km/óra
  2023.12.01., péntek  •  Elza napja
Újévi Operettgála
Vackor karácsonya
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat

A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat

A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.

 

Az elmúlt évtized során a közalkalmazotti szférában minden ágazatban – oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális – történt bérrendezés a dolgozók körében, ágazati jogszabályok módosításával támogatva. A Vásárcsarnok esetében – mint egyéb szolgáltatást végző intézmény – ez nem történt meg, ami az előző évek fluktuációjában nagy mértékben meg is mutatkozott. Folyamatosan munkaerőhiánnyal küzd az intézmény, így a foglalkoztatást a feladatellátás érdekében még megbízási szerződéssel és vállalkozó bevonásával is pótolni kell, áll az előterjesztésben. 


Mivel a hétvégén is üzemelő Vásárcsarnokban a kis létszám mellett a munkavállalóknak többféle tevékenység ellátásában is részt kell venni, a munkabér reálértéke viszont az elmúlt években drasztikusan csökkent, szükségszerű lenne a béremeléssel egyrészt vonzóbbá tenni az üres álláshelyeket (egyúttal új munkatársak felvételével egy állandó munkavállalói közösséget biztosítani), másrészt célként fogalmazódik meg a meglévő dolgozók megtartása.


2022. évben munkakörök átcsoportosításával, egyéni többletterhek vállalásával az intézmény 1,5 fő létszám előirányzatot leadott, és egyéb önkormányzati támogatás nélkül próbált meg egy kisebb béremelést végrehajtani, ám ennek hatása az elmúlt időszakban tapasztalt rendkívül magas infláció következtében abszolút nem érvényesült.


Az intézmény igazgatója abban kéri a közgyűlés támogatását, hogy 2023. szeptember 1-jei hatállyal a dolgozóknak egységesen havi 50.000 forintos béremelést valósíthasson meg, amelynek összege egy hónapra vetítve – a jelenleg betöltött státuszokkal számolva – SZOCHO-val növelten bruttó 339.000 forint lenne. A 2023-as költségvetési évet a bérfejlesztés 3 x 339.000, azaz összesen 1.017.000 forinttal érintené, amelyhez a költségvetési forrás biztosítását kérte.


Az intézmény igazgatója által előadott indokokkal egyetértve szükségesnek tartja a városvezetés a Szombathely Városi Vásárcsarnokban foglalkoztatott 6 közalkalmazott 2023. szeptember 1-jei hatállyal történő béremelését, emelték ki. 


II.    A bérlők energia költség kompenzációja

 

A Szombathely Városi Vásárcsarnok 2020/2021-es évi felújítási munkálatai során a villamos hálózati rendszert teljesen újragondolva egy főmérős rendszert építettek ki. Az addigi gyakorlattól eltérően – miszerint minden bérlőnek egyedi szerződése volt a szolgáltatóval – a bérlők üzletéhez most almérők tartoznak, és a Vásárcsarnok számlázza nekik tovább fogyasztásuk alapján a 2023. január 1-jétől jelentősen megemelkedett (260,- Ft + ÁFA/kWh) villamosenergia díjat. Mivel nem rendelkeznek egyedi szerződésekkel, ezért elesnek minden olyan támogatástól, amelyet a kormány a mikrovállalkozások és a feldolgozóipari tevékenységet végző egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok részére működőképességük megőrzése érdekében 2023. június 1. napjától léptetett hatályba (74,11,- Ft + ÁFA/kWh). 


Azon bérlők, akik nagy hűtőket, hűtőpultokat, hűtőkamrákat kénytelenek tevékenységükhöz működtetni, a rendkívül magas rezsiköltségeket nem tudják beépíteni az árba – és ezáltal a vásárlókra hárítani ezen költségeket –, és emiatt jelentős versenyhátrányt szenvednek el. A bérlők jelezték, hogy hosszú távon ezek a rezsiszámlák kitermelhetetlenek számukra, és az intézmény segítségét kérték. Felülvizsgálva az újranyitástól számított előző 2 év fogyasztási adatait megállapítható, hogy az energiaköltségek a hűtőket üzemeltető bérlők esetében havonta több százezer forintot elérő többletterhet jelentenek.


A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a bérlők közvetlenül a villamosenergia-kereskedőtől szerezzék be a villamos-energiát, azonban a projekt fenntartási időszakban (2028-ig) nincs arra mód, hogy a bérlőknek új fővezeték épüljön ki, az áramszolgáltató pedig a külön-külön villanyórák rendszerét nem engedélyezi.


