km/óra
  2024.06.15., szombat  •  Jolán, Vid napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A magyar kultúra napja: Kelemen Zoltán és Varga Richárd tartott előadást az oladi iskola diákjainak

A magyar kultúra napja: Kelemen Zoltán és Varga Richárd tartott előadást az oladi iskola diákjainak

Hétfőn a magyar kultúra napja alkalmából Kelemen Zoltán, a Weöres Sándor Színház művésze alkotótársával, Varga Richárd költő-dalszerzővel verses-zenés előadást tartott az az oladi Simon István Utcai Általános Iskola diákjainak az Olad Városrészért Egyesület jóvoltából.

Rendhagyó módon kezdték a hetet az oladi iskola diákjai: a harmadik tanóra helyett Kelemen Zoltán és Varga Richárd verses-zenés előadását hallgathatták meg az aulában a magyar kultúra napjának alkalmából: a művészek a Tenger-szemben című műsoruk rövidített változatával készültek.

A saját versek, ismert és kevésbé ismert megzenésített költői alkotások mellett prózában is szólaltak meg lírai költemények: mint Kelemen Zoltán színművész elárulta, a Tenger-szemben összeállítás elsősorban nem a gyermekeket célozza meg, ám a zene mindig képes hatni, megszólítani, megérinteni. Az előadás előtt az igazgatónő, Vaskóné Németh Anita szólt a tanulókhoz: elmondta, hogy hazánkban 1989 óta ünnepeljük a magyar kultúra napját, január 22-én, azon a napon, mikor Kölcsey Ferenc letisztázta a Himnusz kéziratát.

Ezek az ünnepek alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk gyökereinknek, felkutassuk a múltunkat, továbbadjuk szellemi értékeinket, tette hozzá, majd köszönetet mondott az Olad Városrészért Egyesületnek, a szervezet biztosította ezúttal is a fellépők tiszteletdíját. Ezután Hegedűs László, az egyesület elnöke kért szót, aki elmondta, szívügye a kultúra, ezért tartja fontosnak, hogy az iskolákba minél több eljuthasson belőle: ezt a célt szolgálja az egyesület megállapodása a Weöres Sándor Színházzal, melynek köszönhetően az oladi iskola egy-egy osztályába látogató színész interaktív előadást tartott a diákoknak.

Az oladi általános iskolában a magyar kultúra napi előadás a nyitánya volt az anyanyelvi hét rendezvényeinek, melyekre kedddtől csütörtökig kerül sor az intézményben. Kelemen Zoltán és Varga Richárd előadását pedig hamarosan újra élvezhetik az oladiak: az Olad Városrészért Egyesület jóvoltából márciusban felnőtteknek szavalnak-muzsikálnak a városrészen.


Tp
Fotók: Nagy Jácint
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.