km/óra
  2020.10.23., péntek  •  Gyöngyi napja
Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi

Nem maradhatunk tétlenek: A Pásztor című film Szent Mártont is megidézi

Nagy horderejű szombathelyi energiák (is) kellettek ahhoz, hogy a rendező-forgatókönyvíró Illés László A Pásztor (The Shepherd) című második nagyjátékfilmje megszülethessen. Tóth Gergely operatőr is földink. A Weöres Sándor Színház művészei – Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián – szintúgy kiemelkedőt nyújtanak. Az alkotás eddig két tucatnál több díjat érdemelt ki világszerte.

 

A történet dióhéjban, Illés László szavaival: „Engem mindig az érdekelt, hogy az emberek, akiket egy adott helyzetbe belekényszerítenek, miként viselkednek. Van egy idős, egyedül élő ember, aki igazából túl van már mindenen. S aztán egy sima hétköznapi reggelen olyan eseménybe keveredik, amikor ő dönthet arról, hogy vagy nem csinál semmit és hazamegy, vagy részesévé válik valaminek: kockára teszi az életét azért, hogy megpróbáljon másokon segíteni. Egyrészt megpróbál megmenteni egy meggyalázott, zsidó lányt, másrészt meg ő már bujtat másokat is otthon, a pajtájában egy nagyapát az unokájával, amiről a néző csak később szerez tudomást. Neki az egész filmben van választása.” (168 Óra, 2020. augusztus 5. – szp)  


Illés László filmje eszembe juttatja dr. Konkoly István (1930-2017) szombathelyi püspök Szent Márton (Savaria, 316/317-Tours, 397; püspök) példaadó cselekedetéről szóló elbeszélését: „Márton, a fiatal katona, hideg télidőben találkozott egy a hidegtől didergő koldussal. Jó szívének sugallatára úgy érezte, hogy nem mehet el részvétlenül, segítségnyújtás nélkül egy szenvedő embertársa mellett. Egy szempillantás alatt döntő lépésre határozta el magát: kettévágta köpenyét, és felét ráterítette a fagyoskodó koldusra, majd köszönő szóra sem várva tovább lovagolt.” („Hirdessétek az evangéliumot…” – Szombathelyi Egyházmegyei Hatóság, 2005) 


Kelbert Krisztina történész-muzeológus ekképpen ír: „Lehetetlen emlékezni, megérteni, de mégis muszáj; lehetetlen írni róla, de mégis muszáj, mert a tettek erkölcsi választ követelnek a társadalom részéről. 1944 júliusának első napjaiban több mint 3100 szombathelyi zsidó polgárt zsúfoltak marhavagonokba, és indítottak útnak Auschwitz irányába. 1945 nyarán alig több mint 300-an tértek vissza a haláltáborokból. A szombathelyi zsidóságnak mindössze tizede élte túl a holokauszt embertelen szörnyűségeit. Számokba zárt sorsok, amelyek megértés nélkül, ködképek gyanánt lebegnek az emberi tudat láthatárán, és gyorsan, időtlenül a felejtés horizontjába süllyednek.” (Képek az elhurcolt szombathelyi zsidóság történetéből – Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, Szombathely, 2014) 


Illés László – Dozmaton és az Őrségben forgatott – filmje arra inspirál bennünket, hogy szembenézzünk önmagunkkal. Mit teszünk mi magunk itt és most: az üldözöttekért, a kirekesztettekért, a másságuk miatt megbélyegzettekért, a nehéz sorsúakért, a kisemmizettekért? Az egyetemes emberi jogokért – a szabadságért, az egyenlőségért, a testvériségért – küzdőkért, a sokszínűségért, az igazságért kiáltókért és kiállókért?  Miképpen viselkedem én magam? Toleráns, elfogadó, szolidáris vagyok-e? Vagy betonagyú, akinek nincsen (már) önálló gondolata? Bábfiguraként vagyok manipulálható, rángatható, fölhasználható? 


„Nincs vesztenivalóm”, vallja a főhős, akit Székely B. Miklós él meg a filmvásznon. Elérkezett az a pont, amikor tétlenkedésnek nincs helye. Hogy végül egy drámai-döbbenetes pillanatban mégis leblokkol, annak az lehet az oka, hogy föl sem fogja: a sátáni kegyetlenkedés a végletekig fokozható. Te jó ég! 


