km/óra
  2021.01.24., vasárnap  •  Timót napja
A saját bőrömön tapasztaltam meg a demokráciát: Ipkovich György a Fogadóórában

A saját bőrömön tapasztaltam meg a demokráciát: Ipkovich György a Fogadóórában

Sorozatunkban a város képviselőivel készült interjúból idézünk, ami a Szombathelyi Televízió új műsorában, a Fogadóórában volt látható. Dr. Ipkovich György, Szombathely volt polgármestere, jelenlegi önkormányzati képviselő a 30 évvel ezelőtti városi politikáról és a jelen helyzetről is beszélt. 

„Jóban, rosszban, szerencsében, szerencsétlenségben, de már itt vagyok harminc éve a szombathelyi közéletben. Különböző pozíciókban: voltam egyszemélyes ellenzéki frakció, aztán voltam polgármester, majd megint ellenzék. Azt a fajta demokráciát, amiért küzdöttünk a 80-as években, tulajdonképpen a saját bőrömön tapasztaltam meg” – számolt be három évtizedes közéleti-politikai munkáiról dr. Ipkovich György a Fogadóóra című műsorban. A képviselő elmondta: természetesnek veszi, ha nem kergetnek valakit a szülei az asztal körül, ha épp nem polgármester, hisz most is a szombathelyiek és a választópolgárok bizalmából van abban a pozícióban, amiben most dolgozik és próbál ennek megfelelően cselekedni.


Egyszemélyes ellenzéki

 

Dr. Ipkovich György a rendszerváltás után egyedüliként volt a szombathelyi közgyűlésben ellenzékiként, viccesen úgy fogalmazott: rendkívül egységes frakciója volt és azóta is büszke rá. „Nem a létszám számított, hanem a vélemény. Ha az ember akkor mondott valamit, akkor nem azt kapta vissza vita helyett, hogy például szivárvány színű, vagy bevándorláspárti, hanem akkor megbeszéltük azt a várospolitikai kérdést, ami felmerült és annak megfelelően vagy így, vagy úgy döntöttünk. A városról szólt a vita, nem egymás jellem- vagy szellembeli képességeiről. Úgy gondolom, hogy tiszteltük egymást, és már akkor is tudtuk, hogy Szombathely városa nem nagyon bírja el a jobb és baloldali nézetek ellentétét, hanem ott  konkrét problémák konkrét megoldása a feladat. És erről is volt szó” - elevenítette fel a 30 évvel ezelőtti képviselőségi időszakát a képviselő.

 

Felhagy a politikával

 

Dr. Ipkovich György három évtizedes aktív közéleti szerepvállalása után jelentette be idén, hogy ősztől nem vesz részt Szombathely politikai életében. „Én döntöttem így, meg az idő, meg a család… Tudomásul kell vennem, hogy 65 éves elmúltam, több időt szeretnék a családra fordítani, a másik pedig, hogy én ehhez a politikához már nem értek és nem is akarom megtanulni. Szépen fogom magam és elmegyek a civil szférába előbb-utóbb. Nem ragaszkodok a funkciókhoz, eddig sem ragaszkodtam és ezután sem fogok. Ha valaminek látom értelmét, akkor csinálom, ha pedig nem látom értelmét, nem csinálom” - mondta a Szombathelyi Televízió Fogadóóra című műsorában az egykori polgármester, aki jelenleg az MSZP országos választmányának alelnöke és az őszi önkormányzati választások egyik kampánykoordinátora.


A hatalom leplezi le az embert

 

Az adásban a napi politika is szóba került. Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt szeptemberben egy Nemény-Balázsy nyilvános polgármesterjelölti vitára dr. Ipkovich György, a politikus azt felelte: mindkettejüket világra nyitott, véleményt alkotó embernek ismeri, Nemény András kicsit a saját nevelése is, de azt nem tudja, hogy Balázsy Péterrel mit tesz ez a rendszer. „Senki sem születik rossz embernek, azzá válik, ahogy jóvá is. De nem akarok én előre minősíteni senkit, egyszer mindenkiből előjön, hogy mi lakik benne. Szoktam mondani, hogy a hatalom egy kicsit olyan, mint az ital: nem változtatja meg az embert, hanem leleplezi. És ez így szokott történni” - reagált a képviselő.


Műsorvezető: Csonka Attila
Lejegyezte: Kéner Balázs

Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
Savaria Fórum 30. évfolyam 1. szám - 2021.01.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Az éttermek és szállodák pünkösdig nem számíthatnak újranyitásra Frissítés: a kormány cáfol, nincsen ilyen döntés
Levelet kaptak a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) a hazai szállodások és éttermesek azzal kapcsolatban, hogy pünkösd előtt ne számítsanak nyitásra. A kormány cáfolta, hogy ilyen döntést hozott volna.
legfrissebbek
Óriási küzdelemben kapott ki Kaposváron a Falco
Gasper Okorn együttese előbb ledolgozta hátrányát, majd megfordította a mérkőzést, az utolsó percekbeli adok-kapokból viszont a somogyiak jöttek ki jobban.
Síntörés miatt nem járnak a vonatok Hegyfalu és Ölbő-Alsószeleste között
Szlávik: az engedélyezett védőoltások hatékonyak és biztonságosak
Azok a védőoltások, amelyeket a hatóságok engedélyeznek - legyenek akár hagyományos módon vagy korszerű, új technológiával előállítva - egyaránt hatékonyak és biztonságosak - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.
Ötgólos hátrányból is felállt, mégis búcsúzott a Magyar Kupától az SZKKA
A szombathelyiek többször is bizonyították, hogy nagy tartás van bennük, a végén mégis a vendégek örülhettek a győzelemnek.
Renault kisbusz borult az oldalára Nick közelében, zuhogó esőben
Répcelak irányába tartott egy német rendszámú kisbusz szombaton délután, amikor Nick előtt a jármű megcsúszott, majd a menetirány szerinti bal oldalon árokba sodródott, és az oldalára dőlt.