km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
Adventi koszorú gyertyája okozott tüzet Szombathelyen

Adventi koszorú gyertyája okozott tüzet Szombathelyen

Adventi koszorú égő gyertyája okozhatta a szombati lakástüzet a Károly Róbert utcában. A tulajdonost égési sérülésekkel szállították a mentők a győri kórházba. A felső szomszéd füstöt érzett, elkezdte keresni az okát, így derült ki, hogy ég az alatta lévő lakás. Rendőrök rúgták be az ajtót, a tűzoltók kihozták a sérültet és eloltották a lángokat.

 

A füstszag miatt még ma is nyitva áll a Károly Róbert utcai társasház ajtaja, a második emeleti lakás ablaka pedig sötéten tátong. Elszenesedett ajtó és fekete falak a lépcsőházban. Egy harmadikon lakó házaspár füstöt érzett. A férfi kereste az okát, így derült ki, hogy ég az alattuk lévő lakás. Ő hívta a 112-őt. Megviselték a történtek, de azt SZTV-nek így nyilatkozott: 


„Dőlt a füst, a két rendőr azonnal leguggolt, kiabáltak befelé, hogy rendőrség, rendőrség, nem jelentkezett senki a felszólításra. Aztán pár percre rá jöttek is a tűzoltók, és akkor már tényleg olyan sűrűn ömlött a füst, és utána meg is jelentek a lángok. Kész csoda, hogy a hölgy kijött onnan.”


A lakásból kiömlő füstöt messziről is lehetett látni. Többen videóra is vették az esetet szombaton este. A helyszínre érkező tűzoltók két vízsugárral oltották a lángokat. A lakás tulajdonosát égési sérülésekkel a mentők szállították kórházba.


Egyed László, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági felügyelője elmondta, vélelmezhetően az egyik szobában ott felejtett adventi koszorúnak a gyertyái gyújtották fel a berendezési tárgyakat, majd erről a szobáról átterjedt a többi helyiségre is a tűz. Ennek következtében füsttel telítődött az egész lakás, az egész lépcsőház. A szombathelyi hivatásos tűzoltók két vízsugárral oltották el a lángokat, valamint a lépcsőházból 10 ember menekítettek ki védett helyre.


Az adventtel összefüggően országosan 50 körüli, Szombathelyen 1-2 tűzeset történt átlagosan eddig évente. A tűzoltók felhívják a figyelmet arra, hogy a szénmonoxid-jelző mellett a füstjelző készülék is életmentő lehet.


 „Egy ilyen készülék magas hangjelzésével alkalmas arra, hogy akár álmából is felriassza az ott lakó embert, és időt ad arra, hogy ki tudjon menekülni a lángokban álló, vagy füsttel telítődött helyiségből. Nagyon fontos tudni, hogy az emberek először a füsttől lesznek rosszul, aztán pedig égési sérüléseket is tudnak szenvedni” – tette hozzá.


Vasárnap este is akadt dolguk a tűzoltóknak, akkor egy oladi lakásban füstölt egy rossz helyen hagyott vágódeszka. De itt nem történt nagyobb baj.

 

Fotó: Tánczos Mihály/112press

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.