km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
A Te tíz éved hogy telt? Februárban ismét Szombathelyen a BIDF

A Te tíz éved hogy telt? Februárban ismét Szombathelyen a BIDF

Február 1-jén kezdődik a jövőre 10. jubileumát ünneplő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF Szombathelyen is, ezúttal az AGORA-ba várják a nézőket a vetítésekre, melyeket hagyomány szerint beszélgetések követnek majd.

A Te tíz éved hogy telt?

…teszi fel a kérdést a 2024 januárjában 10. jubileumát ünneplő Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF.

“A mi 10 évünk, a mi országunkban, a mi harcunkkal, a mi vágyainkkal, a mi titkainkkal és a mi hitünkkel azzal telt, hogy Magyarországra hoztuk a világ legrangosabb filmjeit – a közönségnek. Az eltelt 10 évet 10 éves gyerekek szimbolizálják felületeinken, mert nem mindegy, hogy egy társadalom, vagy egy ember életében 10 év hogyan telik el.”– mondják a szervezők.

2024. január 27. és február 4. között 70, sokszorosan díjnyertes film, több, mint 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 25 Nemzetközi Zsűritaggal, Budapesten a Cinema City Mammut moziban, és másik 10 városban: Debrecenben, Egerben, Győrben, Jászberényben, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben várja tízezres közönsége mellett újabb nézőit.

A 40 versenyfilm 5 szekcióban versenyez. Nem meglepő a szekciók elnevezése: A Te országod, A Te harcod, A Te titkod, A Te hited, A Te vágyad. 

A 10. BIDF alkalmával ismét Oscar- díjas rendezők újabb filmjeit, valamint Oscar- díjra jelölt filmeket (Defiant, Total Trust) hívott meg a fesztivál, ahogy a korábbi években is. 
A közönség pedig minden vetítés után a filmek alkotóival és szakértőkkel beszélgethet. A magyar szakma előtt az elmúlt 10 év magyar filmjeiből készült válogatással (Best of BIDF) tiszteleg a fesztivál. GÁZA- címmel a korábbi évek izraeli- palesztin témájú filmjeit láthatja újra a közönség, szakértői beszélgetésekkel együtt.

Eddig 30 gimnázium jelezte szándékát, hogy diákjaival ismét látni szeretné a valóságról művészi erővel mesélő történeteket, az egész világból. December 10-től indult a bérletvásár mindazoknak, akik filmes fesztiválélményt szeretnének ajándékozni karácsonyra. Aki igazi filmélményre vágyik, 10. alkalommal sem fog csalódni.

További információk a fesztivál szombathelyi eseményeinek Facebook-oldalán, folyamatosan frissülő hivatalos honlapján és Instagram-oldalán érhető el..  


 

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.