km/óra
  2022.08.15., hétfő  •  Mária napja
A magyar dzsessz: a Dresch Quartet koncertje a Lamantin héten

A magyar dzsessz: a Dresch Quartet koncertje a Lamantin héten

Létezik-e, létezhet-e magyar dzsessz, hiszen a műfaj annyira amerikai, hogy annál amerikaibb nem is lehet – vetődik fel időnként a kérdés a gondolkodó dzsesszbarátok fejében. És általában „nem” a válasz, hiszen két egymástól nagyon távoli zenéről van szó, hazai zenébe lehetetlen beültetni egy idegen földrész, nép muzsikáját, a kísérlet nem járhat eredménnyel, vélik, véltük sokan.

 

De ha azt mondjuk, hogy a dzsessz nem egyszerűen műfaj, hanem nemzetközi zenei nyelv, s mint minden nyelvnek, megvannak a maga oszlopai, szabályai, már más lehet az eredmény. Melyek ezek az oszlopok? Elhangzik a fő téma, jönnek a rögtönzések, majd a lényeg: fokozás az extázisig, majd újra visszatér a téma – ami lehet katonainduló, egyszerű gyermekdal, vagy egy népdal, népi motívum. Ha így gondolunk hazai dzsesszre, már más lehet az eredmény. Dresch Mihály életét áldozta erre a feladatra, és alig-alig van zenésztársa, aki sikerre vitte ezt a küldetést. Aki hétfő este ott volt a színház Krúdy klubjában és meghallgatta a kvartettet, ebben aligha kételkedik. A sikerhez természetesen népi hangszerek is kellenek, a furulya, a szopránszaxofon mellett a cimbalom adott igazán autentikus hangzást, amihez a dob és a bőgő adta a dzsesszes alapot, lüktetést. A témák a magyar népzenét idézték, időnként mindenki által ismert motívumok szólaltak meg, majd jön a rögtönzés, sűrűsödés, fokozás – minden, ami az igazi dzsesszhez kell. A siker hozzáértő közönség előtt borítékolható, akiknek nagy része nemcsak az esti produkció előtt hajtott fejet, hanem az előtt a vállalkozás előtt, amibe Dresch Mihály évtizedekkel korábban belevágott.   


(Fellépők: Dresch Mihály – szaxofon, Lukács Miklós – cimbalom, Gyányi Marcell – nagybőgő, Csízi László – dob)
 
Peltzer Géza


A további program:
Június 28. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)

BLUES NAP
Előzenekar – a Lamantin Improvizációs Tábor diákjai
Enrico Crivellaro Blues Band (I) (Enrico Crivellaro – gitár, bariton gitár, Pietro Taucher – zongora, MAG orgona, Simone Serafini – basszusgitár, Carmine Bloisi – dob.)
Lamantin Jam


Június 29. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)
Előzenekar – a Lamantin Improvizációs Tábor diákjai
Magyar Jazz Quintet (Szakcsi Lakatos Béla – Fender Rhodes, billentyűk, Fekete-Kovács Kornél – trombita, Fenyvesi Márton – gitár, Orbán György – bőgő, Kőszegi Imre – dob.)
Lamantin Jam


Június 30. 19.00 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)
Ocsovay Damján Quartet (Ocsovay Damján – ének, Ludányi Tamás – szaxofon,Tóth István – gitár, Oláh Zoltán – nagybőgő, Gyárfás-Premecz Organ Trio, Gyárfás István – gitár, Premecz Mátyás – hammond orgona, Jeszenszky György – dob.
Lamantin Jam


Július 1. 19.30 Lamantin Klub (Weöres Sándor Színház)
Előzenekar – a Lamantin Improvizációs Tábor diákjai
Swiss Army Triplet (CH-H) (Spányi Emil – zongora, Jean-Pierre Schaller – basszusgitár, Cyril Regamey – dob.) 
Lamantin Jam


Július 2. 14.00 Weöres Sándor Színház – Márkus Emília Terem
Zárókoncert – a Lamantin Improvizációs Tábor diákjai

 

A fesztivál ideje alatt Czika László fotókiállítása látható a színházban.
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
Savaria Fórum 31. évfolyam 28.szám - 2022.08.12.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Ennyibe kerülnek idén a jegyek a karneválra
Nem vitte el a részeg lányt a taxis, ököllel esett az autónak a barátnője
Egy szórakozóhelyhez kértek taxit vasárnap hajnalban a szombathelyi Szinyei Merse Pál utcába. A kiérkező autónak egy szinte önkívületi állapotban földön fekvő nőt kellett volna elszállítania.
Embert gázolt a vonat Táplánszentkeresztnél
A Szombathelyről 6:17-kor Zalaszentivánba elindult 9812 sz. személyvonat Hatmajor forgalmi kitérőnél ismeretlen személyt gázolt, közölte a GYSEV.
Vasi győzelem a zöld-fehér rangadón, 14 év után nyert a Haladás hazai környezetben a Győr ellen
A szombathelyiek mérlege így három fordulót követően két győzelem, valamint egy döntetlen.
Hazatérés: Likó Marci újra Szombathelyen zenél
Zaklatott gyerekkorában a zene volt a kapaszkodó. Aztán úgy hozta a sors, hogy ez lett a hivatása. Szövegei őszinték, vibrálóak, tele mélységekkel, magasságokkal... Likó Marcell szorosan kötődik Szombathelyhez, hiszen itt járt főiskolára, és ezek az évek komoly inspirációt jelentettek számára az alkotói pályáján. Zenekara, a Vad Fruttik a Savaria Történelmi Karnevál egyik fő fellépője: augusztus 27-én, szombaton 21.30-tól övék a Fő téri Forum Színpad!