km/óra
  2024.05.19., vasárnap  •  Ivó, Milán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönthet a parlament

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról dönthet a parlament

Az orosz-ukrán háború miatt kihirdetett veszélyhelyzet november 19-ig történő meghosszabbításáról dönthet szerdán az Országgyűlés.

A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását, azaz a veszélyhelyzet meghosszabbítását azzal indokolják, hogy az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa, valamint ezek magyarországi – különösen menekültügyi, gazdasági és energetikai – következményei az elmúlt időszakban továbbra sem változtak.

Több nemzetközi szerződést is jóváhagyhatnak a képviselők, valamint jogharmonizációs céllal módosítják a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvényeket.

A Nemzeti Földalap hatékonyabb kezeléséhez szükséges egyes törvények módosításával május végével megszűnik a Nemzeti Földügyi Központ, feladatait részben az agrártárca, részben az államkincstár veszi át.

Döntés lesz az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról, egyebek mellett a Magyar Falu programmal összefüggésben.

Elfogadhatják az uniós jogharmonizációt is célzó, a kriptoeszközök piacáról szóló törvényjavaslatot.

A határozathozatalok után a parlament megvitatja a munkavédelemről szóló törvény módosításáról, valamint az Európai Unióban biztosítandó megfelelő minimálbérekről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv átültetését szolgáló törvénymódosításokat.

A javaslat felhatalmazást adna a kormánynak, hogy a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum konzultációjára kijelölt fórumot és a konzultáció szabályait rendeletben állapítsa meg, hasonlóan a minimálbérhez.

Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosítása egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy a határon túli magyar gyerekek 14 éves korukig ingyenesen utazhatnak a helyközi közlekedésben Magyarországon, míg a 14 és 65 év közöttiek évi négy alkalom helyett 12 alkalommal jogosultak ingyenes utazásra.

KDNP-s kezdeményezésre tárgyalják a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvényjavaslatot, amely alapján tilos lenne 18 alattiak számára energiaitalt eladni.

Két nemzetközi szerződés is szerepel a napirenden: az Egészségügyi Világszervezet Nemzetközi Egészségügyi rendszabályai módosításának, továbbá a Magyarország és az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL) közötti székhely-megállapodásnak a kihirdetése.

2025 nemcsak Klebelsberg Kunó emlékéve lenne, hanem Jókai Móré is, az erről szóló törvényjavaslatokat is megvitatja a parlament. Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszter születésének 150. évfordulója, míg Jókai Mór író születésének 200. évfordulója lesz jövőre.

Utolsó napirend az oktatási, családügyi, kulturális tárgyú és kapcsolódó törvények módosítása. A javaslat a már meglévő tanárképző felsőoktatási intézmények mellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem feladatává teszi a tanárképzést, valamint a tanártovábbképzésben is kulcsszerepet szánna neki.

 

(MTI)

Fotó: MTI/Kovács Attila

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Vármegyei I. osztály: a Vép és a Király SE nyert, a Haladással mérkőző Sárvár döntetlent játszott a második helyért küzdő csapatok közül az utolsó előtti játéknapon
A Vasvár 5-0-s idegenbeli győzelmet aratott a Csepreg otthonában.
Kikapott, de bennmaradt az NB/II-ben a Haladás - papíron
A Merkantil Bank liga 33. fordulójában a vasiak az Ajkát látták vendégül. Ellentétes félidők után a vendégek 3-1-re nyertek.
Sportszerűség, fegyelem, bajtársiasság, humor – felavatták a Szabó Éva sétányt (képgalériával)
Tegnap délután ünnepélyes keretek közt felavatták a Haladás pálya mögött a Szabó Éva sétányt. Köszöntőbeszédet dr. László Győző, Szombathely sportügyekért is felelős alpolgármestere, Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő és Szabó Hajnalka, a Haladás VSE Tenisz Szakosztályának elnöke mondott. Az ünnepi esemény zárásaként leleplezték Szabó Éva emléktábláját. A legendás teniszező 2022-ben hunyt el.
Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A polgármester nem dönthet az SZKKA ingyenes csarnokhasználatáról, a májusi közgyűlés tárgyalja a kérést
A májusi közgyűlésen tárgyalja az önkormányzat az SZKKA csarnokhasználati kérelmét, május 24-én pedig szurkolói ankét lesz, amelyen részt vesz a városvezetés is - egyebek mellett ez derül ki abból a levélből, amelyet vasárnap délután dr. Nemény András tett közzé. Az NB I-be