km/óra
  2024.04.19., péntek  •  Emma napja
Adni akart a festészetével - Csonka Ernő Az öreg akác című albumának bemutatójáról

Adni akart a festészetével - Csonka Ernő Az öreg akác című albumának bemutatójáról

Csonka Ernő (1921-2021) festőművész Az öreg akác című életműalbumát bensőséges ünnepségen mutatták be a Savaria Képtárban. Néhány csodaszép alkotásában is gyönyörködhettek a vendégek. 

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában megjelent míves Csonka Ernő-könyv premierjének szép számú közönségét Farkas Csaba kiadóvezető köszöntötte. 
„Festményeiből harmónia, nemes egyszerűség árad, s magát a művészt is ekképpen lehetne jellemezni”, méltatta a közmegbecsülésnek, közszeretetnek örvendett Csonka Ernőt Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatónője.

„Valódi remekművei lelki gazdagságából táplálkoznak, gazdag színvilág, tiszta ábrázolásmód jellemzi. Csonka Ernő – bár tájképfestőként él a köztudatban – kiváló portréfestő, emellett csendéleteket, mitológiai és bibliai témájú festményeket, reprodukciókat is készített. Alkotásai intézményekben, templomokban is láthatók. Azoknak a kevés képzőművészeknek az egyike, aki kész volt tehetségét ajándékként felajánlani.”

Idézett ars poeticájából: „A determinizmusban nem hiszek, mert az ember szabad akaratától fogva választhat a jó és a rossz között. Azt viszont tudom – és itt van a paradoxon –, hogy az ember a sorsát végigjárja, és az a sors, ami nekem rendeltetett, erre a pályára kényszerített.” 

Dr. Székely János, egyházmegyénk püspöke Dsida Jenő (1907-1938) Templomablak című versét mondta el: „Ó titkok titka: a földön itt lent / belülről nézzen / mindenki mindent, / szemet és szívet / és harcot és békét! –  / Áldja meg az Úr, / áldja meg az Úr / a belülről látók / fényességét!” Ekképp jellemezte Csonka Ernőt: „Belülről látta a szépséget, a szépség forrását, a Teremtőt, a valóság szívét. S a természet lelkét próbálta megszólítani ő, akinek (amiként vallotta) ecsetet adott kezébe az Isten, akinek a szépségét akarta megörökíteni. Belső tűz volt benne, az alkotás édes kényszere hajtotta. Soha nem adta fel, s mindig adni akart a festészetével. Hálásak vagyunk neki. Alkotásai a belülről látók fényességét sugározzák.”

„Abszolút autodidakta volt, aki önmagát építette föl. A Dunántúlon ő volt az egyik legjobb akvarellista. E műfaj lényeglátást, sűrítőképességet kíván, s ő ezt igen magas szinten művelte”, jellemezte Torjay Valter festőművész, művészettörténész.Nem túlzás, hogy a legjobb akvarelljei világszínvonalúak, bárhol megállnák a helyüket.” Méltatta emberségét: „A kollégáival mindig jól bánt, végtelenül kedves volt velük. Segítette a fiatalokat. Elképesztő energiák működtek benne. Biztosan nyomot fog hagyni a vasi művészettörténetben.”  

 „Csonka Ernő a Jeruzsálemi Templomos Lovagrend tagja volt, küldetéséhez tartozott a szeretet, a jóság, az igazság, a szépség képviselete. Ez volt a hivatása, amelyet szó szerint az utolsó leheletéig gyakorolt”, idézte föl Merklin Tímea újságíró-szerkesztő. „Amint mondta: élete végén azt is jól át tudta adni, az ’átszűrődések’ révén, hogy tulajdonképpen nincs odaát meg ideát, Istenközelség vagy Istenben levés van, hiszen minden egy.” „Meg akarta élni a századik születésnapját. 1921. április 9-én született. Már télen feldíszítette Március 15. téri lakásának erkélyét, hogy világítson rajta a százas szám, mint karácsonyi, szilveszteri, illetve egyáltalán ünnepi dísz. Nagyon drukkoltam másokkal együtt, hogy sikerüljön. Két hónappal ’lőtt túl’ a célon: 2021 júniusában hunyt el Gyöngyi hitvese szeretetétől, gondoskodásától ölelve.” 

Özvegy Csonka Ernőné Gyöngyi meghatottan mondott köszönetet a kötet alkotóinak és az ünnepi könyvpremieren jelen lévőknek az érdeklődésért. Hitet tett amellett: biztos abban, férje oda föntről boldogan tekint le az őt ünneplőkre. Béres Ottó fuvolaművész – aki a szépkorú festőművész mindennapjainak támasza volt – Csonka Ernő legkedvesebb dalait tolmácsolta. Bősze Dóra a festőművészhez írt versekből adott elő. 

Alkotóművészeket bemutató sorozat legújabb darabja Csonka Ernő Az öreg akác című életmű albuma. Torjay Valter szerkesztette, Koltai János grafikus közreműködésével. A fotókat Benkő Sándor és Büki László készítette. Magyar és német nyelvű a kiadvány. A fordítás Kelemen László – az alsóőri Magyar Média- és Információs Központ igazgatója – önzetlen munkája. 

 

Szenkovits Péter


 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.
legfrissebbek
Kosárlabda: a harmadik Honvéd elleni mérkőzést is nagyon simán húzta be, így söpréssel jutott elődöntőbe a Falco! (képgalériával)
A szombathelyi sárga-feketék 94-60-ra diadalmaskodtak és lezárták a budapestiek elleni negyeddöntős párharcukat.
Minden eddiginél több alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére
Tizenegyedik alkalommal rendezik meg április 24. és 26. között a Savaria Filmszemlét, amelyre minden eddiginél több, csaknem kétszáz művet neveztek a Kárpát-medencében és távolabbi országok magyar közösségeiben élő filmes alkotók - közölte az MTI-vel a Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke.
Fidesz kampánynyitó: Brüsszel az új Moszkva
A Fidesz Választási Manifesztummal rúgta be a választási kampányát. A Millenárison tartott pénteki kampánynyitón csak hárman szólaltak fel: Szijjártó Péter külügyminiszter, Deutsch Tamás EP-listavezető és Orbán Viktor miniszterelnök.
Huszonöt éves a közgazdász képzés Szombathelyen
Huszonöt éve indult el az akkori Berzsenyi Dániel Főiskolán a közgazdász képzés, ma pedig már az ELTE Savaria Egyetemi Központ Társadalomtudományi Karához tartozó Közgazdaságtudományi Intézetben négy alap- és egy mesterszakon 230 diák tanul, amit egy igazi sikertörténetnek tartanak az intézményben. A jubileumra emlékeztek ma, volt és jelenlegi hallgatókkal, oktatókkal, vezetőkkel.
Programajánló – Szombathely: táncbajnokság, művészet és kiállítás, virágköltemények
Az április 20-21-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.