km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
A medvéké volt a főszerep a Smidt Múzeumban

A medvéké volt a főszerep a Smidt Múzeumban

Medve napot tartottak szombaton a Smidt Múzeumban: a családokat interaktív játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, előadásokkal és rajzfilm-vetítéssel várták. A program az ismert népi időjós-hiedelemhez kapcsolódott.

 

Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, azaz február 2-án előbújik a medve a vackából és meglátja árnyékát, akkor hosszú telünk lesz - tartja a népi hiedelem. A Smidt Múzeum ehhez kapcsolódó programja a családokat szólította meg szombaton.


Hollerné Mecséri Annamária intézményvezető az SZTV érdeklődésére elmondta, szerették volna kicsit  közelebb hozni ezt a népi hidelemet. Szerinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne otthon legalább egy plüssmackó. A macik szeretete nagyon sok kisgyermeknél és így felnőttnél is megmaradt.


Színes programokkal és kézműves foglalkozásokkal készültek a látogatók számára. Papírból és törölköző-darabokból lehetett macit készíteni, sokan fabrikáltak maguknak apró figurát emlékbe. A gyerekek különböző játékokat próbálhattak ki, könyveket lapozhattak, és kincskereső játékban is részt vehettek: kiállított tárgyakat kellett megkeresniük, és ha mindet megtalálták, jutalmat kaptak.


A medve-napon előadásokat is hallhattak az érdeklődők. Megismerhették az időjós maci hiedelem hátterét, és az is kiderült, miként tisztelték az emberek a medvét a múltban. Sosztarits Ottó régész az Iseum-ásatás során előkerült medvekoponyáról beszélt. Nagy-Németh Eszter évek óta varr macikat gyerekeknek. Ezek a figurák a főszereplők a mesekönyveiben. A medve-napon író-olvasó találkozót tartott. 


A tél hátralévő részére nem csak a medvék, de a meteorológusok is enyhe időt jósolnak.

 

Forrás: SZTV
Fotó: Smidt Múzeum

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.