km/óra
  2022.08.17., szerda  •  Jácint napja
A művészet templomai: lehetőség a kulturális utazásra

A művészet templomai: lehetőség a kulturális utazásra

Komoly kulturális programban vesz részt az Agora – Savaria Filmszínház, ahol keddenként folytatódik A művészet templomai című sorozat. A vetítések előtt bevezetőt mond Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész.

 

Tóth Csaba elmondta, hogy az Európai Unió által támogatott sorozat Európa művészeti értéktárát jeleníti meg: művészeket, korszakokat, nagy múzeumokat, gyűjteményeket mutat be. Az egész estét betöltő alkotások főként Európa kulturális múltjáról szólnak. A szombathelyi kezdeményezés azért egyedülálló, mert ezeknek a filmeknek nem volt korábban közönsége, míg be voltak sorolva a többi játékfilm közé. A Savaria mozi munkatársai azonban úgy döntöttek, hogy legyen egy szakmai felvezetés a filmek előtt, így ezek a művészettörténeti bevezetők közelebb hozhatják az alkotásokat a nézőkhöz. A szombathelyi modell egyedülálló az országban, és hatékonynak is bizonyult. Tóth Csaba szerint ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy közönséget neveljenek a kulturális rendezvényekhez, képzőművészeti kiállításokhoz. Általában 100-150-en ülnek a nézőtéren, akik később tárlatlátogatókká, múzeumlátogatókká válnak.


Minden egyes film lehetőség a kulturális utazásra. Az előző ciklusban hétfőnként vetítették a filmeket, most keddenként este hatkor várják a kultúrát szerető közönséget a Savaria moziba. A héten a páratlanul virtuóz szobrászművész, Gian Lorenzo Bernini munkásságát mutatták be átfogó módon, jövő kedden pedig Az én Rembrant-om címmel lesz vetítés. Az én Rembrandt-om című film kivételes dokumentumfilm, rávilágít arra, hogy négy évszázad után mit jelent az egyik legnagyobb barokk mester a mi korunknak, a ma élőknek, miért fontos számunkra a művészet értékőrzése. 

 

Fotó: A művészet templomai – Művészeti ismeretterjesztő mozifilmek/Facebook

Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Elszenvedte első vereségét a szezonban a Haladás, hajrában szerzett góllal nyert a Szeged Szombathelyen
A mérkőzést a korábban a zöld-fehéreknél is megforduló Gajdos Zsolt döntötte el a 84. percben.
Megyei II. osztály, északi csoport: több csapatnál is kiszakadt a gólzsák az első fordulóban
A Bozsok kilenc, az Uraiújfalu fél tucat találatig jutott, a Lukácsháza és a Sé is ötször vette be ellenfele kapuját. Idegenben nyert az Alsóújlak, valamint az Újperint, a Spari pedig 1-1-es döntetlent játszott a Gércével.
Megújul a 11-es Huszár úti streetball pálya
Több mint húszmillió forintból újul meg a streetball pálya a 11-es Huszár úti tömbbelsőben. A beruházás uniós pályázatból és a szombathelyi önkormányzat támogatásával jöhet létre. Erről tartott sajtótájékoztatót Bokányi Adrienn tanácsnok, a körzet önkormányzati képviselője.
A generátor szíjának elszakadása vezetett egy felsőjánosfai gépjárműtűzhöz
A tűzesethez a körmendi hivatásos tűzoltók vonultak ki, akik elvégezték a jármű áramtalanítását, írja a vasi katasztrófavédelem honlapja.
Kiszáradnak a fák, miért nem locsolják többet?
A Szompark hivatalos Facebook-oldalán jelentette meg az alábbi közleményt.