km/óra
  2023.09.21., csütörtök  •  Máté, Mirella napja
A megnyesett fa kizöldül – megújult a Hársfa ház

"A megnyesett fa kizöldül" – megújult a Hársfa ház

Megújult a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Hársfa háza. Korszerűbb, komfortosabb lett az épület, a munkálatokra hetven millió forintot fordítottak.

 

Egyházi iskola és kántortanítói lakás volt hajdan, majd állami általános iskola működött a mai Nagy Lajos király utcai épületben. A rendszerváltoztatás után az egyházmegye visszakapta az ingatlant, 1999 november 5. óta a Karitász munkatársai pszichiátriai és szenvedélybetegek ellátásával foglalkoznak a házban. Nevét az egykor itt magasodó öreg hársról kapta – idézte fel Tuczainé Régvári Marietta karitászigazgató. – Amikor ideköltöztünk, akkora volt, hogy beterítette még a szomszéd háznak a tetejét is. Idővel újat ültettünk a helyére, ez ad árnyat most az udvaron. „A megnyesett fa kizöldül” – ez a mottója a tevékenységünknek, jól jellemzi, hogy miképp gondolkodunk az elesett, rászoruló, problémákkal küzdő emberekről. A kilencvenes évek elején a szociális ellátás különböző feladatköreit más-más szervezet látta el a városban. Hozzáteszem, hogy a történelmi egyházak akkoriban élen jártak a szenvedélybetegek felkarolásában. A Karitász a RÉV-szolgálatáról kikerült gyógyult, hajléktalan szenvedélybetegek további gondozását is felvállalta, ennek lett helyszíne a Hársfa ház, amelyet dr. Konkoly István akkori megyéspüspök biztosított számunkra. Szakmai segítséget a Kálvárián működő Kékkereszt csoport munkatársaitól kaptunk – emlékeztetett Tuczainé Régvári Marietta. Az intézmény kialakítására akkor harmincmillió forintot költöttek. Kezdetben 19 férfit helyeztek el itt, átmeneti otthon és nappali foglalkoztató funkciót kapott a ház. A következő időszakot dr. Sámsonné Sándor Ágnes, a Karitász szakmai igazgatója elevenítette fel: – 2013-ban átalakult a tevékenységünk jellege, akkortól átmeneti otthon, nappali ellátó és szociális foglalkoztató feladatkörökkel működik a Hársfa ház. Nyolcvan megváltozott munkaképességű embernek négyórás foglalkoztatás lehetőségét adjuk a Karitász Kríziskamra programjának keretében. Húsz szenvedély- és hatvan pszichiátriai beteggel foglalkozunk ma is. A MOVE Zrt. megváltozott munkaképességű embereknek biztosít munkalehetőséget. Az ellátottjaink is ennek a cégnek dolgoznak. Napi négy órában elektronikai alkatrészeket szerelnek szét, munkájukért fizetést kapnak (a mindenkori minimálbér ötven százalékát). Emellett életvezetési tanácsokat, lelki támaszt, egészségügyi és szociális szolgáltatásokhoz való hozzáférést, egyéni gondozást és csoportterápiát, tisztálkodási lehetőséget, kedvezményes étkezést nyújtunk számukra az akadálymentes környezetben. Továbbá számos közösségi programban is részt vehetnek: színjátszás, énekkari próba, kézműves foglalkozás, bibliaóra, kirándulás is szerepel az elfoglaltságaik között – tette hozzá dr. Sámsonné Sándor Ágnes.

 

Az évek múlásával elengedhetetlenné vált a ház korszerűsítése. Az elmúlt hónapokban lezajlott a felújítás. A részleteket Ráczné Korom Krisztina, a Hársfa ház szakmai vezetője ismertette: a régi tetőzet felett eljárt az idő, a teljes szerkezetet megújíttattuk, amivel megszűnt a beázás, a kinti szélsőséges hőmérséklet-ingadozás kevésbé érzékelhető. A tetőtérben légkondicionáló berendezés teszi elviselhetővé a nyári meleget, illetve az új, korszerű ablakok segítik a hőtartást. A régi világítótesteket energiatakarékosak váltották fel az egész épületben. Hőszigetelt panelekre cseréltettük a folyosó üvegablakait, és radiátorokat is szereltettünk a helyiségbe, így az télen is használható lesz. A tetőszerkezet meghosszabbításával fedett rámpát alakíttattunk ki, amelyen az itt dolgozók és a vendégeink kényelmesebben közlekedhetnek. A munkálatok legnagyobb hozadéka, hogy energetikai vonatkozásban sokkal hatékonyabban, gazdaságosabban működtethető az épület. Nagy előny az is, hogy az itt dolgozó megváltozott munkaképességű emberek számára a környezet komfortosabb, javul lett. – Nagyon örülünk, hogy így megszépült a Hárfa ház. Csodálatos bejönni a megszépült emeleti, földszinti termekbe, ahol dolgozunk és nappali ellátásában részesülünk, ahol programokat szerveznek számunkra – fogalmazott Roznár Judit. Ő aktív munkavállalóként a kereskedelemben dolgozott, de leszázalékolták, nagy segítség számára a Karitász, hiszen – mint mondja – itt hasznosnak érzi magát. Munkát végez, az azért kapott pénzzel kiegészítheti a rokkantnyugdíját, tartalmasan telnek a hétköznapjai, baráti közösségre talált a Hársfa házban.

