km/óra
  2022.05.22., vasárnap  •  Júlia, Rita napja
Adventi ünnepek régen és napjainkban

Adventi ünnepek régen és napjainkban

Dr. Horváth Sándort, az ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ adjunktusát, néprajzkutatót kérdeztük a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó népszokásokról. A néprajzkutató elárulta, milyen Vas megyei hagyományok élnek még ma is, és melyek azok, amelyek már feledésbe merültek. Szó esett a legújabb, csupán pár évtizedes múlttal rendelkező szokásokról is.

 

Milyen időszakot ölel fel a karácsonyi ünnepkör?


A szájhagyomány azt szokta mondani, hogy Katalinkor bezárulnak a táncok, vagyis november 25-ével fejeződik be a zenés táncos mulatós időszak. Advent első vasárnapjával kezdődik a karácsonyt megelőző várakozás. Az ünnepi időszak január 6-ával, Vízkereszttel zárul.


Milyen ünnepek esnek bele ebbe a több mint egy hónapba?


December 4-én Borbála-nappal kezdődik az ünnepek sora, amit Miklós (december 6.), Tamás (december 7.), a szeplőtelen fogantatás (december 8.), Luca (december 13.), Lázár (december 17.) és Tamás (december 21.) napja követ. Szenteste és karácsony ünnepe után következik István (december 26.) és János (december 27.), majd az aprószentek (december 28.) napja még újév ünnepe előtt.


Vannak kifejezetten Vas megyei népszokások?


Nyugat-Magyarországon terjedt el, hogy Miklós napján úgynevezett láncos Miklósok járják a házakat. Ilyenkor a férfiak ijesztő maskarákba öltöznek, derekukra és botjukra láncot kötnek, dörömbölnek, és ijesztgetik a lakosságot. A betlehemezésben pedig nagy különbség van a négy nagy tájegység között. Megkülönböztetjük az alföldi, erdélyi, felvidéki és dunántúli betlehemezést.


Mi jellemző a dunántúlira?


Az elnevezés is más, nálunk pásztorozásnak hívják. A három pásztor a kulcsfigura. A pásztorozás hagyománya a barokk múltba gyökeredzik. Kialakulását a 18. század második felére datálják. Jóval fiatalabb hagyomány a szent család kilenced járása. A karácsonyt megelőző kilencedik naptól a családok házról házra járnak egy szent családot ábrázoló szoborral. Mindennap másik családnál marad a szobor, ahol szépen feldíszített asztalra helyezik, s ott közösen imádkoznak, énekelnek.


Hogyan változott az idők során a betlehemezés?


A jeles napi szokásokat régen felnőttek járták, így a betlehemezést is. A pásztorozók korosztálya egyre fiatalodott, így ma már leginkább kisgyerekek vesznek részt az ünnepségben. Sok esetben azonban a szülők nem engedik meg gyermeküknek a házról házra járást, ugyanis ezt koldulásnak tekintik. Az lehet mondani, hogy a pásztorozás hagyományának visszaszorulásához hozzájárult a közösség pszichés gátja is. 


Melyek azok a szokásaink, amelyeknek nincs régmúltba nyúló hagyománya?


Ilyen az adventi koszorú készítése és a köztéri betlehem állítása. Köztéri betlehemet osztrák mintára 2003-ban Sében állítottak először. Az adventi koszorú készítése pedig csak az 1970-es években terjedt el Magyarországon. Úgy tartják, hogy a 19. század első felében egy evangélikus lelkésznek támadt az az ötlete, hogy az árva gyerekeknek szekérkerékből készít ilyen koszorút. A 20. század első felében evangélikus közösségekben jelent meg a koszorú, de leginkább csak azon családoknál, akik nem állítottak karácsonyfát.


Vas megyében régóta jelentős horvát nemzetiségű kisebbség él. Nekik milyen hagyományaik vannak? Átvették ezeket a szokásokat a magyar falvak is?


A horvátoknál is megjelentek a maszkos-alakoskodó ünnepek is. Horvátlövőn Luca napján jártak fehér alakoskodók. Ez például az őrvidéki magyaroknál is megjelent, de a megye többi részére nem volt jellemző. A horvátoknál jellemző volt a házfüstölés is, amely során a gazda megfüstölte az istállót és a pajtát is.


Kisőrsi Zsófia
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
Savaria Fórum 31. évfolyam 18. szám - 2022.05.13.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Halálos közlekedési baleset történt Csepregen
Halálos közlekedési balesetet szenvedett az a férfi, aki szombat délután a Vas megyei Csepregen a Kossuth Lajos utcában autójával egy vízelvezető árokba hajtott - közölte a honlapján a rendőrség.
Hétfőtől megszűnik az osztrák határon az oltottság ellenőrzése
A jövő héttől Ausztriában is feloldják az országba való belépéskor eddig érvényes 3G szabályozást. Ez azt jelenti, hogy már nem csak az ingázók léphetnek be az országba anélkül, hogy igazolást mutatnának fel az oltottságról, a betegségből való felgyógyulásról, vagy egy érvényes, negatív PCR tesztről, olvasható az orf.at-n.
legfrissebbek
Falco: vereség a negyeddöntő második mérkőzésén, egyenlíteni tudott hazai pályán a Szeged
A Tisza-partiak 80-74 arányban tudtak nyerni, így mindenképpen lesz negyedik felvonás.
Dr. Nemény András: itt lenne az ideje a konszolidációnak
Szinte (köz)médiacsoda történt az elmúlt héten: dr. Nemény András, Szombathely polgármestere előbb az M1, majd a Kossuth Rádió stúdiójába kapott meghívást. A városvezetőt az MSZP átalakulása mellett helyi ügyekről is faggatták, a kérdésekre pedig nem lehet azt mondani, hogy hardcore propaganda-elemeket tartalmaztak volna. Összefoglalónk.
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Tóth Veronikán az extrém magaslatok, helyzetek sem fognak ki
Mászott már az egri vár falán, de az Aggteleki Cseppkőbarlang felett tornyosuló sziklára is felkapaszkodott, pedig még csak 14 esztendős. Tóth Veronika hét évvel ezelőtt szeretett bele a falmászásba, azóta pedig egyre szebb sikereket ér el, tavaly például Magyar Kupa-győztes lett nehézségi mászásban a serdülők között. A fiatal tehetségre már a MOL Alapítvány is felfigyelt, mi pedig a kezdetekről, motivációról, célokról beszélgettünk vele.
Kanyar után csapódott árokba a Volkswagen Sorokpolány közelében
A mentők kórházba szállították a személyautó vezetőjét. A jármű egy jobbra ívelő kanyar után megcsúszott, áttért a szemközti sávba és árokba csapódva felborult.