km/óra
  2021.09.17., péntek  •  Zsófia napja
A rendezett, biztonságos városért

A rendezett, biztonságos városért

Egyéb feladatok mellett kamerarendszer segítségével is ügyelnek a közbiztonságra, jelen vannak a város problémás területein – a közterület-felügyelet összetett munkáját Ágoston Sándor, a szervezet új irodavezetője mutatta be.

 

–    Tizenhat év után akasztotta szögre a rendőrségi jelvényét. Nehéz volt a váltás?


–    Nagyon nagy dilemmában voltam közel egy hónapig, hiszen hatalmas felkérést kaptam, amit át kellett gondolnom. A többi már történelem: szeptember elsejétől a Közterület-felügyelet irodavezetői pozícióját töltöm be.


–    Na de mi is az a közterület-felügyelet? Sokaknak a „Mikulás-csomagok” ugranak be róla, ez nem túl jó ajánlólevél…


–    Pedig nem is mi osztjuk őket! Gyakori tévhit, hogy a közteresek osztogatják a parkolási büntetéseket, pedig ez nem a mi felelősségünk. A parkolás-felügyelet a SZOVÁ-hoz tartozik. A közterület-felügyelet, mint rendészeti szervezet nagyon komplex összetételű: az önkormányzat égisze alatt mi biztosítjuk, hogy rendezett, tiszta és biztonságos legyen Szombathely. Január elseje óta  a Polgármesteri Hivatalba olvasztották az egységet, és külön irodaként funkcionálunk. Vannak adminisztratív dolgozóink és közterület-felügyelő járőreink is, akik reagálnak az írásban, személyesen vagy elektronikus úton tett bejelentésekre. A gerince még a rendszernek a közbiztonságú célú térfigyelő kamera-rendszerünk, 78 városi kamerával, és ennek a működtető szolgálata. Nap mint nap, 24 órában készenlétben áll a diszpécser és a reagáló egységünk. Utóbbi kiegészül egy rendőrségi szolgálattal, a rendőrkollégák kvázi másodállásban segítik a munkánkat. Nagyon jó köztünk az együttműködés, amire irodavezetőként a személyem is garancia. Működik egy állategészségügyi és ebrendészeti szolgálatunk is, Hajnóczy József utcai telephellyel. Oszlassunk el még egy tévhitet: nem sintértelep ez a hely. Állatvédelemmel foglalkozunk, a legkülönfélébb, állatokkal kapcsolatos lakossági megkeresésekre reagálunk. Összességében nagyon szeretnék egy olyan stábot összehozni, ahol a jó hangulat mellett maximális szakmai munka folyik. Nagyon fontos, hogy a lakosság is jó tapasztalatokat szerezzen velünk kapcsolatban. A lakosság teljesen polgárbarát közterület-felügyeletet ismer meg majd.


–    Az első állománygyűlésén elmondta, hogy a felügyelet mostantól kiemelt figyelmet fordít a szolgáltatóházak környékére és a város problémásabb részeire. Melyek ezek? 


–    A naponta visszaköszönő problémák a Vörösmarty utca kisboltjainak környékén vannak, a Szűrcsapó utca szolgáltatósorán, illetőleg a Váci utcai boltsoron. A városvezetéssel, jegyző úrral elkezdtünk egyeztetni az itteni problémák megoldásáról – vannak rá nagyon jó ötleteim.  Már kaptunk pozitív lakossági visszajelzést. Nekem mindig a lakosok véleménye számított leginkább: nem a számok, nem a statisztikák. Én is lakótelepen élek, én is a terepről jövök, ismerem a közösség problémáit – irodavezetőként sem csak az asztal mellett tervezek ülni egész nap. 


–    Szombathely bekeményített a nyáron az agresszív koldulással és a belvárosi szeszesital-fogyasztással szemben. Szakmai szemmel miért kellett meghozni ezeket a döntéseket?


–    Egyszerű: a szombathelyiek akarták ezt. Elég negatív hatással van a városra, ha a Fő téri járó-kelőket percenként leszólítják, és koldulni akarnak tőlük, főleg, ha még ittas állapotban is teszik ezt. Tisztelet a kivételnek: közel sem minden kolduló elítélendő, sokan tényleg a napi túlélésért kérnek segítséget. Egyébként önmagában az nem megoldás, ha a problémás személyeket – nem beszélünk többről, mint húsz fő – kiszorítjuk a belvárosból, más városrészeken ugyanúgy számolni kell a nehézségekkel. A társszervezetekkel és az önkormányzattal elkezdtük megtervezni az átfogó megoldást. 
A teljes adás megtekinthető a Szombathelyi Televízió YouTube-csatornáján.

