km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Magabiztos Falco-siker, nem adott esélyt Milos Konakov csapata az Atomerőműnek

Magabiztos Falco-siker, nem adott esélyt Milos Konakov csapata az Atomerőműnek

A szombathelyiek a második negyed közepén magukhoz ragadták a kezdeményezést, onnan pedig már nem volt visszaút az ASE számára.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I. 23. FORDULÓ

ATOMERŐMŰ SE - FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY 65-82 (19-20, 12-23, 20-20, 14-19)

ASE: Kovács Á. 4, Frank 2, Taylor 22/9, Pacevicius 8, Goins 9/3. Csere: Kis R. 9/9, Brown 6/3, Brzoja 5

Edző: Petar Mijovic

Falco: Váradi 15/6, Somogyi 10, Clark 13/9, Golomán 10/3, Keller Á. 8. Csere: Perl 15, Barac 9, Hawkins 2, Verasztó -, Kovács B. -

Edző: Milos Konakov

 

A listavezető látogatott a sereghajtóhoz szerda délután az élvonalbeli bajnokság 23. fordulójában. azaz a Falco az Atomerőmű otthonában vizitált. A szombathelyiek a találkozó előtt hangsúlyozták, idegenben sosincs könnyű mérkőzés, a tabellán elfoglalt helyezés alapján pedig óriási hiba lenne bármilyen következtetést levonni, így maximális koncentrációra lesz szükség a győzelemhez. Milos Konakov Benke Szilárd játékára nem számíthatott, a válogatott klasszis sérülés miatt nem állhatott a csapat rendelkezésére.

 

Váradi Benedek rögtön egy faultos kosárral adta meg a mérkőzés alaphangját, a ráadás büntetőt viszont nem sikerült értékesítenie. Sokat hibáztak a csapatok, majd' két percig nem esett újabb kosár, ekkor Somogyi Ádám növelte a szombathelyi előnyt egy szép egyéni akció után (0-4). A paksiak triplával feleltek, ezt követően Keller Ákos dolgozott remekül a palánk alatt, de erre is érkezett a válasz egy dupla formájában (5-6). A Falco sem tétlenkedett, egy hármassal adta az ASE tudtára, hogy a győzelemért jött, egy hazai büntető után 7-9 állt az eredményjelzőn. A címvédő újabb kosarát Marvin Clark jegyezte, az Atom viszont finoman szólva sem adta magát könnyen, és egy újabb jó kinti dobással egyre zárkózott (10-11). 10-13-nál aztán a kimaradt tolnai büntetőre Falco-tripla volt a felelet, ekkor azonban egy négypontos akciónak köszönhetően ismét egy pont volt közte (15-16). Nem sokkal később, 17-16-nál már a házigazdánál volt az előny, a címvédő azonban fordított, tíz perc után 19-20 volt az állás.

 

Fej-fej mellett, váltott vezetéssel haladtak a csapatok, 21-21 után azonban zsinórban négy vasi pont érkezett, így lélegzetvételnyi előnyhöz jutott a Konakov-legénység. Kapaszkodott a Paks, futott az egyenlítés után, Perl Zoltán 2+1-es akciójával azonban már öt volt közte, 25-30-ra vezettek a sárga-feketék. A folyatásban megálltak a pontgyártással a csapatok, az atomvárosiak időt kértek, de csak hosszú idő után, büntetőkből érkeztek az újabb pontok (27-30). Váradi Benedekék egy 0-4-es sorozattal reagáltak, az ASE pedig ismét időt kért 27-34-nél. Golomán György egy triplának köszönhetően közé tette a tíz pontot, majd egy szépségdíjas Golomán-Keller összjátéknál is örülhettek a Falcot elkísérő drukkerek. A félidő végére két számjegyű lett a különbség, 31-43-ra vezettek a szombathelyiek.

 

Egy-egy kimaradt lehetőség után paksi hármassal startolt a harmadik etap, amely aztán nem maradt viszonzatlanul. A különbség nem akart csökkenni, folyamatosan tíz ponton kívül tudta tartani az Atomerőműt a Falco, meggyőzően kosárlabdázott a címvédő. A játékrész derekán 38-52-re vezettel a sárga-feketék, az előny pedig Per büntetőivel duzzadt tovább. Egyre nehezebb helyzetbe kerültek a hazaiak, trénerük ismét magához hívta őket, majd újabb vendég büntetők következtek, ezúttal Váradi jóvoltából. A Paks megtorpant, a Falco nem csak eredményesen, szépen játszott. A negyed hajrájában azán jelentősen javított a bedobott triplák százalékán az ASE, ám így is 51-63-mal fordultak rá a záró felvonásra a csapatok. 

 

Faultos kosárral, valamint jó büntetővel nőtt tovább a vendég előny, majd mindkét oldalon megremegtek a kezek, nem tudták egymás hibáit sem kihasználni a felek. A kritikus pillanatokban nem volt meg a megfelelő koncentráció hazai oldalon, a lélektani határnak számító tíz pont alá így nem sikerült benéznie az Atomerőműnek. 57-70-nél erre büntetőkből is meglett volna a lehetőség, a háromból azonban csak kettő ment be, így 59-70-ről folytatódott az összecsapás. Hiába a halvány reménysugár, ezt követően két villámgyors szombathelyi kosár következett, 59-74-nél ismét tizenöt volt a differencia. Két és fél perccel a vége előtt már csak az eredmény kozmetikázása lehetett a tolnaiak célja, Clark azonban gondoskodott róla, hogy ez se legyen túl könnyű feladat (62-82). A találkozó utolsó kosarát a fehérmezesek szerezték, ez azonban már nem osztott, nem szorzott, a Falco magabiztos, 65-82-es sikerrel térhet haza Paksról.

 

A szombathelyiekre a válogatott szünet ellenére szombaton még vár egy mérkőzés, ugyanis február 19-én kerül pótlásra a csapat Kaposvár elleni, idegenbeli összecsapása. A nemzeti csapatba meghívót kapó játékosok ezután csatlakoznak be a Montenegró elleni felkészülésbe.

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak