km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
A pécsi hulladékszállítók is sztrájkoltak, a polgármester szerint jogszerűtlen volt megmozdulásuk

A pécsi hulladékszállítók is sztrájkoltak, a polgármester szerint jogszerűtlen volt megmozdulásuk

A pécsi önkormányzat tulajdonában álló, hulladékgazdálkodással foglalkozó Biokom NKft. 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát csütörtök hajnalban - közölte a baranyai megyeszékhely polgármestere, aki szerint jogszerűtlen volt a megmozdulás, a dolgozók követelése pedig "a valóságtól elrugaszkodott", ezzel együtt tárgyalna velük a városvezetés.

 

Péterffy Attila (Pécs Jövője), az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a megyeszékhelyen a kommunális hulladék elszállítást végző dolgozók megmozdulását nem jelentették be előre, így az jogszerűtlen volt és "a sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80 százalékot meghaladó béremelést követelnek".


A polgármester közölte: a szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordult annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására, hiszen a törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítette.


Péterffy Attila a közleményben úgy fogalmazott: elítéli az ehhez hasonló, a pécsiek egészségét is veszélyeztető, jogszerűtlen megmozdulásokat.


Közölte: a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, Pécs város vezetése csütörtökön 14 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük az elégséges szolgáltatás szintjéről és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakításáról, valamint "észszerű keretek között" a bérigényekről.


A polgármester a dolgozók követelése kapcsán kitért arra, hogy "a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg, az pedig évek óta változatlan", továbbá az infláció okozta, erre "az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek" - írta a városvezető. (MTI)
 

címkék
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak