km/óra
  2020.12.01., kedd  •  Elza napja
A Pál utcaiak kiállnak a grundért

A Pál utcaiak kiállnak a grundért

Dés László, Geszti Péter, Grecsó Krisztián A Pál utcai fiúk című zenés játékát, amely Molnár Ferenc örök érvényű regényéből született, tűzi műsorára a Weöres Sándor Színház, Réthly Attila rendezésében. 2016-ban a Vígszínházban volt az ősbemutató. Veszprém, Székesfehérvár, Debrecen után Savariában kelt(het)i öntudatra-életre a nézőket.

 

Molnár Ferenc (Budapest, 1878 – New York, 1952) világhírű színpadi szerzőnk 1906-ban vetette papírra ifjúsági regényét, melyet először folytatásokban közölt. Azóta félszáznál többször is kiadták itthon. Számtalan nyelvre lefordították. Itáliában, Lengyelországban, Japánban kötelező olvasmány, akárcsak a mi ötödik osztályosainknál. A zenés színpadi adaptáció ötlete Geszti Péteré volt, akinek a versei/szövegei még a korábbiaknál is eredetibbek, húsbavágóbbak. Dés László zenéje az eddigi kimagasló kompozícióinál is lélekemelőbb. A betétdalok többsége máris generációk hitvallása. Grecsó Krisztián „szöveg-átgyúrása” remekbe szabott kompozícióvá kerekedett. A Vígszínházban mindmáig bravúrral lehet csak jegyet szerezni az előadásokra.


Azt is sugallja az alkotás, hogy él egy kis nemzet, melynek szabadságvágya – 1848, 1956, továbbá 1989 után – mindmáig mérhetetlenül nagy. A kisemmizett, megalázott „nemecsek ernők” milliói bármire képesek azért, hogy kiálljanak az igazságért, a „grundjukért”. Szent dolog a hazaszeretet, a hősiesség, a rendíthetetlen hűség az ember(i)séghez, a szolidaritás, az együttérzés, a tolerancia, a becsület, a korrekt ellenfél tisztelete. 


Mindezekről is kérdeztük Réthly Attila rendezőt. „A Pál utcai fiúk történetét talán mindenki ismeri. Nem tekintenék ilyen történelmi távlatokba, éppen elég a hétköznapjaink eseményeivel megbirkóznunk. Ezt a mostani szombathelyi előadást zömmel a Színművészeti Egyetem negyedéves hallgatói játsszák, akik Máté Gábor tanítványai. Ahogy az SZFE teljes létét, autonómiáját, úgy ezt az osztályt is sújtja az a drámai helyzet, ami politikai nyomásra alakult ki az egyetemen. A képzésüket derékba vágja, a jövőjüket pedig teljesen ellehetetleníti a kialakult helyzet. Ez nem ismeretlen számomra, Kaposváron már átéltünk hasonlót, és a színpadon állnak olyan, már profi, felnőtt színészek is, akik a Kaposvári Egyetemen végeztek akkoriban, amikor Vidnyánszky az ő képzésüket is szétverte. Az egész próbafolyamatban két démonnal küzdöttünk folyamatosan. Az egyik, hogy az SZFE-s fiatalok helyzete elvonatkoztathatatlanul összecseng a molnári történettel, a jelen történelmi, színháztörténelmi pillanatával. Az EINSTAND az ő életükben kísértetiesen összevág a molnári EINSTANDDAL. Ezért óhatatlanul ezek az élmények-kérdések belefogalmazódnak a produkcióba. A másik: az állandó, egyre nagyobb fenyegetettséget jelentő járványhelyzet, ami szintén összezárta ezt a kis brigádot. Reméljük, hogy három nap múlva valóban eljutunk a bemutatóig.”