A rezsiköltségének ellentételezésére ugyanolyan megoldási elv, ún. „sávos rezsitámogatás” kidolgozására tesznek javaslatot, mint amelyet a közgyűlés az egészségügyi alapellátás háziorvosai és fogorvosai vonatkozásában 2023. február 23-i ülésén határozatával elfogadott. 
A javaslat a következő: a Szombathely Városi Vásárcsarnok bérlői részére 2023. június 1. napjától 2023. december 31. napjáig terjedő időre – amennyiben a bérlő által a fizetési határidőre a tárgyhónapban esedékes energiaszámlák kiegyenlítésre kerülnek – rezsitámogatást biztosít az alábbi feltételekkel:


•    a rezsiköltségek növekedésének viszonyítási alapja a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről szóló 238/2023. (VI.19.) Korm. rendelet szerinti ár: 74,11,- Ft + ÁFA/kWh;
•    az ellentételezés kezdőpontját a 2023. júniusi fogyasztásról szóló – 2023. júliusban befizetett – energiaszámlák jelentik;
•    50.000,- Ft alatti havi növekmény nem kerül kompenzálásra;
•    a rezsiköltségek havonkénti növekményét alapul véve:
o    50.000,- Ft – 200.000,- Ft közötti havi növekmény esetén: 40 %-ot, 
o    200.000,- Ft – 300.000,- Ft közötti havi növekmény esetén: 45 %-ot, 
o    300.000,- Ft feletti havi növekmény esetén: 50 %-ot vállal át az önkormányzat.


A sávos energiatámogatás fenti rendszere alapján a II. negyedév havi átlagfogyasztási adatait tekintve az önkormányzati támogatás június hónapra 1.914.762 forint támogatást jelentene a bérlőknek. A következő negyedéves leolvasásra szeptember 30-án kerül sor, így a július – szeptember közötti időszak adatait október 1-jén lehet majd pontosítani.


A támogatási rendszer működéshez szükséges forrást a Szombathely Városi Vásárcsarnok költségvetésébe 4 havonkénti kimutatások alapján szükséges átadni. 


A rendszer működését 2023. december 31. napjáig javasolják fenntartani, tekintettel arra, hogy a Szombathely Városi Vásárcsarnok a 2024. energia évre vonatkozóan lefolytatott villamos energia közbeszerzés alapján a 2024-es évre 74,31,- Ft + ÁFA/kWh ajánlatot kapott. 

 

Fotó: archív/Nagy Jácint

Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
Savaria Fórum 32. évfolyam 42. szám - 2023.11.24.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Anyagi vészhelyzet a Szombathelyi Haladásnál
Az alkalmazottak (játékosok, edzők, stábtagok) több hónapja nem kaptak fizetést a Szombathelyi Haladás NB II-es labdarúgócsapatát működtető gazdasági társaságtól, ha a többségi tulajdonos, Homlok Zsolt nem rendezi az adósságot, decemberben akár meg is szűnhet a zöld-fehér együttes, értesült az ugytudjuk.hu.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.
Csokimikulásért törtek be fiatalok a szombathelyi vásár Mézeskalács Házikójába
A 2023-as Szombathelyi Adventi Vásár nyitónapját megelőző éjszakán a kameraképen vették észre a közterület-felügyelet munkatársai, hogy két fiatal próbál bejutni a lezárt Fő téri Mézeskalács Házikóba - adja hírül a város hivatalos Facebook-oldala.
legfrissebbek
Dr. Bödör Géza: Amerikából jött, de ezúttal nem ő volt a pilóta
Dr. Bödör Géza orvosprofesszor, laborvezető (University of Colorado, Denver) miként került a szombathelyi vérellátóból egy amerikai egyetemi katedrára? Nos, ez is kiderült mindazok számára, akik ellátogattak csütörtökön este a könyvtárba. Spiegler Tibor, a helytörténeti gyűjtő, mint volt osztálytárs invitálta meg a professzort, aki kalandos életéről az előadás előtt mesélt. A mostani hazatérése apropóját az adta, hogy a minap volt a 45. orvosi egyetemi évfolyam-találkozója.
„A zene felszabadít, erőt ad, segít leküzdeni félelmeinket”
Adventi jótékonysági hangversenyt rendezett a szombathelyi Zonta Club, a Művészeti és a Premontrei Gimnázium a nők elleni erőszak felszámolásának világnapja alkalmából.
Futsal Bajnokok Ligája: remekül kezdett, de alulmaradt a tavalyi Final Four-résztvevő Anderlechttel szemben a Haladás
A magyar bajnok egy öngóllal és Henrique Diniz egészen elképesztő találatával 2-0-ra vezetett, ezt követően azonban már csak a belgák találtak be, akik végül 5-2-es győzelmet arattak.
Átadták a balatoni bringakör Balatonudvari és Vonyarcvashegy közti szakaszát
Átadták a balatoni bringakörút Balatonudvari és Vonyarcvashegy közötti, 10,5 kilométeres, megújult szakaszát csütörtökön.
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék Szombathelyen a hétvégén
Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap. Nagy lesz a hőmérséklet-különbség az északkeleti és a déli országrészek között: szombaton napközben mínusz 1 és plusz 15 fok között lesz a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.