km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A szombathelyi választók többsége három szavazólapot kap

A szombathelyi választók többsége három szavazólapot kap

Helyi önkormányzati- és EP-választás lesz június 9-én, vasárnap Magyarországon. A két voksolást most először bonyolítják egy napon. Több mint 3000 településen közel 7,9 millió választásra jogosult állampolgár járulhat az urnákhoz.

 

Vasárnap reggel 6 órakor nyitnak a szavazókörök, az országban összesen 10 119, Szombathelyen 72 helyszínen és a Kossuth utca 11. szám alatt, ahol az átjelentkező, nem szombathelyi választópolgárok voksolhatnak az EP-választáson. A szavazáshoz érvényes fényképes igazolvány és lakcímkártya szükséges. Hétvégére rendkívüli nyitva tartással készülnek a kormányablakok, ide fordulhatnak segítségért azok, akinek lejárt vagy elveszett a személyi okmánya. A névjegyzékben szereplő több mint 61 ezer választásra jogosult szombathelyi többsége három szavazólapot kap.


Károlyi Ákos jegyző elmondta, egyrészt kap egy polgármesteri, egy egyéni képviselői és egy EP-választásra vonatkozó szavazólapot, de vannak, akik nemzetiségi névjegyzéken is szerepelnek, így ők nemzetiségi szavazólapot is fognak kapni.


Aki valami miatt akadályoztatva van abban, hogy személyesen felkeresse a szavazókört, mozgóurnát igényelhet. Erre még a szavazás napján is lehetőség van.


Károlyi Ákos hozzátette, jelen pillanatban 514 fő szerepel a mozgóurnát kérők között, de ez a szám még bővülni fog, hiszen egészen a választás napján déli 12 óráig lehet mozgóurnát igényelni. A választás megkezdéséig ezt meg lehet tenni a választási irodán, a választás megkezdését követően pedig a szavazatszámláló bizottságoknál lehet igényelni.


Közel 700-an dolgoznak majd azért, hogy zökkenőmentesen folyjon a választás, köztük 505 szavazatszámláló bizottsági tag. A szavazókörök 19 órakor zárnak, ezután adminisztratív feladatokat kell végrehajtani, például megállapítják, hányan jelentek meg a voksoláson. Ezután kezdik a szavazatok számlálását, először a polgármesterjelölti, majd a képviselőjelölti, végül pedig az EP szavazatokat veszik számba. Az eredmények közlését 20 órakor kezdi meg a Nemzeti Választási Iroda. Az EP-választás eredményeinek közzétételével meg kell várni, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Nagy Jácint


 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.