km/óra
  2024.05.25., szombat  •  Orbán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba

Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba

Április 18-19-én lehet jelentkezni az általános iskolákba, és az óvodai beiratkozás április 20-án kezdődik – közölte az Oktatási Hivatal (OH) pénteken az MTI-vel.

Közleményükben azt írták, hogy április 20-tól május 20-ig tart az óvodai beiratkozás, az óvodakezdés halasztása pedig április 15-ig kérelmezhető.

Hangsúlyozták: minden gyermeknek, aki augusztus 31-ig betölti a 3. évét, szeptembertől legalább napi négy órában óvodai nevelésben kell részesülnie annak érdekében, hogy időben elkezdődhessen a közösségbe szoktatása és felkészítése a majdani iskolakezdésre. A felvételt a szülőnek, gondviselőnek kell kérelmeznie. Az Oktatási Hivatal (OH) levélben hívta fel az érintett szülők, gondviselők figyelmét a határidőkre, tudnivalókra.

A kötelező felvételt biztosító köznevelési intézmények listája és a körzethatárok elérhetők az OH honlapján. Adott településen a beiratkozás módjáról és pontos idejéről az óvoda, illetve az önkormányzat ad tájékoztatást – ismertette a hivatal.

Tudatták azt is, hogy az óvodakezdés halasztását április 15-éig kérelmezhetik a szülők a területileg illetékes járási hivatalnál. Ha családi körülményei, sajátos helyzete ezt indokolja, a gyermek egy évig (annak az évnek augusztus 31-éig, amelyben negyedik évét betölti) menthető fel az óvodai foglalkozások alól, különös méltánylást érdemlő esetben, újabb kérelem alapján annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét tölti be.

 A tájékoztatás szerint a bölcsődék legkésőbb 2024. április 15-éig jelzik az OH-nak, ha az óvodaköteles korba lépő gyermek – a jogszabályban meghatározott esetben – további egy évig bölcsődei ellátásban vesz részt. Ekkor nincs szükség óvodai beiratkozásra, de javasolt, hogy a szülők egyeztessenek a bölcsődével. Nem kell beiratkozni akkor sem, ha a gyermek a kötelező óvodai nevelést a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálattal jogviszonyban, korai fejlesztés és gondozás keretében teljesíti.

Kiemelték: minden gyermek, aki augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, tankötelessé válik. A tankötelezettség halasztása kizárólag azok esetében lehetséges, akik számára az OH engedélyezte, hogy további egy nevelési évig óvodában maradjanak, vagy akik rendelkeznek a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakértői bizottsága által kiállított szakvéleménnyel.

A tanköteles gyermekek iskolai beiratkozására április 18-19-ig van lehetőség. A gyorsabb és gördülékenyebb ügyintézés érdekében az adatok a beiratkozás előtt online beküldhetők a KRÉTA rendszerben. A beiratkozással kapcsolatos hasznos tudnivalók ugyancsak a KRÉTA rendszerben olvashatók – közölte az OH.

A közleményben kitértek arra is, hogy ha a gyermek óvodakötelezettségét vagy tankötelezettségét Magyarország területén kívül teljesíti, azt a szülőnek be kell jelentenie a hivatalnak. A bejelentéshez használható űrlap elérhető az OH honlapján, és elküldhető ügyfélkapus hitelesítéssel elektronikusan vagy postán a következő címre: Oktatási Hivatal, Köznevelési Nyilvántartási Főosztály, 1363 Budapest, Pf. 19. 

 

(MTI)

Illusztráció: pixabay.com

címkék
2024, 2024_2025_tanév, általános_iskola_beiratkozás, Aréna_óvoda, Balázsyné_Süle_Ildikó_ óvodavezető, beiskolázás, Bercsényi_Miklós_Általános_Iskola , Bokréta_Bölcsőde, Boldog_Brenner_János_Óvoda, Brenner_János_Általános_Iskola_és_Gimnázium, Brenner_óvoda, bölcsőde, bölcsőde_Szombathely, Csicsergő_Bölcsőde, Derkovits_Gyula_Általános_Iskola, Dési_Huber_István_Általános_Iskola, EBI, Egyesített_Bölcsődei_Intézmény , ELTE_Bolyai_János_Gyakorló_Általános_Iskola_és_Gimnázium, Gazdag_Erzsi_Óvoda, Gazdag_Gyula_Általános_Iskola, gothard_jenő_általános_iskola, Hét_Kastély_Kertje_Művészeti_Óvoda_és_Bölcsőde , Horvát_Óvoda_és_Általános_Iskola, iskola, iskolai_beiratkozás, iskolakezdés, Játéksziget_Óvoda, Maros_óvoda, Mesevár_Óvoda, Micimackó_Óvoda, Nádasdi_Széchenyi_István_Általános_Iskola, Napraforgó_Bölcsőde, Napsugár_Óvoda, Neumann_János_Általános_Iskola, Nyitra_utcai_Általános_Iskola, oktatás, oktatás_, Oladi_Általános_Iskola, Oladi_Általános_Iskola_Szombathely, óvoda, óvodai_beiratás, óvodai_felügyelet, óvodai_férőhely, óvodai_szolgáltatások, óvodapedagógus, óvodapedagógusi_életpálya_modell, óvodások, óvodavezető, óvoda_Szombathely, Paragvári_Utcai_Általános_Iskola, Perintparti_Waldorf_Általános_Iskola_és_Gimnázium , Pipitér_óvoda, református_óvoda, Reményik_Sándor_Evangélikus_Általános_Iskola, Százszorszép_Bölcsőde, Szedreskert_Bölcsőde, Szentkirályi_bölcsőde, Szombathelyi_Donászy_Magda_Óvoda, Szombathelyi_Egyesített_Bölcsőde_Intézmény, Szűrcsapó_Óvoda, új_bölcsőde, Váci_Mihály_Általános_Iskola_és _Alapfokú_Művészeti_Iskola, városligeti_bölcsőde_szombathely, Vasi_Vizeken_Általános_Iskolai_Horgászvetélkedő, Zichy_Antónia_Általános_Iskola, Zrínyi_Ilona_Általános_Iskola_
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Parkoló autónak ütközött, ami kidöntött egy 20 kilovoltos vezetéket is tartó villanyoszlopot
A baleset Kenyeriben történt péntek reggel, az azt okozó Opelen nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítás, ráadásul a kocsi fiatal sofőrje, megpróbálta másra hárítani a felelősséget.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Diploma-kiállítás: létkérdések és válaszok (képgalériával)
Diploma-kiállítás nyílt pénteken az ELTE SEK Vizuális Művészeti Tanszék (VMT) képi ábrázolás szakos hallgatóinak mestermunkáiból az Írokéz Galériában (a Képtár épületében). A diákoknak az elmúlt három évben megszerzett tapasztalataikat is reprezentálják az alkotások.
Öt emberből négy használja az e-receptet
Magyarországon öt emberből négy használja az e-receptet, a páciensek kétharmada pedig kért már online vizsgálati időpontot, beutalót - derült ki a Semmelweis Egyetem (SE) Digitális Egészség kutatócsoportjának legújabb felméréséből.