km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A művészet templomai: lehetőség a kulturális utazásra

A művészet templomai: lehetőség a kulturális utazásra

Komoly kulturális programban vesz részt az Agora – Savaria Filmszínház, ahol keddenként folytatódik A művészet templomai című sorozat. A vetítések előtt bevezetőt mond Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész.

 

Tóth Csaba elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott sorozat Európa művészeti értéktárát jeleníti meg: művészeket, korszakokat, nagy múzeumokat, gyűjteményeket mutat be. Az egész estét betöltő alkotások főként Európa kulturális múltjáról szólnak. A szombathelyi kezdeményezés azért egyedülálló, mert ezeknek a filmeknek nem volt korábban közönsége, míg be voltak sorolva a többi játékfilm közé. A Savaria mozi munkatársai azonban úgy döntöttek, hogy legyen egy szakmai felvezetés a filmek előtt, így ezek a művészettörténeti bevezetők közelebb hozhatják az alkotásokat a nézőkhöz. A szombathelyi modell egyedülálló az országban, és hatékonynak is bizonyult. Tóth Csaba szerint ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy közönséget neveljenek a kulturális rendezvényekhez, képzőművészeti kiállításokhoz. Általában 100-150-en ülnek a nézőtéren, akik később tárlatlátogatókká, múzeumlátogatókká válnak.


Minden egyes film lehetőség a kulturális utazásra. Az előző ciklusban hétfőnként vetítették a filmeket, most keddenként este hatkor várják a kultúrát szerető közönséget a Savaria moziba. A héten a páratlanul virtuóz szobrászművész, Gian Lorenzo Bernini munkásságát mutatták be átfogó módon, jövő kedden pedig Az én Rembrant-om címmel lesz vetítés. Az én Rembrandt-om című film kivételes dokumentumfilm, rávilágít arra, hogy négy évszázad után mit jelent az egyik legnagyobb barokk mester a mi korunknak, a ma élőknek, miért fontos számunkra a művészet értékőrzése. 

 

Fotó: A művészet templomai – Művészeti ismeretterjesztő mozifilmek/Facebook

Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Megállt a kereszteződésben, majd megütötte a másik autóban ülő férfit Bükön
Meteorológiai szolgálat: közelítjük a 100 Celsius-fokos különbséget
Megközelíti a 100 Celsius-fokot a hőmérséklet-különbség Argentína és Oroszország között - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn a Facebook-oldalán.
Három baleset egy nap alatt a vasi utakon
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságra a 2022. november 27-én 5 óra és 2022. november 28-án 5 óra közötti időben egy könnyű sérüléssel járó közúti közlekedési balesetről érkezett bejelentés. Munkatársaik kettő, anyagi kárral végződött közlekedési baleset helyszínén is intézkedtek, olvasható a police.hu-n.
Októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg
Az előzetes adatok szerint októberben 7361 gyermek született, 10 808-an haltak meg. 2021 novembere és 2022 októbere között a születések száma 3,9, a halálozásoké 8,3, a házasságkötéseké pedig 6,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-t.
NAV: több mint kétmillió forintnyi adózatlan cigarettát találtak egy buszban Csörnyeföldnél
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy buszban több mint kétmillió forint értékű adózatlan cigarettát találtak a Zala megyei Csörnyeföldnél - közölte a NAV hétfőn az MTI-vel.