km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
„A lehető legjobban tenni” - Jordán Tamás, a nemzet színésze jövőre befejezi igazgatói pályafutását

„A lehető legjobban tenni” - Jordán Tamás, a nemzet színésze jövőre befejezi igazgatói pályafutását

Jordán Tamást soraikba választották a nemzet színészei: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza, Törőcsik Mari.

 

– Vas megyében lehetünk több százezren, az országban sok millióan, akik örömmel nyugtázhatjuk: az arra legméltóbb kapta az elismerést. Tiszta szívből gratulálunk!


 – Nagyon szépen köszönöm! Rengeteg gratulációt kaptam telefonon, sms-ben, e-mail-ben. Hála Istennek nagyon sokan ismernek és szeretnek. 


Tavaly Szombathely díszpolgára lett, 2018-ban megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat, 2017-ben a Hazám-díjat, akkor avatta díszpolgárává Zugló, s kiérdemelte a 16. VIDOR Fesztivál életműdíját. Ez most az aratás – jól megérdemelt – időszaka. Mire a legbüszkébb az elmúlt időszakból? 


– Kezdjük a legfontosabbal, ami Szombathely s jómagam számára is az: 2007. október elsején létrejött a Weöres Sándor Színház. Mérföldkő, ám az is óriási dolog, hogy az ideiglenes játszóhelyből sikerült véglegeset kialakítani. 2011. január 22-én nyithatta meg kapuit felújított, kibővített, igazán színházi épületként a volt HEMO. Büszkeséggel tölt el, hogy évek óta, talán már a kezdetektől, milyen erős a rendezőgárdánk: Alföldi Róbert, Mohácsi János, Valló Péter, Zsótér Sándor és sorolhatnám. Ők kimondottan az én hívásomra jöttek-jönnek, tehát ez személyes presztízs és öröm. Ugyanakkor kellett ehhez egy igen erős színészi névsor, csapat is. S mindezeknek köszönhetően születhettek jó előadások. Fel sem tudnám sorolni, hányféle szakmai elismerést meg díjat kaptunk. Örömmel hallom vissza különböző helyeken a kollégáktól, hogy az ország egyik legjobb színháza lettünk. S még azt is mondják néhányan, hogy kísértetiesen hasonlít arra a kaposvári Csiky Gergely Színházra, amelyik a nyolcvanas években az ország vezető teátruma volt. Jómagam ott tizenegy évet töltöttem el.


 – Pályáját, küldetésként megélt hivatását miként összegezné, immár a nemzet színészeként? 


– Mondhatom, hogy rendkívül szerencsés életem volt. Nagyon fontosnak tartom magát az alkotást, ami lehet egy színház létrehozása, közösségteremtés. A hatvanas években az Egyetemi Színpad, ahol tizennyolc évesen kezdtem, nekem – a színházban – az általános iskolám volt. Utána jött a 25. Színház, sok eredménnyel meg szép emlékekkel, ami a középiskolám, Kaposvár pedig az egyetemem volt. Az utánuk következők, a Merlin Színház, a Nemzeti Színház, Szombathely, nevezhetjük így: tudományos fokozatnak számít. A színészetet és a színház műfaját foglalkozási ágnak tekintem, amit lehet jól meg rosszul csinálni. Talán furcsa a hasonlatom: az első fiam, Tamás asztalos, és kiváló munkák kerülnek ki a keze alól. A megrendelők egymásnak adják a címét. Amikor elkészít egy intarziás asztalt, s a vevő rácsodálkozik a munkájára, hálás érte, akkor ő elégedett. Tehát én úgy gondolom, nekem az a dolgom, ha színházat csinálok, megpróbálom a lehető legjobban tenni. S úgy tekintek rá, mint Tamás az intarziás asztalra; belekerült a világba, itt van, s nekem köszönhető. 


– Amiként az is, hogy a WSSZ útmutatást, erőt, hitet ad nekünk. Életben tart. Igazodási pont ebben a kaotikus, hazugságokkal teli honunkban. Direktor úr! Hogyan tovább?


– 2021. január 31-én jár le a mandátumom. Befejezem az igazgatói pályafutásomat. A város kiír egy pályázatot, és valaki más lesz helyettem. Remélhetőleg olyan, aki vagy már most a színház tagja, vagy közel van a Weöres Sándor Színházhoz. 


– Mint József Attila hiteles, sokunk számára a leghitelesebb tolmácsolójától kérdezem: ma mit jelent a költőóriás? 


– Szinte hihetetlen, hogy a fiatalok is mennyire fogékonyak rá. Ezt az estjeimen, és a Sebő Ferenccel közös műsorainkon tapasztalom.  József Attila minden sorában konkrétan vagy a sorok mögött elbújva ott van az, ami mindenkinek, a tinédzsereknek is a problémája: az elveszettség, a magány érzése, a szeretetéhség, az útkeresés. Hogy milyen parányiak vagyunk mi, emberek, és a világ milyen hatalmas. Mintha mindenkinek ismerné a gondolatát, és ő leírja helyette. 

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.