km/óra
  2024.06.17., hétfő  •  Laura, Alida napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A túlélés az üzenet - a Szombathelyi Zsidó Fesztivál első napján jártunk

A túlélés az üzenet - a Szombathelyi Zsidó Fesztivál első napján jártunk

A hétvégén ismét megrendezték a Szombathelyi Zsidó Fesztivált. A Batthyány tér 9-ben, a zorddá fordult novemberben szívet-lelket melengető programok várják az érdeklődőket: filmvetítés, koncertek, kiállítás és zsidó ételek fogadják a betérőt a háromnapos fesztiválon. Beszámoló a szombati eseményekről.

Szombaton kezdődött a szombathelyi zsidó fesztivál: a Bernstein Béla Kulturális Központ Batthyány téri épületében Groó Diána Regina című filmjét vetítették, amit a rendezővel való beszélgetés követett. A Regina egy 2013-as fekete-fehér dokumentumfilm, melyben archív anyagokon elevenedik meg a húszas–harmincas évek Berlinje és az első női rabbi életútja. A film különlegessége, hogy úgy jeleníti meg, kelti életre a berlini Regina Jonas alakját, hogy őt magát (mivel csupán két, szinte azonos műtermi felvétel maradt meg róla) alig látjuk a filmben: korabeli  felvételek, berlini utcaképek, női portrék és a rabbinő fennmaradt levelezésének részletei képesek megteremteni alakját a vásznon – a néző végig érzi Regina jelenlétét.

Groó Diána a Csoda Krakkóban című filmjével járt a 2004-es amszterdami filmfesztiválon, ahol Elisa Klapheck, Regina Jonas életrajzírója megkereste, hogy nincs-e kedve filmet forgatni az első felszentelt rabbinő életéről. "Közép-kelet európai csomag a zsidóság, nem könnyű róla beszélni" – vallja Groó Diána, először vissza is utasította az ötletet, aztán elolvasta Regina élettörténetét, ami nem mint a női rabbi, hanem, mint egy fantasztikus ember története ragadta meg, akiről hírül szerette volna adni, hogy élt és létezett. Vizuális anyagok híján, valamint, hogy nem volt túlélő, akivel beszélgethetett a történetről, sokéves utazás vette kezdetét: 7 év alatt készült el a film.

1902-től 1944-ig gyűjtötte össze az archív anyagokat, ezek mellett lényegi szerepük a leveleknek van: fontosságukat már a rabbinő is megérezhette, deportálása előtt pár héttel Berlinben biztonságba helyeztette őket, ha hazatér a koncentrációs táborból azért, ha nem, hogy tanúskodjanak arról, hogy ő valaha létezett. S valóban: ezek a levelek, visszaemlékezések építik fel alakját ebben a filmben is. A film Torontótól Szarajevón át Londonig bejárta a világ filmfesztiváljait, és a jeruzsálemi filmfesztiválon a Zsidó tapasztalat elnevezésű kategória fődíját nyerte el: ez utóbbi a legfontosabb elismerés a rendező számára. A siratófallal szembeni hatalmas kivetítőn megjelentek az archív felvételek szereplői – a film által végül ők is eljutottak Jeruzsálembe, megerősítve a rabbinő üzenetét: Regina története a túlélésről szól. A film pályázati forrásokból és George Weisz támogatásával jöhetett létre: a producer lánya, Rachel Weisz egyébként az angol filmváltozatban Regina hangja.

A beszélgetésen Hoffmann Judit, a rendező szombathelyi származású nagymamája is részt vett, az egyetlen holokauszt-túlélője a családnak. Fotója, mely még triciklis kislányként ábrázolja, része annak az állandó kiállításnak, mely a fesztivál ideje alatt a Zsidó Kultúra Házában ingyenesen látogatható. A Szemtől szemben kiállítás tárlata közel 1000 archív fotográfián, 40 témán és több mint 500 emberi arcon keresztül mutatja be a soá előtti 3200 fős szombathelyi zsidóság mindennapjait, az egyes személyek, családok, csoportok életét, a zsidó közösség anyagi, szellemi kultúráját, vallási életét, társadalmát és történetét, valamint pusztulását és a vészkorszak utáni újjáéledését.

A fesztivál első napját Bíró Eszter-koncert és Móser Ádám harmonikaművész előadása zárta. Újabb izgalmas kapocs a fesztivál programjai között, hogy Bíró Eszter Groó Diána Csoda Krakkóban című filmdrámájának főszereplője.

(A fesztivál programjai ingyenesek, az adományokat a Szombathelyi Zsidó Temetőben található, 1800-as évek közepéről fennmaradt rabbisírok felújítására fordítják.)

TP

Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Eligazol a Haladás futsalcsapatának meghatározó légiósa
A zöld-fehérekkel 3-3 magyar bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet nyert brazil Luiggi Longo külföldön folytatja pályafutását.