km/óra
  2021.01.27., szerda  •  Angelika napja
„A lehető legjobban tenni” - Jordán Tamás, a nemzet színésze jövőre befejezi igazgatói pályafutását

„A lehető legjobban tenni” - Jordán Tamás, a nemzet színésze jövőre befejezi igazgatói pályafutását

Jordán Tamást soraikba választották a nemzet színészei: Almási Éva, Bodrogi Gyula, Cserhalmi György, Csomós Mari, Haumann Péter, Király Levente, Máthé Erzsi, Molnár Piroska, Szacsvay László, Tordy Géza, Törőcsik Mari.

 

– Vas megyében lehetünk több százezren, az országban sok millióan, akik örömmel nyugtázhatjuk: az arra legméltóbb kapta az elismerést. Tiszta szívből gratulálunk!


 – Nagyon szépen köszönöm! Rengeteg gratulációt kaptam telefonon, sms-ben, e-mail-ben. Hála Istennek nagyon sokan ismernek és szeretnek. 


Tavaly Szombathely díszpolgára lett, 2018-ban megkapta a Radnóti Miklós antirasszista díjat, 2017-ben a Hazám-díjat, akkor avatta díszpolgárává Zugló, s kiérdemelte a 16. VIDOR Fesztivál életműdíját. Ez most az aratás – jól megérdemelt – időszaka. Mire a legbüszkébb az elmúlt időszakból? 


– Kezdjük a legfontosabbal, ami Szombathely s jómagam számára is az: 2007. október elsején létrejött a Weöres Sándor Színház. Mérföldkő, ám az is óriási dolog, hogy az ideiglenes játszóhelyből sikerült véglegeset kialakítani. 2011. január 22-én nyithatta meg kapuit felújított, kibővített, igazán színházi épületként a volt HEMO. Büszkeséggel tölt el, hogy évek óta, talán már a kezdetektől, milyen erős a rendezőgárdánk: Alföldi Róbert, Mohácsi János, Valló Péter, Zsótér Sándor és sorolhatnám. Ők kimondottan az én hívásomra jöttek-jönnek, tehát ez személyes presztízs és öröm. Ugyanakkor kellett ehhez egy igen erős színészi névsor, csapat is. S mindezeknek köszönhetően születhettek jó előadások. Fel sem tudnám sorolni, hányféle szakmai elismerést meg díjat kaptunk. Örömmel hallom vissza különböző helyeken a kollégáktól, hogy az ország egyik legjobb színháza lettünk. S még azt is mondják néhányan, hogy kísértetiesen hasonlít arra a kaposvári Csiky Gergely Színházra, amelyik a nyolcvanas években az ország vezető teátruma volt. Jómagam ott tizenegy évet töltöttem el.


 – Pályáját, küldetésként megélt hivatását miként összegezné, immár a nemzet színészeként? 


– Mondhatom, hogy rendkívül szerencsés életem volt. Nagyon fontosnak tartom magát az alkotást, ami lehet egy színház létrehozása, közösségteremtés. A hatvanas években az Egyetemi Színpad, ahol tizennyolc évesen kezdtem, nekem – a színházban – az általános iskolám volt. Utána jött a 25. Színház, sok eredménnyel meg szép emlékekkel, ami a középiskolám, Kaposvár pedig az egyetemem volt. Az utánuk következők, a Merlin Színház, a Nemzeti Színház, Szombathely, nevezhetjük így: tudományos fokozatnak számít. A színészetet és a színház műfaját foglalkozási ágnak tekintem, amit lehet jól meg rosszul csinálni. Talán furcsa a hasonlatom: az első fiam, Tamás asztalos, és kiváló munkák kerülnek ki a keze alól. A megrendelők egymásnak adják a címét. Amikor elkészít egy intarziás asztalt, s a vevő rácsodálkozik a munkájára, hálás érte, akkor ő elégedett. Tehát én úgy gondolom, nekem az a dolgom, ha színházat csinálok, megpróbálom a lehető legjobban tenni. S úgy tekintek rá, mint Tamás az intarziás asztalra; belekerült a világba, itt van, s nekem köszönhető. 


– Amiként az is, hogy a WSSZ útmutatást, erőt, hitet ad nekünk. Életben tart. Igazodási pont ebben a kaotikus, hazugságokkal teli honunkban. Direktor úr! Hogyan tovább?


– 2021. január 31-én jár le a mandátumom. Befejezem az igazgatói pályafutásomat. A város kiír egy pályázatot, és valaki más lesz helyettem. Remélhetőleg olyan, aki vagy már most a színház tagja, vagy közel van a Weöres Sándor Színházhoz. 


