótelep első két félköríve is
A SZOVA Nonprofit Zrt., a Szompark Kft. és a Közterület-felügyelet korábbra tervezte, de a csapadékos időjárás miatt végül csak most tudták elvégezni a Stromfeld lakótelep első két félkörívének komplex takarítását.