km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A matematika szerint így kell kasszát választani

A matematika szerint így kell kasszát választani

Tudósok tényszerű adatokkal igazolták melyik sort válasszuk a boltokban a pénztáraknál, ha nem akarunk ott gyökeret ereszteni, de azt is, hogy van annak is jó oldala, ha netán mégis rosszul döntünk.

 

"Murphy törvénye szerint" általában a legzűrösebb időszakokban történik meg, hogy mögöttünk türelmetlenkedve lökdösődnek, hisztizik egy kisgyerek, vagy például az éppen soron következő vásárló készpénzzel, csigalassúsággal számolja ki a fizetendő összeget, elrontja a bankkártyája PIN kódját, vagy lefagy a pénztárgép. Ilyen helyzetek megelőzésére számolták ki a matematikusok, melyik sort válasszuk, hogy hamarabb szabadulhassunk és a felesleges stresszt is elkerülhessük.

 

A kiindulási alap szintén egy sokak számára ismerős élmény: számtalanszor előfordult már mindenkivel az, hogy a legrövidebb sorba állt be, mégis itt tartott a legtovább, amíg a pénztárhoz került. Matematikusok mutatták ki azt is, hogy a legrövidebb sor sokszor bizonyul a leglassabbnak is. Ha csak pár vásárló várakozik abban az adott sorban, érdemes lehet elgondolkodni ennek okán is.

 

A megoldás a számok szakértői szerint a sorban állási elmélet alapján történő cselekvés, azaz azt a sort érdemes kiválasztani, amelyik több elérhető pénztárhoz vezet – ha van ilyen opció. Ezeket szakszóval szerpentin soroknak hívják, és első ránézésre akár sokkal hosszabbnak is tűnhetnek, de mivel a tömeg a több pénztár okán eloszlik, ezért minden esély megvan arra, hogy itt végezhetünk a leghamarabb a vásárlással. A több pénztár áldásos hatása abban is kimutatható, hogy egyszerre mindnél nem lehet probléma, így a sor gyorsabban haladhat előre.

 

A tudósok azt tanácsolják, hogy ha az adott üzletben nincs szerpentin sor, akkor a bal szélső sorba érdemes beállni. Ennek az a magyarázata, hogy mivel az emberek többsége jobbkezes és teljesen véletlenszerűen választanak sort, ösztönösen előbb indulnak jobbra és választják a jobb szélsőt.

 

A fő a pozitív hozzáállás elvét követve pedig, ha mégis beragadunk a leglassúbb sorba, szociológusok szerint ennek is lehet jó oldala: azt a terméket értékeljük ugyanis jobban, amiért többet küzdöttünk, jelen esetben többet álltunk érte sorba. Ilyen helyzetben továbbá a türelem jótékony erénye is tanulható, fejleszthető, írja a bien.hu összeállítása.

címkék
Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.