– Mint József Attila hiteles, sokunk számára a leghitelesebb tolmácsolójától kérdezem: ma mit jelent a költőóriás? 


– Szinte hihetetlen, hogy a fiatalok is mennyire fogékonyak rá. Ezt az estjeimen, és a Sebő Ferenccel közös műsorainkon tapasztalom.  József Attila minden sorában konkrétan vagy a sorok mögött elbújva ott van az, ami mindenkinek, a tinédzsereknek is a problémája: az elveszettség, a magány érzése, a szeretetéhség, az útkeresés. Hogy milyen parányiak vagyunk mi, emberek, és a világ milyen hatalmas. Mintha mindenkinek ismerné a gondolatát, és ő leírja helyette. 

 

Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint

kapcsolódó cikkek
Jordán Tamást a Nemzet Színészévé választották
Jordán Tamást a Nemzet Színészévé választották
Jordán Tamást választották a Nemzet Színészévé a cím eddigi birtokosai kedden - tájékoztatta a Nemzeti Színház az MTI-t.
kapcsolódó cikkek
Jordán Tamást a Nemzet Színészévé választották
Jordán Tamást a Nemzet Színészévé választották
Jordán Tamást választották a Nemzet Színészévé a cím eddigi birtokosai kedden - tájékoztatta a Nemzeti Színház az MTI-t.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
Savaria Fórum 30. évfolyam 2. szám - 2021.01.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
150 új munkahely az 500 mellé: 45 millió euróból készül el az EO bevásárlóközpont új része Felsőőrött
A Rutter Immobilien Gmbh 45 millió eurós befektetéssel új bevásárlóközpontot épít Felsőőrött (Oberwart) az EO mellé, írja a meinbezirk.at.
Február 8-tól kezdhet lazítani Ausztria, a vendéglátás és turizmus újranyitásáról február közepén döntenek
Sajtótájékoztatón jelentette be az osztrák kormány, hogy a december végén elrendelt zárást február 7-ig meghosszabbítja. Emellett az új vírusvariáns gyors terjedése miatt január 25-től elrendelte az FFP2-es maszkok viselését a kereskedelemben és a tömegközlekedésben, a védőtávolságot pedig 1-ről 2 méterre emelték.
Ausztria: hírügynökségi információk szerint február 7-ig marad a lezárás, a vendéglátás és a turizmus február végén indul újra
Az APA hírügynökség szombat késő este közzétett információi szerint február 7-ig meghosszabbítják az koronavírus-járvány miatt december végén elrendelt lezárás szabályait. A kormány vasárnap hivatalosan vasárnap jelenti be a döntéseket. 
Koronavírus-járvány Ausztria: vasárnap jelenti be a kormány az új intézkedéseket
Ausztriában a tartományi vezetők után a szakértők is egyetértettek abban, hogy a decemberi zárás intézkedéseit meg kell hosszabbítani, így elképzelhető, nem lesz lazítás január 24-től. Döntés és hivatalos bejelentés vasárnap várható
Ausztriában botrány robbant ki az oltási sorrend be nem tartása miatt
Botrány robbant ki Ausztiában a koronavírus elleni oltások beadása körül, Sebastian Kurz kancellár a Kronen Zeitung című osztrák lapnak nyilatkozva szerdán megengedhetetlennek nevezte, hogy polgármesterek és feleségeik, illetve helyi prominens személyiségek soron kívül jutottak hozzá a vakcinához.
legfrissebbek
Bezárták az ausztriai edzőtábort, hazatért a magyar cselgáncsválogatott
Idő előtt hazakényszerült az ausztriai nemzetközi edzőtáborból a magyar cselgáncsválogatott.
Magabiztos Falco-győzelem az Alba elleni rangadón
A rendkívül hullámzó találkozón a Falco bizonyult kiegyensúlyozottabbnak és stabilabbnak, ez pedig győzelmet ért Forray Gábor együttese ellen.
Kaliforniában felfüggesztették a karantént
Kalifornia államban felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt december elején bevezetett karantént - közölte Gavin Newsom kormányzó.
Kásler: az angliai mutáció ellen is hatékony készítményt engedélyeztek Magyarországon
Engedélyeztek Magyarországon egy, a koronavírus új típusú, angliai mutációja ellen is hatékony készítményt - jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kedden a Facebook-oldalán. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte: az egyik leghatékonyabb Covid-ellenes hatóanyag első szállítmánya szerdán érkezik.
Továbbra is az FC Barcelona a leggazdagabb futballklub
A koronavírus-járvány miatti bevételkiesések ellenére továbbra is az FC Barcelona vezeti a leggazdagabb futballklubok listáját a Real Madrid és a Bayern München előtt.