 

Az épület korszerűsítéséhez az önkormányzat kilencmillió forinttal járult hozzá (további tízmillió forinttal a Karitász három intézményének – a RÉV, a Szikla és a Hársfa ház – a működését támogatja). Tóth Kálmán, a Nagy Lajos király utcai intézményt is magába foglaló 14-es választókerület képviselője szívügyének tekintette, hogy a felújítás maradéktalanul megvalósulhasson.


– A Karitász igazgatója keresett meg azzal, hogy a Hársfa ház működtetése évek óta alulfinanszírozott, ráadásul meg kell küzdeniük az épületet érintő problémákkal is. Tavaly a képviselő-testület első döntései közé tartozott, hogy gondoskodott a szükséges összegről. Amikor a költségvetés súlypontjait áthelyeztük a szociális területre, ez a beruházás is elsőséget élvezett. Csatlakozó beruházás volt, hogy a járdát is felújítottuk, így az ellátottak biztonságosabban juthatnak el az intézménybe – jegyezte meg.


A Hársfa ház felújítása 70 millió forintba került. Ennek nagyobb részét kormányzati támogatásból fedezték. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász komplex fejlesztését előmozdító, az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázatán elnyert 180 millió forintos támogatásból 28 millió forint jutott ezekre a munkálatokra. A fennmaradó összeget a Karitász saját költségvetéséből finanszírozta.

 

A házat október 2-án dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg. Lőrinc diakónus történetéről szólva azt mondta: az egyház kincsei az idősek, az elesettek, a sérültek, a szegények. Méltatta a Hársfa házban zajló szakmai munkát, az itt dolgozók áldozatvállalását.


Az intézmény ellátottjai verses-zenés műsorral mondtak köszönetet a felújításért.

 

X
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
Savaria Fórum 32. évfolyam 32. szám - 2023.09.15.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Így juthat el hétfőtől InterCityvel Budapestre
A MÁV közzétette a Biatorbágy-Szárliget vasúti fővonal felújítása miatt hétfőtől (09.18.) október 26-ig érvényes vágányzári menetrendet. Spoiler: vonat, busz Kelenföldig. Ez a három hónaposra tervezett vágányzár első üteme.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Zsoldos Báró Zoltán: Én zenéből vagyok
Ha Szombathely és blues, akkor Zsoldos Zoltán, közismert (a fehér garbóról ráragadt) nevén: Báró. Ha Báró, akkor egy zseniális zenész szinte transzállapotban a színpadon, lázba hozva közönségét. Papíron nyugdíjas hegedű- és gitártanár, a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar, a Capella Savaria egykori tagja. Most, 75. születésnapjára Bartók termi koncerttel készül barátaival. Az egykori Kőszegi utcai srácot otthonában, a Kőszegi-hegység lábánál látogattuk meg.
Vármegyei I. osztály: gólgazdag mérkőzésen nyerte a dobogósok csatáját Vasváron a Haladás, a Szarvaskend és a Rábapaty is idegenben tudott nyerni
A Király SE és a Szentgotthárd egyaránt egygólos hazai sikernek örülhetett a pontvadászat 5. fordulójában.
Ma indul a városi nagytakarítás!
Még 2020 júniusában fogadta el egyhangúlag Szombathely MJV képviselő-testülete a "Vigyázzunk együtt Szombathelyre!" szemléletformáló programot, mely 2023-ban is folytatódik. Szombathely MJV Önkormányzatának szervezésében a tavalyi év sikeres lebonyolításának folytatásaként idén ismét városi nagytakarítást tartanak a Vigyázzunk együtt Szombathelyre! program keretein belül.
legfrissebbek
Az élelmiszer-mentési akció több száz családnak nyújt segítséget Szombathelyen
A Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek és partnereinek köszönhetően évről évre egyre többen jutnak hozzá a kereskedelmi szektorban feleslegessé vált ételekhez. Városunkban több segélyszervezet is együttműködik az élelmiszerbankkal. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkatársai a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatnál, a Hársfa Háznál és a Szikla Szociális Központban több száz családnak nyújtanak segítséget - heti rendszerességgel.
Közel 300 millió forintból korszerűsödött a Markusovszky kórházban a járóbeteg-ellátás
291,37 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően korszerű, orvostechnikai műszerek beszerzése történt meg a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban, melyek eredményeként tovább emelkedik a járóbeteg-ellátás színvonala, olvasható a lapunkhoz is eljuttatott sajtóközleményben.
Bemutatták dr. Czetter Ibolya könyvét
Leaszfaltozták a Hadnagy utcai járdát
A Szent Jobb országjárása: könyvbemutató volt a Smidt Múzeumban