km/óra
  2023.12.06., szerda  •  Miklós napja
Vackor karácsonya
Újévi Operettgála
A Pál utcaiak kiállnak a grundért

A Pál utcaiak kiállnak a grundért

Dés László, Geszti Péter, Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát, amely Molnár Ferenc örök érvényű regényéből született, tűzi műsorára a Weöres Sándor Színház, Réthly Attila rendezésében. 2016-ban a Vígszínházban volt az ősbemutató. Veszprém, Székesfehérvár, Debrecen után Savariában kelt(het)i öntudatra-életre a nézőket.

 

Molnár Ferenc (Budapest, 1878 – New York, 1952) világhírű színpadi szerzőnk 1906-ban vetette papírra ifjúsági regényét, melyet először folytatásokban közölt. Azóta félszáznál többször is kiadták itthon. Számtalan nyelvre lefordították. Itáliában, Lengyelországban, Japánban kötelező olvasmány, akárcsak a mi ötödik osztályosainknál. A zenés színpadi adaptáció ötlete Geszti Péteré volt, akinek a versei/szövegei még a korábbiaknál is eredetibbek, húsbavágóbbak. Dés László zenéje az eddigi kimagasló kompozícióinál is lélekemelőbb. A betétdalok többsége máris generációk hitvallása. Grecsó Krisztián „szöveg-átgyúrása” remekbe szabott kompozícióvá kerekedett. A Vígszínházban mindmáig bravúrral lehet csak jegyet szerezni az előadásokra.


Azt is sugallja az alkotás, hogy él egy kis nemzet, melynek szabadságvágya – 1848, 1956, továbbá 1989 után – mindmáig mérhetetlenül nagy. A kisemmizett, megalázott „nemecsek ernők” milliói bármire képesek azért, hogy kiálljanak az igazságért, a „grundjukért”. Szent dolog a hazaszeretet, a hősiesség, a rendíthetetlen hűség az ember(i)séghez, a szolidaritás, az együttérzés, a tolerancia, a becsület, a korrekt ellenfél tisztelete. 


Mindezekről is kérdeztük Réthly Attila rendezőt. „A Pál utcai fiúk történetét talán mindenki ismeri. Nem tekintenék ilyen történelmi távlatokba, éppen elég a hétköznapjaink eseményeivel megbirkóznunk. Ezt a mostani szombathelyi előadást zömmel a Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatói játsszák, akik Máté Gábor tanítványai. Ahogy az SZFE teljes létét, autonómiáját, úgy ezt az osztályt is sújtja az a drámai helyzet, ami politikai nyomásra alakult ki az egyetemen. A képzésüket derékba vágja, a jövőjüket pedig teljesen ellehetetleníti a kialakult helyzet. Ez nem ismeretlen számomra, Kaposváron már átéltünk hasonlót, és a színpadon állnak olyan, már profi, felnőtt színészek is, akik a Kaposvári Egyetemen végeztek akkoriban, amikor Vidnyánszky az ő képzésüket is szétverte. Az egész próbafolyamatban két démonnal küzdöttünk folyamatosan. Az egyik, hogy az SZFE-s fiatalok helyzete elvonatkoztathatatlanul összecseng a molnári történettel, a jelen történelmi, színháztörténelmi pillanatával. Az EINSTAND az ő életükben kísértetiesen összevág a molnári EINSTANDDAL. Ezért óhatatlanul ezek az élmények-kérdések belefogalmazódnak a produkcióba. A másik: az állandó, egyre nagyobb fenyegetettséget jelentő járványhelyzet, ami szintén összezárta ezt a kis brigádot. Reméljük, hogy három nap múlva valóban eljutunk a bemutatóig.”


Hétfőn (október 5-én) este rögzítettük Réthly Attila gondolatait, aki A Pál utcaiak kapcsán még kifejtette: „Röviden úgy foglalnám össze ezt a történetet, hogy van egy különös iskolai közeg, egy fiúosztály, ami a mindennapi életében, a saját hétköznapjain és játékain keresztül, visszatükrözi azt a felnőtt világot, ami körül veszi őket, ez pedig egy nagyon csúnya világ, amit Molnár Ferenc nagyon pontosan ismert. Ebben a közegben elég csúnyán bánnak egy náluk kisebb emberkével, akit Nemecsek Ernőnek hívnak. Mint egyedüli közlegényt csicskáztatják háborús játékaik során, vagyis megjelenik tulajdonképpen az a fajta iskolai abúzus (visszaélés, bántalmazás – szp) nevű jelenség, ami mára, a XXI. századra már nem csak kiteljesedett, de az interneten is tarol. Ennek a kisemberkének az élete, sorsa, halála megtanítja a társait arra, hogy miként kellene élni. Kapnak egy esélyt, hogy örökre felszámolják a megosztottságot és hatalmi visszaéléseket.”

 

Szenkovits Péter  
Fotó: Nagy Jácint
                                             
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
Savaria Fórum 32. évfolyam 43. szám - 2023.12.01.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Bojár Gábor: Varga Mihály és Nagy Márton is tudják, hogy ez baromság
Ezt mondta az akkumulátorgyárakra építő magyar gazdaságpolitikáról Bojár Gábor, Széchényi- és Gábor Dénes-díjas Graphisoft-alapító, aki vállalkozói tapasztalatait megosztani érkezett a szombathelyi egyetemre, de a beszélgetés közben szóba került az is, hogy mit vett át tőle Steve Jobs, melyik jelenet példaértékű számára az Eldorádóból, és hogy miben különbözött az állam szerepvállalásáról alkotott elképzelésük már 1995-ben is a miniszterelnökkel.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Adventi vásár Szombathely 2023: óriáskerék, Mikulás-kunyhó és ragyogó Mikulásbusz
Minden idők leglátványosabb szombathelyi adventi vására lesz az idei – derült ki a péntek délelőtti sajtótájékoztatón. A már hagyományosnak számító Óriáskerék mellett lesz Mikulás-kunyhó, csillogó-villogó Mikulásbusz, meséket sugárzó LED-fal, és ezer méternyi fényfüzér ragyogja majd be a Fő teret.