km/óra
  2024.02.26., hétfő  •  Géza, Vanda napja
A tavaszi hadjáratra emlékeztek Herényben

A tavaszi hadjáratra emlékeztek Herényben

Az 1848/49-es szabadságharc került a középpontba ma a Herényiek Házában és a Béke téren: a hagyományőrzők 35 éve emlékeznek a Tavaszi Emlékhadjárattal a történelmi tavaszi hadjáratra.

175 éve történt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjárata (1849. április 2 - május 21.), amelyre immár 35 éve emlékeznek meg a hagyományőrzők, akik ma reggeltől a Herényiek Házában gyűltek össze. A program reggel 9-kor a hivatalos megnyitóval kezdődött, majd az érdeklődők történelmi filmeket tekinthettek meg, egyebek mellett az isaszegi csatáról, vagy a Kőszívű ember fiai című alkotásból, a Budavár bevételérő szóló részről.

Ezt követően stúdióbeszélgetéseket vetítettek le: ezek témája a hadseregszervezés, a hadműveletek, a hadsereg felállításának anyagi feltélei, illetve Görgey Artúr tábornok katonai sikerei voltak.

Ebéd után a megkoszorúzták a hagyományőrzők a helyi emlékművet.

Délután a huszárok bevonulásával folytatódott a program. Az Isaszegi Szent Márton Lovas Hagyományőrző Egyesület, a Klapka György Lovas Polgárőr Hagyományőrző Egyesület, a Kishuszár Tagozat képviselői, valamint a Veresegyház Katonai Hagyományőrző Egyesület mutatkozott be az érdeklődőknek.

Sólyomvári Louis, a Klapka György Lovas Polgári és Hagyományőrző Egyesület Kishuszár tagozatának kapitánya érdeklődésünkre elmondta: 2017-től működik a kishuszár tagozat, azóta folyamatosan bővül az egyesület.

- Sokan érdeklődnek szervezetünk iránt, mi pedig örömmel fogadjuk a diákokat. Igyekszünk megismertetni a fiatalokkal a huszár életmódot, sokat beszélgetünk a történelemről és a bajtársiasságról – mondta a kapitány.  

A bemutató után Fülöp Tibor Zoltán, a Tavaszi Emlékhadjárat rendezvényigazgatója és Fazekas Richárd, a Tavaszi Emlékhadjárat főparancsnoka tartott előadást a Tavaszi Emlékhadjárat 35 éves történetéről.
Délután az érdeklődők ugyancsak tájékoztatókat hallgathattak meg a tavaszi hadjáratról, majd később Görgei Artúr tábornok életet bemutató dokumentumfilmet vetítenek le.

A Herényiek Háza kistermében kardkiállítást nézhettek meg egész nap a rendezvényre ellátogatók, emellett a tavaszi hadjárattal kapcsolatos könyveket, képeket, térképeket, fényképeket, korabeli plakátokat és hirdetési lapokat is kezükbe vehettek az érdeklődők.

 

(Fotó: Pataki Gergő)

kapcsolódó galéria
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak