km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A víz az úr: heves esőzések után áradások Burgenlandban, szükségállapot Oberwartban

A víz az úr: heves esőzések után áradások Burgenlandban, szükségállapot Oberwartban

Vasvörösvár (Rotenturm an der Pinka) és Őrisziget (Siget in der Wart) településeken polgári védelmi riasztást, Felsőőr (Oberwart) városában pedig polgári védelmi figyelmeztetést adtak ki. Felszólították a lakosságot, hogy kerüljék el a pincéket és a mélygarázsokat, és ne hagyják el otthonaikat. Oberwart egész körzetében szükségállapotot hirdettek ki, olvasható a Krone és az ORF cikkeiben.

 

A helyzet továbbra is feszült, miután az éjszaka folyamán heves viharok pusztítottak. Az oberwarti járási hivatal a szombatról vasárnapra virradó éjszaka rendkívüli állapotot hirdetett. A lakosságot felszólították, hogy ne hagyják el az otthonaikat, maradjanak a felső emeleteken. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy ne menjenek a pincékbe. Éjfél körül a felsőőri tűzoltó-parancsnokság tájékoztatása szerint néhány ember pincékben rekedt az áradás miatt. Személyi sérülésekről eddig nem érkezett hír. 


Számos helyre vonultak a tűzoltók


Polgári védelmi riasztást adtak ki Vasvörösvár és Őrisziget településeken is. A tűzoltóságok Felsőőr és Németújvár (Güssing) körzetében szombat este óta folyamatos bevetésen vannak, a masszív heves esőzések kiterjedt áradásokhoz vezettek.


Az állami médiaszolgáltatás szerint Oberwart körzetében reggel 7.00 óra körül 55 tűzoltót riasztottak, és 4.30-ig Burgenland-szerte mintegy 360 bevetést regisztráltak. Az Oberwart körzetben található Újrétfalu (Wiesfleck) különösen érintett, Vasvörösvár települést is elöntötte a víz. 


Szombat délután az eső és a zivatarok miatt számos bevetésre hívták ki a tűzoltókat a kismartoni járás és Nagymarton körzetében is. 


A közösségi oldalakon videók is elérhetők a víz útjáról: 

 

 
 

 

 

 

Güssing egy része is víz alá került: 

 

 

Oberwartban még mindig a víz az úr: 

 

 

Fotó: Stadtfeuerwehr Oberwart/Facebook

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.