Hétfőn (október 5-én) este rögzítettük Réthly Attila gondolatait, aki A Pál utcaiak kapcsán még kifejtette: „Röviden úgy foglalnám össze ezt a történetet, hogy van egy különös iskolai közeg, egy fiúosztály, ami a mindennapi életében, a saját hétköznapjain és játékain keresztül, visszatükrözi azt a felnőtt világot, ami körül veszi őket, ez pedig egy nagyon csúnya világ, amit Molnár Ferenc nagyon pontosan ismert. Ebben a közegben elég csúnyán bánnak egy náluk kisebb emberkével, akit Nemecsek Ernőnek hívnak. Mint egyedüli közlegényt csicskáztatják háborús játékaik során, vagyis megjelenik tulajdonképpen az a fajta iskolai abúzus (visszaélés, bántalmazás – szp) nevű jelenség, ami mára, a XXI. századra már nem csak kiteljesedett, de az interneten is tarol. Ennek a kisemberkének az élete, sorsa, halála megtanítja a társait arra, hogy miként kellene élni. Kapnak egy esélyt, hogy örökre felszámolják a megosztottságot és hatalmi visszaéléseket.”

 

Szenkovits Péter  
Fotó: Nagy Jácint
                                             
 

Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
Savaria Fórum 29. évfolyam 44. szám - 2020.11.27.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Kurz: Ausztria a nyugati tartományokban kezdi a tömeges tesztelést
Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt meghirdetett tömeges tesztelést a nyugati tartományokban, Vorarlbergben, Tirolban és Salzburgban kezdik meg december elején.
Péntektől változtak a kapcsolattartási szabályok Ausztriában
November 27-től változtak a személyes kapcsolattartás szabályai a kijárási korlátozás idején. Az új rendelet értelmében a közeli hozzátartozók közé csak a szülők, gyermekek és testvérek tartoznak majd, a nagyszülők viszont vigyázhatnak kiskorú unokáikra. Péntektől a háztartások egyszerre csak egy vendéget fogadhatnak, olvasható az orf.at-n.
Ausztriában a tömeges tesztelés december 5-én kezdődik
Elkészültek a koronavírus-tömegteszt tervek Ausztriában. December elején a tanárok, majd a rendőrök tesztelését végzik el, ezt követi önkéntes alapon a lakosság tesztelése. A tesztek mindenki számára ingyenesen elérhetőek lesznek, olvasható az orf.at-n.
Rendőrautók vettek körbe egy Volvót Szombathely határában – több embert előállítottak a járműből
Kőszeg felé tartott a 86-os és 87-es főút közös szakaszán, Szombathely határában egy Volvo személyautó, amikor hirtelen több rendőrautó kényszerítette megállásra a sofőrt.
Szerdán több szombathelyi utcában is áramszünet várható
Az E.On üzemszüneti értesítője szerint 2020. december 2, án, szerdán reggel 7.30-tól délután 13.30-ig az alábbi területeken lesz áramszünet a hálózat fejlesztése miatt:
legfrissebbek
145 új fertőzött Vasban, 3951 Magyarországon, 154-en meghaltak
3951 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 154 beteg - közölte a koronavirus.gov.hu. A koronavírusosok száma a megyében 7079-ről 7224-re nőtt.
Jeles vadászok és trófeák a múzeum tárlatában
Vadászat - közel a természethez címmel nyílt kiállítás a Savaria Múzeumban. A vadászkamara támogatásával megvalósult tárlat túlnyomórészt a múzeum saját gyűjteményéből származó trófeákat, vadász-emlékeket és eszközöket mutat be. A kiállítás ugyan egyelőre nem látogatható, de az intézmény a közösségi felületein ízelítőt ad a látványos bemutatóból.
200 rászoruló család kap tűzifát Szombathelyen
Hosszú évek jó gyakorlatának megfelelően Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata kályhakész tűzifát biztosít a szociálisan rászoruló szombathelyi személyeknek, családoknak, áll a Városháza közleményében.
Parkolóból kanyarodott Mitsubishi elé egy Renault, egy VW is megrongálódott
A személyi sérülés nélküli baleset a szombathelyi Hollán Ernő utcában történt, ahol nagyobb torlódás alakult ki a csúcsidőben.
Kigyulladt egy autó Sótonyban, a sárvári tűzoltók eloltották a lángokat