km/óra
  2023.06.09., péntek  •  Félix napja
Dacia
A művészet templomai: lehetőség a kulturális utazásra

A művészet templomai: lehetőség a kulturális utazásra

Komoly kulturális programban vesz részt az Agora – Savaria Filmszínház, ahol keddenként folytatódik A művészet templomai című sorozat. A vetítések előtt bevezetőt mond Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész.

 

Tóth Csaba elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott sorozat Európa művészeti értéktárát jeleníti meg: művészeket, korszakokat, nagy múzeumokat, gyűjteményeket mutat be. Az egész estét betöltő alkotások főként Európa kulturális múltjáról szólnak. A szombathelyi kezdeményezés azért egyedülálló, mert ezeknek a filmeknek nem volt korábban közönsége, míg be voltak sorolva a többi játékfilm közé. A Savaria mozi munkatársai azonban úgy döntöttek, hogy legyen egy szakmai felvezetés a filmek előtt, így ezek a művészettörténeti bevezetők közelebb hozhatják az alkotásokat a nézőkhöz. A szombathelyi modell egyedülálló az országban, és hatékonynak is bizonyult. Tóth Csaba szerint ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy közönséget neveljenek a kulturális rendezvényekhez, képzőművészeti kiállításokhoz. Általában 100-150-en ülnek a nézőtéren, akik később tárlatlátogatókká, múzeumlátogatókká válnak.


Minden egyes film lehetőség a kulturális utazásra. Az előző ciklusban hétfőnként vetítették a filmeket, most keddenként este hatkor várják a kultúrát szerető közönséget a Savaria moziba. A héten a páratlanul virtuóz szobrászművész, Gian Lorenzo Bernini munkásságát mutatták be átfogó módon, jövő kedden pedig Az én Rembrant-om címmel lesz vetítés. Az én Rembrandt-om című film kivételes dokumentumfilm, rávilágít arra, hogy négy évszázad után mit jelent az egyik legnagyobb barokk mester a mi korunknak, a ma élőknek, miért fontos számunkra a művészet értékőrzése. 

 

Fotó: A művészet templomai – Művészeti ismeretterjesztő mozifilmek/Facebook

Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
Savaria Fórum 32. évfolyam 20. szám - 2023.06.02
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Dr. Perger Gyula atya visszatér Szombathelyre
A székesegyház plébánosa lesz. Több személyi változás is történt.
Elkészült a Belvárosi Levendulás
Megszépült a Mártírok tere: a Szombathelyi Belvárosért Egyesületnek köszönhetően a korábban inkább balkáni állapotokat mutató teret szombattól 700 tő levendula díszíti.
Helyi sikerek a XIII. Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőn
Május 12-14. között rendezték meg idén az Országos Nyugdíjas Ki-Mit-Tud és Népek Tánca-Népek Zenéje vetélkedőt Hajdúszoboszlón. A nagy hagyománnyal bíró, 13. alkalommal megrendezett megmérettetésen két helyi csoport, a Gyöngyöshermán Szentkirályi Polgári kör Népdal és nótaköre, valamint a Szombathelyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat ĐURĐICE vegyes kórusa és senior táncsoportja is kiemelkedő eredményt ért el.
Civil összefogásból valósul meg a belvárosi levendulás
A Szombathelyi Belvárosért Egyesület június 2-án és 3-án levendulatelepítést végez a Mártírok terén. A civil kezdeményezés magánadakozásokból gyűjtötte össze a szükséges összeget ahhoz, hogy a Fő tértől alig pár méterre lévő tér megszépüljön, és újabb turistalátványosságot kínáljon a városba érkezőknek.
Egygólos győzelmet aratott és lépéselőnybe került a Haladás VSE az NB III-as osztályozón
A szombathelyiek Ferencz Zoltán és Tóth Márton találataival 2-1-es idegenbeli sikert arattak Orosházán az osztályozó első találkozóján.
legfrissebbek
Az áradó Rába szigetéről mentettek embereket a tűzoltók Vasban
Dugólétrák és kötelek segítségével menekítették ki a bajbajutottakat.
Ráfutásos balesetek okoztak nagy dugót több helyen is Vasban
Balogunyomnál egy Mercedes nyergesvontató lengyel vezetője volt figyelmetlen és a társának a szerelvényébe tolt egy álló személyautót. Szombathelyen csúcsidőben tolta össze a sort egy MAN teherautó.
A hét végén is folytatódik a záporos, zivataros idő
Folytatódik a záporos, zivataros időjárás a hét végén is, többórás napsütés az ország nagy részén csak vasárnap várható. A hőmérséklet az eddigiekhez hasonlóan 21-26 Celsius-fok körül alakul a legmelegebb órákban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Pert nyert a polgármester Dankó István ellen, jótékony célra fordítja az összeget
Hende Csaba titkárságvezetője, korábban államtitkára Dankó István beperelt, mert a közgyűlésen azt találtam mondani, hogy számomra tisztességében megkérdőjelezhető az az ember, aki államtitkárként a saját cégének milliárdos üzletet intéz, olvasható dr. Nemény András polgármester Facebook-oldalán.
Eddig hat jelölés érkezett a „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra
Hat jelölés érkezett a frissen alapított „Szombathelyi hétköznapi hősök” díjra. Az elismerést olyan személy kaphatja, aki sokat tesz a közösségért. Már tart a szavazás, a jelöltekre június 16-ig lehet voksolni egy online űrlapon. A díjat az Érezd Szombathelyt! programsorozat keretében, az első teraszkoncerten adják át.