km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
A matematika szerint így kell kasszát választani

A matematika szerint így kell kasszát választani

Tudósok tényszerű adatokkal igazolták melyik sort válasszuk a boltokban a pénztáraknál, ha nem akarunk ott gyökeret ereszteni, de azt is, hogy van annak is jó oldala, ha netán mégis rosszul döntünk.

 

"Murphy törvénye szerint" általában a legzűrösebb időszakokban történik meg, hogy mögöttünk türelmetlenkedve lökdösődnek, hisztizik egy kisgyerek, vagy például az éppen soron következő vásárló készpénzzel, csigalassúsággal számolja ki a fizetendő összeget, elrontja a bankkártyája PIN kódját, vagy lefagy a pénztárgép. Ilyen helyzetek megelőzésére számolták ki a matematikusok, melyik sort válasszuk, hogy hamarabb szabadulhassunk és a felesleges stresszt is elkerülhessük.

 

A kiindulási alap szintén egy sokak számára ismerős élmény: számtalanszor előfordult már mindenkivel az, hogy a legrövidebb sorba állt be, mégis itt tartott a legtovább, amíg a pénztárhoz került. Matematikusok mutatták ki azt is, hogy a legrövidebb sor sokszor bizonyul a leglassabbnak is. Ha csak pár vásárló várakozik abban az adott sorban, érdemes lehet elgondolkodni ennek okán is.

 

A megoldás a számok szakértői szerint a sorban állási elmélet alapján történő cselekvés, azaz azt a sort érdemes kiválasztani, amelyik több elérhető pénztárhoz vezet – ha van ilyen opció. Ezeket szakszóval szerpentin soroknak hívják, és első ránézésre akár sokkal hosszabbnak is tűnhetnek, de mivel a tömeg a több pénztár okán eloszlik, ezért minden esély megvan arra, hogy itt végezhetünk a leghamarabb a vásárlással. A több pénztár áldásos hatása abban is kimutatható, hogy egyszerre mindnél nem lehet probléma, így a sor gyorsabban haladhat előre.

 

A tudósok azt tanácsolják, hogy ha az adott üzletben nincs szerpentin sor, akkor a bal szélső sorba érdemes beállni. Ennek az a magyarázata, hogy mivel az emberek többsége jobbkezes és teljesen véletlenszerűen választanak sort, ösztönösen előbb indulnak jobbra és választják a jobb szélsőt.

 

A fő a pozitív hozzáállás elvét követve pedig, ha mégis beragadunk a leglassúbb sorba, szociológusok szerint ennek is lehet jó oldala: azt a terméket értékeljük ugyanis jobban, amiért többet küzdöttünk, jelen esetben többet álltunk érte sorba. Ilyen helyzetben továbbá a türelem jótékony erénye is tanulható, fejleszthető, írja a bien.hu összeállítása.

címkék
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.