km/óra
  2024.02.25., vasárnap  •  Mátyás napja
A vegyi fegyverek kategóriájába tartozó szereket foglalhattak le az ELTE-n

A vegyi fegyverek kategóriájába tartozó szereket foglalhattak le az ELTE-n

Közel 40 veszélyes anyagot tartalmazó fiolát foglaltak le a hatóságok kedd este az ELTE Természettudományi Karán, értesült az RTL Híradója.

 

A szerek között állítólag szarin, mustárgáz és tabun is volt. Az RTL.hu értesüléseit az ELTE nem erősítette meg az információt.


Az egyetem azt írta, hogy kedden az esti órákban az ELTE TTK egyik laboratóriumában bukkantak rá a kutatók régi címkéjű, eredetileg veszélyesnek számító, ám mára feltehetőleg teljesen lebomlott vegyszerre.


Haladéktalanul értesítették az illetékes hatóságokat, amelyek azonnal biztosították a helyszínt, a talált anyagmaradványokat pedig elszállították bevizsgálásra és megsemmisítésre.


Az eset során az ELTE kutatói, oktatói és hallgatói nem voltak veszélyben, a helyszíni mérések a labor környezetében semmilyen ártalmas anyagot nem mutattak ki, így másnap délelőtt zavartalanul folytatódhatott az oktatás és kutatás az épületben.


Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszából pedig annyi derült ki, hogy az ügyben nyomozás indult, és éppen "a folyamatban lévő eljárás érdekére tekintettel" nem árulnak el részleteket.

 

Az ilyen anyagokból kevés is komoly sérüléseket okozhat – ezt Kis-Benedek József, biztonságpolitikai szakértő nyilatkozta az eset kapcsán. Szerinte éppen ezért háborús helyzetekben szokták használni ezeket a szereket, miután nem olyan anyagokról van szó, amelyek polgári közegben veszélytelenek. Kiemelte: egyetemek tárolhatják és kísérleti céllal fel is használhatják ezeket a veszélyes anyagokat, ha be van jelentve a TEK-nél. Ellenkező esetben, ha egy állampolgár tudomást szerez idegméreg használatáról, azonnal értesítenie kell a hatóságokat.

 

Illusztráció: pixabay.com

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak