km/óra
  2021.10.20., szerda  •  Vendel napja
Alternatív tanítási nap Szombathelyen: így csatlakoztak az országos iskolasztrájkhoz

Alternatív tanítási nap Szombathelyen: így csatlakoztak az országos iskolasztrájkhoz

A diákok szeptember 13-án országos iskolasztrájkot hirdettek meg, ami később - jogilag - iskolabojkottra módosult. Szombathelyen a Bohém nevű helyen tartottak alternatív tanítási napot beszélgetéssel, filmvetítéssel.

A Szabad Egyetem, a Szabad Terek és az aHang főszervezésével alternatív tanítási órákat szerveztek az egész országban szeptember 13-án, hogy a köznevelési törvény elleni tiltakozás mellett hangsúlyozzák a tudásátadás fontosságát is. A megmozdulás eredetileg iskolasztrájknak indult, ám később Nógrádi Áron, az esemény egyik szervezője a hvg.hu-nak azt mondta: "Jogilag nem sztrájk lesz a diákok szeptember 13-ára meghirdetett akciója, hanem iskolabojkott."

Szombathelyen a Thököly utcában található Bohém nevű helyre szervezték a "sztrájkot", péntek délelőtt folyamatosan érkeztek a középiskolás diákok az eseményre. Volt kifli, kakaó, ezek mellett beszélgetéssel ütötték el az iskolaidőt a fiatalok.

Az érdeklődők részt vehettek helyzetfeltáró és jövőfürkésző workshopon a Gondolkodj Másképp! Vitakörrel, Vágvölgyi András, mozgókép- és médiapedagógus moderálása mellett pedig 11 órakor levetítik majd Almási Tamás témába vágó filmjét, az 1980-ban készült Ballagást, melyről aztán beszélgetni is fognak.

Délután lesz még prezentáció alternatív pedagógia és civil oktatási projektek témában és a programokkal párhuzamosan lesz open call tudásmegosztó sarok is.

Savaria Fórum 30. évfolyam 37. szám - 2021.10.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: A Vép nyerte forduló rangadóját, helycsere történt az élen
Tovább menetel a Haladás VSE-Zanati SE, az újoncot csupán három pont választja el a dobogós helyektől. A Kőszeg tíz emberrel dolgozta le kétgólos hátrányát, a Jánosháza pedig az utolsó percekben csikarta ki a győzelmet Szentgotthárdon. A Sárvár és a Király is magabiztosan nyert, amivel utóbbi a tabella élére ugrott. A Bük és az Egyházasrádóc összecsapása gól nélküli döntetlent hozott.
Vonattal ütközött egy autó Csákánydoroszlónál, hárman meghaltak (frissítve)
Vonattal ütközött össze egy gépkocsi Gasztony és Csákánydoroszló között, egy vasúti átjáróban. Az autóban utazók közül mindenki életét vesztette.
Márki-Zay Péter: „Még Dobrev Klárának is rám kell szavaznia, hogyha kormányzati pozíciót szeretne jövőre”
A miniszterelnök-jelölt sajtótájékoztatót tartott Szombathelyen.
Szeptemberi közgyűlés: ingatlanügyek és orvosi ügyelet
Módosítják az idei költségvetést, döntenek az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok aktuális ügyeiről, és több rendeletet módosítanak a képviselők a ma 9 órakor kezdődő közgyűlésen. 15 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ülésen tárgyalnak.
Dübörög az előválasztás második fordulója
Hétfőn majdnem 85 ezren, kedden 97 ezren tették le a voksukat Dobrev Klárára vagy Márki-Zay Péterre.
legfrissebbek
Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán - jelentette a Digi24 hírtelevízió.
Rajzpályázat virágos vasútállomásokról
22 új fertőzött Vasban, 1668 Magyarországon, 30 beteg meghalt
1668 az új fertőzött, elhunyt 30 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 24.129-ről 24.151-re nőtt.
Halott menekülteket találtak egy kisbuszban Ausztriában
Egy embercsempész kedden 28 menekültet szállított furgonjával Magyarországról Ausztriába. A Cinfalvai/Siegendorf Puszta területén járőröző katonák tartóztatták fel a kisbuszt, melynek rakterében két halottat is találtak. A sofőr elmenekült a helyszínről, a keresésben a magyar rendőrség is részt vesz, olvasható az orf.at-n.
Halálos karambol a 84-es főúton Nemeskeresztúrnál: aszfaltot szállító kamion és egy személyautó ütközött (frissítve)
Összeütközött egy aszfaltot szállító kamion és egy személyautó a 84-es főúton, Nemeskeresztúr térségében. A személyautó vezetője a helyszínen meghalt.