km/óra
  2024.06.16., vasárnap  •  Jusztin napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A Markusovszky kórházban felkészültek a koronavírusos esetekre

A Markusovszky kórházban felkészültek a koronavírusos esetekre

Magyarországon továbbra sincs koronavírus-fertőzött, miközben már Európa csaknem minden országában megjelent a betegség. Várhatóan elkerülhetetlen, hogy nálunk is megjelenjen a kór. A szombathelyi Markusovszky Kórházban eddig három embert tartottak megfigyelés alatt, de nem igazolódott be náluk a fertőzés. Az intézmény felkészült az esetleges járványra.

A Markusovszky kórház fertőző osztályán jelenleg az influenza miatt van látogatási tilalom. Az ajtó előtt kézfertőtlenítő, bent pedig maszk is szolgálja a védelmet. A koronavírus ellen a legjobb megoldás a higiénés szabályok betartása.


Dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház infektológus főorvosa szerint a személyi higiéné magas szinten tartása a legfontosabb, ebbe pedig beletartozik a rendszeres kézmosás. Miután influenza-járvány is van, a bizonyos szociális távolság tartása, szájkendő viselése ajánlott elsősorban a betegnek.


Kerülni kell a tömegrendezvényeket, ha pedig valakinél jelentkeznek a tünetek: a magas láz, a köhögés, vagy ha találkozott olyannal, aki a fertőzött területeken járt, akkor maradjon otthon, telefonon értesítse a háziorvost, aki eldönti, szükség van-e mintavételre, esetleg kórházi kezelésre.

 

A koronavírus-gyanúval bekerülő betegek megfigyelése az elkülönítő szobákban történhet a Markusovszky kórházban. Négy ilyen helyiséget már előkészítettek, de ha szükséges más osztályok bevonásával többszörösére bővíthető az ágyak száma. Az intézmény az országos tiszti-főorvos által kiadott eljárásrendnek megfelelően felkészült a feladatra. Képzéseket tartottak és a védőeszközöket is beszerezték.

Dr. Káldy Zoltán orvosigazgató kiemelte, hogy speciális légzőmaszkról van szó, amely szűrővel van ellátva, van vízlepergető védőruha, amelynek csuklyája van, és szemüveg vagy arcvédő is. A többi védőeszközből is megfelelő készlettel készülnek a helyzetre. 


Világszerte közel 90 ezren kapták el az új vírusfertőzést, és valamivel több mint háromezren bele is haltak. Jó hír, hogy a fertőzöttek fele már meg is gyógyult. Előfordul, hogy valaki úgy esik át a betegségen, hogy észre sem veszi. A pánik semmiképp se célravezető - mondják a szakemberek. 

A bevásárlási roham is felesleges, hiszen folyamatos ellátást ígérnek a kereskedők. Foghíjas a lisztespolc, az elmúlt napokban 3-4-szeresére nőtt a kereslet ebben a boltban a tartós élelmiszerek iránt. Pál Józsefné, az egyik szombathelyi bolt pénztárosa elárulta, hogy a liszt, az olaj, a konzervek, a tésztafélék, az élesztő jobban fogynak. Élesztőből kifogytak, a hagyományos és a szárított élesztő sem elérhető. 
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.