km/óra
  2023.09.28., csütörtök  •  Vencel napja
A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai

A nagy halászléharc – Szegedi kontra bajai

A hal ősi ókeresztény szimbólum. Krisztus és a megtért ember jelképe, ünnepnapokon pedig Jézus csodatetteit és a belé vetett hitet jelenti. Szenteste számos országban kerül hal az asztalra a legkülönbözőbb formában, nálunk a halászlé vált hagyománnyá. Hogy a bajai vagy a szegedi a jobb, ízlés dolga, lényeg, hogy jól elkészítve mindkettő finom.

 

A bajai halászlé alapszabálya, hogy ahány kiló hal, annyi liter víz, annyi fej hagyma, annyi kanál pirospaprika kerül bele. Egykor a halászok a vízparton készítették el munkájuk szünetében, szabad tűzön, kevés alapanyagból, rövid idő alatt, s ez máig így maradt. A bajai halászlébe csontos halszeletek kerülnek, leggyakrabban ponty, de minél többféle halból készül, annál finomabb. Előző este a halat besózzuk, állni hagyjuk. A bográcsba egyszerre tesszük bele a halat, a vizet, a hagymát és ízlés szerint sót. Van, aki felkockázott paprikával, paradicsompürével ízesíti. Ha felforrt, beleszórjuk a pirospaprikát, esetleg cseresznyepaprikát, és zubogtatva 35-40 percig főzzük, míg a hab el nem tűnik róla.

 

Az utolsó tíz percben hozzátesszük az ikrát, haltejet és 2-3 gerezd reszelt fokhagymát. A levet leszűrjük, így sima lesz, hagymadarabok nélkül. Gyufatésztával tálaljuk, amit akár magunk is gyúrhatunk odahaza.

 

A szegedi halászlé alaplével készül. Ehhez a halakat kifilézzük, és a csontokból, fejekből vöröshagymával, sóval, borssal, fokhagymával, pirospaprikával és ahány halfej, annyi liter vízzel két, két és fél órán át főzzük, majd átpasszírozzuk. A szálkák fennakadnak a szűrőn, és pürésített halhúst kapunk. Ezt újra felforraljuk, hozzátesszük a filézett halkockákat, és további tíz percig főzzük. A végén hozzáadjuk a halbelsőséget. Erőspaprikával és friss kenyérrel kínáljuk.

kzs

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Meghalt idősebb Koman Vladimir
Ma hajnalban, 59 éves korában elhunyt idősebb Koman Vladimir, Voli bácsi, ahogy megyeszerte mindenki ismerte.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Azt hazudta a vasi férfi, hogy elhagyta a jogsiját, pedig elvették tőle Ausztriában
Szeptemberi közgyűlés: útfelújítások, takarékossági program, szociális ellátórendszer
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Újabb fejlemény a Szombathely és Kőszeg közötti M87-es út építésében
Megjelent a vasi gyorsforgalmi utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési felhívás.
Mintegy 5 kilogramm marihuánát találtak egy kecskeméti tanyán
Mintegy öt kilogramm marihuánát és 518 tő kannabiszt találtak egy kecskeméti tanyán a rendőrök - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön a police.hu oldalon.
Marad a nyárias idő csütörtökön is