 

Cs.A.

 

 

kapcsolódó cikkek
Állománygyűlés: Ágoston Sándor a rendészeti csoport új irodavezetője
Állománygyűlés: Ágoston Sándor a rendészeti csoport új irodavezetője
kapcsolódó cikkek
Állománygyűlés: Ágoston Sándor a rendészeti csoport új irodavezetője
Állománygyűlés: Ágoston Sándor a rendészeti csoport új irodavezetője
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
Savaria Fórum 30. évfolyam 32. szám - 2021.09.10.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Lecsapnak az oladi autórongálókra
A rendőrség, a közterület-felügyelet és a polgárőrök már a kezükbe vették az oladi városrészen elterjedt autórongálások ügyének megoldását.
Új intézkedéseket vezetnek be szeptember közepétől Ausztriában
Szeptember 15-től a be nem oltottak számára lépcsőzetes terv léphet érvénybe. Az emelkedő fertőzési adatokra a válasz a védőoltás és nem a zárlat kell, hogy legyen – mondta ma Sebastian Kurz kancellár, amikor bemutatta a következő hónapokra vonatkozó CoV-intézkedéseket, olvasható az orf.at-n.
M86: más nyomvonalat javasoltak
Az M86-os gyorsforgalmi Szombathely és Körmend közötti szakaszának tervezésére 2019-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A nyertes konzorcium tanulmánytervében három változat szerepelt a nyomvonalra és Körmend felé a becsatlakozásra. A befutó terv nem minden településnek nyerte el a tetszését. Egy olyan változat mellett döntöttek, ami a meglévő M86-ost a Vép–Szombathely közötti szakaszon egy új, különszintű csomópont kialakításával viszi el déli irányba Szombathely és Táplánszentkereszt között.
Megyei I. osztály: háromgólos hátrányból állt fel a Sárvár a forduló rangadóján
A Celldömölk továbbra is tartja jó formáját, a Körmend pedig első győzelmét szerezte az idei kiírásban. A Bük a Szentgotthárd ellen tudott nyerni, míg a Répcelak Jánosházáról hozta el a három pontot. A Kőszeg és a Lukácsháza megosztozott a pontokon.
Akik a korukat is legyőzték: nyugdíjas sportnapot tartottak Szombathelyen
Darts, medicinlabda, golf, kapura rúgás – játékos sportvetélkedőt tartottak a szombathelyi Sportligetben a Vas megyei idősklubok tagjai. Vépről, Szentgotthárdról és Kőszegről is érkeztek résztvevők a nyolc pályán zajló vetélkedőre.
legfrissebbek
Jóváhagyták Magyarország uniós támogatási térképét
Az Európai Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok alapján jóváhagyta Magyarország 2022 és 2027 közötti időszakra vonatkozó regionális támogatási térképét, amely meghatározza a regionális állami beruházási támogatásra jogosult, leghátrányosabb helyzetben lévő magyar régiókat, valamint a támogatható régiókra vonatkozó maximális támogatási intenzitásokat.
Fontos egészségpolitikai döntést hozott az Európai Parlament
Az Európai Parlament (EP) elfogadta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) hatáskörének kiterjesztésére irányuló javaslatot, az uniós betegségmegelőzési és járványügyi rendszer megerősítésére – közölte az uniós parlament csütörtökön.
Csütörtök este lecsap a hidegfront
Csütörtök este hidegfront érkezik, hatására csapadékosabb és kissé hűvösebb lesz a hétvége: vasárnap néhol már csak 5 fokot mérhetnek hajnalban, és helyenként a 20 Celsius-fokot sem éri el majd a csúcshőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéséből.
Talpra állt a magyar turizmus
A vendégéjszakák 74 százalékát belföldiek töltötték el.
EU: kinyitnák a kapukat a diplomás bevándorlók előtt
Az új szabályok könnyítik a bevándorlást és a családegyesítést is a magasan képzett unión kívüli dolgozók számára. A döntés életbe lépéséhez még az Európai Unió Tanácsának áldása is szükséges.