km/óra
  2023.12.04., hétfő  •  Borbála, Barbara napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
A túlélés az üzenet - a Szombathelyi Zsidó Fesztivál első napján jártunk

A túlélés az üzenet - a Szombathelyi Zsidó Fesztivál első napján jártunk

A hétvégén ismét megrendezték a Szombathelyi Zsidó Fesztivált. A Batthyány tér 9-ben, a zorddá fordult novemberben szívet-lelket melengető programok várják az érdeklődőket: filmvetítés, koncertek, kiállítás és zsidó ételek fogadják a betérőt a háromnapos fesztiválon. Beszámoló a szombati eseményekről.

Szombaton kezdődött a szombathelyi zsidó fesztivál: a Bernstein Béla Kulturális Központ Batthyány téri épületében Groó Diána Regina című filmjét vetítették, amit a rendezővel való beszélgetés követett. A Regina egy 2013-as fekete-fehér dokumentumfilm, melyben archív anyagokon elevenedik meg a húszas–harmincas évek Berlinje és az első női rabbi életútja. A film különlegessége, hogy úgy jeleníti meg, kelti életre a berlini Regina Jonas alakját, hogy őt magát (mivel csupán két, szinte azonos műtermi felvétel maradt meg róla) alig látjuk a filmben: korabeli  felvételek, berlini utcaképek, női portrék és a rabbinő fennmaradt levelezésének részletei képesek megteremteni alakját a vásznon – a néző végig érzi Regina jelenlétét.

Groó Diána a Csoda Krakkóban című filmjével járt a 2004-es amszterdami filmfesztiválon, ahol Elisa Klapheck, Regina Jonas életrajzírója megkereste, hogy nincs-e kedve filmet forgatni az első felszentelt rabbinő életéről. "Közép-kelet európai csomag a zsidóság, nem könnyű róla beszélni" – vallja Groó Diána, először vissza is utasította az ötletet, aztán elolvasta Regina élettörténetét, ami nem mint a női rabbi, hanem, mint egy fantasztikus ember története ragadta meg, akiről hírül szerette volna adni, hogy élt és létezett. Vizuális anyagok híján, valamint, hogy nem volt túlélő, akivel beszélgethetett a történetről, sokéves utazás vette kezdetét: 7 év alatt készült el a film.

1902-től 1944-ig gyűjtötte össze az archív anyagokat, ezek mellett lényegi szerepük a leveleknek van: fontosságukat már a rabbinő is megérezhette, deportálása előtt pár héttel Berlinben biztonságba helyeztette őket, ha hazatér a koncentrációs táborból azért, ha nem, hogy tanúskodjanak arról, hogy ő valaha létezett. S valóban: ezek a levelek, visszaemlékezések építik fel alakját ebben a filmben is. A film Torontótól Szarajevón át Londonig bejárta a világ filmfesztiváljait, és a jeruzsálemi filmfesztiválon a Zsidó tapasztalat elnevezésű kategória fődíját nyerte el: ez utóbbi a legfontosabb elismerés a rendező számára. A siratófallal szembeni hatalmas kivetítőn megjelentek az archív felvételek szereplői – a film által végül ők is eljutottak Jeruzsálembe, megerősítve a rabbinő üzenetét: Regina története a túlélésről szól. A film pályázati forrásokból és George Weisz támogatásával jöhetett létre: a producer lánya, Rachel Weisz egyébként az angol filmváltozatban Regina hangja.

A beszélgetésen Hoffmann Judit, a rendező szombathelyi származású nagymamája is részt vett, az egyetlen holokauszt-túlélője a családnak. Fotója, mely még triciklis kislányként ábrázolja, része annak az állandó kiállításnak, mely a fesztivál ideje alatt a Zsidó Kultúra Házában ingyenesen látogatható. A Szemtől szemben kiállítás tárlata közel 1000 archív fotográfián, 40 témán és több mint 500 emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallási életét, társadalmát és történetét, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését.

A fesztivál első napját Bíró Eszter-koncert és Móser Ádám harmonikaművész előadása zárta. Újabb izgalmas kapocs a fesztivál programjai között, hogy Bíró Eszter Groó Diána Csoda Krakkóban című filmdrámájának főszereplője.

(A fesztivál programjai ingyenesek, az adományokat a Szombathelyi Zsidó Temetőben található, 1800-as évek közepéről fennmaradt rabbisírok felújítására fordítják.)

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
legfrissebbek
2024 tavaszán elkezdődik a Csaba utca felújítása
Jövőre felújítják Szombathely egyik legrosszabb állapotú utcáját, a Csaba utcát. Erről Putz Attila (Éljen Szombathely!), a keleti várorész önkormányzati képviselője adott hírt, amikor azt írta, hogy ma megtörtént az első tervegyeztetés az ügyben.
Szombathely közlekedéssel kapcsolatos kihívásaira kerestek megoldást a városházán
December 4-én, hétfőn délután rendezték meg az EIT Urban Mobility TICER projekt gálarendezvényét a szombathelyi városháza nagytermében.
Maxi-Dubajt álmodott Orbán Viktor Rákosrendezőre
A Burzs Kalifa arab beruházójával építtetne új milleneumi városközpontot Rákosrendező pályaudvar 130 hektáros, állami tulajdonú, jelenleg rozsdaövezeti besorolású területén a kormány. Ezt Lázár János építési és közlekedési minszter jelentette be.
Még nem véglegesek az új választókerületi határok Szombathelyen
A népesség csökkenése miatt Szombathelyen módosítani kellett a választókerületeket, a jegyző elkészítette az új felosztást. A kihirdetés után 15 napig volt lehetőség a jogorvoslatra, városunkban a a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a Társaság a Szabadságjogokért és a Választási Földrajz segítségével megtámadta a jegyzői határozatot. A törvényszék megsemmisítette a beosztást, mert az nem tartalmazott érdemi indoklást, írja a telex.hu.
Heroint szállított a HA-SKA jelzésű gépen, őrizetbe vették a legendás magyar pilótát
8.1 millió eurót érő heroinnal bukott le Dublinban két magyar férfi múlt pénteken, a helyi nyomozók szerint az idősebb pilóta Európa-szerte hozta-vitte a heroin-, kokain- és kannabisz-szállítmányokat.