km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A Pál utcaiak kiállnak a grundért

A Pál utcaiak kiállnak a grundért

Dés László, Geszti Péter, Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát, amely Molnár Ferenc örök érvényű regényéből született, tűzi műsorára a Weöres Sándor Színház, Réthly Attila rendezésében. 2016-ban a Vígszínházban volt az ősbemutató. Veszprém, Székesfehérvár, Debrecen után Savariában kelt(het)i öntudatra-életre a nézőket.

 

Molnár Ferenc (Budapest, 1878 – New York, 1952) világhírű színpadi szerzőnk 1906-ban vetette papírra ifjúsági regényét, melyet először folytatásokban közölt. Azóta félszáznál többször is kiadták itthon. Számtalan nyelvre lefordították. Itáliában, Lengyelországban, Japánban kötelező olvasmány, akárcsak a mi ötödik osztályosainknál. A zenés színpadi adaptáció ötlete Geszti Péteré volt, akinek a versei/szövegei még a korábbiaknál is eredetibbek, húsbavágóbbak. Dés László zenéje az eddigi kimagasló kompozícióinál is lélekemelőbb. A betétdalok többsége máris generációk hitvallása. Grecsó Krisztián „szöveg-átgyúrása” remekbe szabott kompozícióvá kerekedett. A Vígszínházban mindmáig bravúrral lehet csak jegyet szerezni az előadásokra.


Azt is sugallja az alkotás, hogy él egy kis nemzet, melynek szabadságvágya – 1848, 1956, továbbá 1989 után – mindmáig mérhetetlenül nagy. A kisemmizett, megalázott „nemecsek ernők” milliói bármire képesek azért, hogy kiálljanak az igazságért, a „grundjukért”. Szent dolog a hazaszeretet, a hősiesség, a rendíthetetlen hűség az ember(i)séghez, a szolidaritás, az együttérzés, a tolerancia, a becsület, a korrekt ellenfél tisztelete. 


Mindezekről is kérdeztük Réthly Attila rendezőt. „A Pál utcai fiúk történetét talán mindenki ismeri. Nem tekintenék ilyen történelmi távlatokba, éppen elég a hétköznapjaink eseményeivel megbirkóznunk. Ezt a mostani szombathelyi előadást zömmel a Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatói játsszák, akik Máté Gábor tanítványai. Ahogy az SZFE teljes létét, autonómiáját, úgy ezt az osztályt is sújtja az a drámai helyzet, ami politikai nyomásra alakult ki az egyetemen. A képzésüket derékba vágja, a jövőjüket pedig teljesen ellehetetleníti a kialakult helyzet. Ez nem ismeretlen számomra, Kaposváron már átéltünk hasonlót, és a színpadon állnak olyan, már profi, felnőtt színészek is, akik a Kaposvári Egyetemen végeztek akkoriban, amikor Vidnyánszky az ő képzésüket is szétverte. Az egész próbafolyamatban két démonnal küzdöttünk folyamatosan. Az egyik, hogy az SZFE-s fiatalok helyzete elvonatkoztathatatlanul összecseng a molnári történettel, a jelen történelmi, színháztörténelmi pillanatával. Az EINSTAND az ő életükben kísértetiesen összevág a molnári EINSTANDDAL. Ezért óhatatlanul ezek az élmények-kérdések belefogalmazódnak a produkcióba. A másik: az állandó, egyre nagyobb fenyegetettséget jelentő járványhelyzet, ami szintén összezárta ezt a kis brigádot. Reméljük, hogy három nap múlva valóban eljutunk a bemutatóig.”


Hétfőn (október 5-én) este rögzítettük Réthly Attila gondolatait, aki A Pál utcaiak kapcsán még kifejtette: „Röviden úgy foglalnám össze ezt a történetet, hogy van egy különös iskolai közeg, egy fiúosztály, ami a mindennapi életében, a saját hétköznapjain és játékain keresztül, visszatükrözi azt a felnőtt világot, ami körül veszi őket, ez pedig egy nagyon csúnya világ, amit Molnár Ferenc nagyon pontosan ismert. Ebben a közegben elég csúnyán bánnak egy náluk kisebb emberkével, akit Nemecsek Ernőnek hívnak. Mint egyedüli közlegényt csicskáztatják háborús játékaik során, vagyis megjelenik tulajdonképpen az a fajta iskolai abúzus (visszaélés, bántalmazás – szp) nevű jelenség, ami mára, a XXI. századra már nem csak kiteljesedett, de az interneten is tarol. Ennek a kisemberkének az élete, sorsa, halála megtanítja a társait arra, hogy miként kellene élni. Kapnak egy esélyt, hogy örökre felszámolják a megosztottságot és hatalmi visszaéléseket.”

 

Szenkovits Péter  
Fotó: Nagy Jácint
                                             
 

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.