Idézzük ismét Konkoly István püspököt: „Szent Márton egyszer hírét vette, hogy a császár ártatlanul halálra ítélt valakit. Azonnal közbenjárt az illető érdekében. S amikor ez nem használt, leült a császári palota küszöbére azzal az elhatározással, hogy étlen-szomjan ott marad mindaddig, amíg a fogoly szabadságát vissza nem nyeri.” 


A Pásztor kapcsán Huszárik Zoltán filmrendező (1931-1981) jelmondata is belém villan: „Hiszem, hogy a dolgok – és maga az ember – megváltoztathatók”.  Illés László és csapata ugyanezt sugallja az immár a hazai mozikban is látható remekművel.

 

Szenkovits Péter 
Fotó: Nagy Jácint
 

kapcsolódó cikkek
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban
„Rombolni mindig könnyebb, mint teremteni, mert a romboláshoz semmi nem kell, csak gyomor”, véli a szombathelyi Illés László (1987) filmrendező. A Pásztor című, többszörös fesztiváldíjas filmjének – közönségtalálkozóval egybekötött – díszbemutatója szeptember 18-án, pénteken 18 órakor lesz az AGORA-Savaria Filmszínházban. Tóth Gergely operatőr, a film szereplői közül Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián is jelen lesz a jeles eseményen. Illés Lászlóval beszélgettünk.
kapcsolódó cikkek
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban
Teremtünk, tehát vagyunk: díszbemutató a Savaria Moziban
„Rombolni mindig könnyebb, mint teremteni, mert a romboláshoz semmi nem kell, csak gyomor”, véli a szombathelyi Illés László (1987) filmrendező. A Pásztor című, többszörös fesztiváldíjas filmjének – közönségtalálkozóval egybekötött – díszbemutatója szeptember 18-án, pénteken 18 órakor lesz az AGORA-Savaria Filmszínházban. Tóth Gergely operatőr, a film szereplői közül Jordán Tamás, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián is jelen lesz a jeles eseményen. Illés Lászlóval beszélgettünk.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
Savaria Fórum 29. évfolyam különszám - 2020.10.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Gazdátlan betegek, ellátási zavarok várhatók
Elfogadhatatlan az orvosok és egészségügyi dolgozók számára a jogviszonyról szóló törvény. A kivezénylés, a választási kötelezettség állami- és magánellátás között lehetetlen helyzetbe hozza az orvosokat, a szakdolgozók jelentős részét, és ez által a betegeket is. Megkérdeztük egy orvos véleményét a témáról, aki negyven éve praktizál egy nyugat-magyarországi kórházban.
Egy halott a gyöngyösfalui kalandparkban, kidőlt fa rántotta el a drótkötélpályát
A 112press információi szerint egy ember meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában.
Operatív törzs: korlátozás nélkül lehet menni vásárolni Ausztriába, hazatérés után azonban karantén jár
Az egy hónapja életbe lépett járványügyi készültségi időszak során 1542 rendőri intézkedésre volt szükség a védelmi intézkedések megszegése miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese szerdán online sajtótájékoztatón.
Az orvosok többlépcsős béremeléséről döntött a parlament
Az orvosok jelentős mértékű, jövőre induló, többlépcsős béremeléséről döntött kedden az Országgyűlés.
Megduplázzák az orvosok bérét, kivezetik a hálapénzt
Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara (MOK) által előterjesztett, soha korábban nem látott méretű béremelést tartalmazó javaslatot, és a hálapénz kivezetéséről is megállapodás született.
legfrissebbek
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak az intézkedéseken
Lengyelországban szombattól tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken, bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket.
Nem ússzák meg az éttermek és a vendéglátóhelyek
Úgynevezett ágazati vizsgálatot indított a Gazdasági Versenyhivatal a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek italbeszerzéseinek elemzésére.
Felborult egy gépkocsi a 87-es főúton, Kőszeg közelében
Fotókon az 1956-os forradalom szombathelyi eseményei
Az 1956. októberi szombathelyi eseményeket javarészt a szemtanúk elbeszéléséből ismerjük, de hiába kutatunk korabeli fotódokumentumok után. Ha készültek is fényképek, azok a mai napig családok asztalfiókjaiban lapulnak. A történtek hiteles felidézésében mindössze 5 ismert fotó lehet segítségünkre, amelyek ismeretlen készítőtől kerültek a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárába.
Elindult a fűtési szezon, romlott a levegőminőség
Elkezdődött a fűtési szezon és ennek hatása megnőtt a légszennyezettség. Tíz településen kifogásolt a levegőminőség - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).