km/óra
  2024.04.12., péntek  •  Gyula napja
Andrej Babiš elvesztette a cseh választást

Andrej Babiš elvesztette a cseh választást

A prágai kormányalakítás még bizonytalan.

 

A szombaton délután zárult cseh képviselőházi választást jobboldali, hárompárti Spolu (Együtt) koalíció nyerte Csehországban a szavazatok 27,75 százalékával. A második helyen az eddig kormányzó centrista ANO végzett 27,17 százalékkal, míg a harmadik hely a szintén jobboldali, kétpárti Polgármesterek-Kalózok koalícióé lett 15,57 százalékkal. Negyedikként bejutott a parlamentbe a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) 9,58 százalékkal.

 

A kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), illetve a kormányt kívülről támogató Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) öt százalékon aluli támogatással kiestek a képviselőházból.

 

Az Orbán Viktor szövetségesének számító Babiš azonban veresége ellenére azzal érvelt, hogy a legnagyobb frakciója az ő pártjának lesz, és a nyíltan őt támogató, a ceremoniális kereteket korábban is feszegető Miloš Zeman elnök is arra utalt a választás előtt, hogy az ANO vezetőjét kérné fel először kormányalakításra. Ez akár egy elhúzódó ügyvivő kormányt is jelenthet, hiába nem látszik, hogyan tudna többségi koalíciót összerakni az eddigi miniszterelnök.

 

Vasárnap azonban újabb bizonytalanságot hozott, hogy miután Babiš nála járt, a már két hete betegállományban lévő, szeptemberben nyolc napig egy egészségügyi intézményben kezelt államfőt újból kórházba kellett szállítani. Állapotáról először csak annyit árultak el, hogy intenzív osztályon van, miután egy ismert krónikus betegségével komplikációk léptek fel. A kórház este bejelentette, hogy a 77 éves államfő már jobban van, sikerült stabilizálni állapotát. Így azonban egyelőre közvetlenül a választás után nem tudni, hogyan és mikor fog bárki kormányalakítási tárgyalásokra megbízást kapni.

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 13. szám - 2024.04.05.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Spártai megmérettetés Szombathelyen
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Többféle kategóriában mérhetik össze tudásukat a jelentkezők, a szervezők pedig a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Aznap több utcát is lezárnak Szombathelyen.