km/óra
  2023.09.27., szerda  •  Adalbert napja
A kupagyőzelem után sem lassított a Falco és kiütötte a DEAC-ot a negyeddöntő első mérkőzésén

A kupagyőzelem után sem lassított a Falco és kiütötte a DEAC-ot a negyeddöntő első mérkőzésén

A sárga-feketék nagyon magabiztos, 87-67-es sikerrel őrizték meg pályaelőnyüket a debreceniekkel szemben.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA NB I. NEGYEDDÖNTŐ 1. MÉRKŐZÉS

FALCO-VULCANO ENERGIA KC SZOMBATHELY - DEAC 87-67 (24-19, 29-22, 23-16, 11-10)

Falco: Pot 20/6, Kovács 2, Brown 7/3, Tiby 10, Keller 9. Csere: Perl 19/3, Barac 10, Cowels 7/3, Krivacevic 3, Sövegjártó -, Takács Zs. -, Horváth -.

Edző: Milos Konakov

DEAC: Govens 6/6, Mócsán 4, Gáspár 2, Drenovac 18/6, Tóth Á. 7. Csere: Garamvölgyi -, Scott 13/3, Taylor 5, Polyák 6/3, Neuwirth. 4/3, Kenéz 2.

Edző: Andjelko Mandic

 

Kevesebb, mint három nappal a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa megnyerése után már a bajnoki negyeddöntő első felvonásán lépett pályára a Falco együttese. Milos Konakov tanítványai alapszakasz-győzelmüknek köszönhetően pályaelőnyről várhatták a DEAC elleni párharcot, amely az egyik fél harmadik győzelméig tart. A találkozó előtt megható pillanatokat élhettek meg a nézők. A Magyar Kupa négyes döntője előtt elhunyt Bodorkós Sándor, a Falco-tábor ikonikus alakja. Sanyi bácsi - ahogy mindenki ismerte - a kezdetektől fogva szurkolt a sárga-feketéknek, minden mérkőzésen ott volt. Az ellenfél által dobott büntetőknél ő fújta a trombitát és ő gondozta Horváth Zoltán emlékhelyét. Dr. Nemény András polgármester nemes gesztust tett, miszerint aranyérmét felajánlja Bodorkós Sándor családjának, s rajta keresztül valamennyi Falco-szurkolónak. A publikum egy molinóval emlékezett Sanyi bácsira, Dr. Nemény András átadta az érmet a családnak, Gráczer György ügyvezető pedig egy trombitát is átnyújtott.

 

Debreceni kosárral kezdődött a találkozó, utána viszont négy szombathelyi pontot jegyezhettünk fel, fordított a Falco (4-2). Fej-fej mellett haladtak a csapatok, a 3. perc végéhez közeledve 6-6 állt az eredményjelzőn, ekkor Keller Ákos középtávolijának tapsolhattak a hazai drukkerek. A DEAC próbálta tartani a lépést és válaszolni a vasiak kosaraira, de őrizte minimális előnyét a Konakov-legénység. Tiby támadó-lepattanója után Brown harcolt ki faultot, dobhatott is két büntetőt, ráadásul a vendégek már a játékrész dereka előtt elérték az öt csapathibát. Govens bejátszásából Tóth dobott ziccert, majd Keller talált be messziről, de rálépett a vonalra, Brown ziccerére Drenovac válaszolt (10-8). Pottal szemben Govens szabálytalankodott, a Falco irányítója egy pontot azonban a vonalon hagyott, Brown viszont. Govens köszönt be kintről, Keller használt ki szépen egy 2-2-t, Drenovac pedig egy hazai védelmi kihagyást. A szokásosan padról érkező Perl megszerezte első pontjait, Tiby dolgozott meg szépen a festékből. Drenovac is dobott egy hármast, Barac kettőből csak egy büntetőt dobott be, de így jobban járt mert összeszedte a lepattanót és feltett egy horgot (22-16). Neuwirth a sarokból szórt triplát, a negyedet Tiby dudaszós tempója zárta, 24-19-re vezetett a bajnoki cím védője.

 

A játék Drenovac pöcijével folytatódott, Perl 2+1-et mutatott be, a DEAC játékosa Tibyt dobta át messziről, sőt Cowels szabálytalansága után két büntetőt is értékesített. Scott kosarával átvették a vezetést a vendégek, ezt Barac orvosolta egy tempóval. Keller kettőből kettővel végzett a vonalról, Scott villant ismét, Cowels szerezte a hazaiak első hármasát, Polyák azonnal válaszolt (34-33). Scott dobott be két büntetőt, a DEAC már a negyed fele előtt elérte az öt csapatfaultot, Pot 50%-kal dolgozott a megítélt szabaddobásokból, ahogy Neuwirth is. Perl zsákolt nagyot, aztán kintről is betalált, Andjelko Madics így kikérte a mérkőzés első időkérését (40-36). A hazaiak kedvencét nem zavarta meg a játékmegszakítás és még két pontot mellé tett, ezt a sorozatot Polyák szakította meg egy büntetővel. Tiby növelte hét pontra a különbséget, Perl pedig kilencre. Polyák ezúttal már nem rontotta el büntetőit, ahogy Pot sem. Keller szép megoldása utána  mérkőzés folyamán először több, mint 10 pont választotta el a két csapatot, nem meglepő módon a Debrecen időt kért (50-39). Az utolsó másfél percet 3-2-re nyerte a Falco, így a friss kupagyőztes tizenkét pontos előnnyel ment a nagyszünetre, 53-41 volt az állás.

 

Gyorsan gyarapította pontjai számát a Falco, az addigi legnagyobb különbség alakul ki, 55-41 volt az állás. Beragadt a Debrecen, egy támadó-szabálytalanság után ismét beköszöntek a szombathelyiek, 59-41-nél pedig időt is kértek a hajdúságiak. Hiába dobott kosarat a DEAC, Pot saját lepattanóját szedte össze, majd küldte a helyére a dobást, nagyon magabiztosan játszott a címvédő. A hátrány ellenére nem adta magát könnyen a sötétmezes gárda, amely rövid idő leforgása alatt öt pontot szerzett, ezúttal Milos Konakov hívta magához csapatát. Küzdött, hajtott a debreceni csapat, a fontos pillanatokban azonban rendre hibázott, így nem igazán tudott faragni a hátrányából. Négy perccel az etap vége előtt 67-49 állt az eredményjelző táblán, kisvártatva azonban már kialakult a húszpontos differencia (69-49). A vendégek fellángolása után Barac bravúrkosara hűtötte le a kedélyeket, majd Perl Zoltán döbhatott két büntetőt, 73-54-re vezetett a sárga-fekete alakulat. Milos Konakov tanítványai kíméletlenül kihasználták ellenfelük hibáit, Zach Brown is így tett, ráadásul egy triplával szomorította a cívisvárosiakat. Magabiztos volt a Falco előnye, 76-57-ről jöhetett az utolsó negyed.

 

Szép hajdúsági kombináció után Taylor duplája következett, erre Krivacevic válaszolt, gyorsan estek a pontok a mérkőzés ezen szakaszában. Pot palánkos duplájával érte el a 80-at a házigazda, emellett pedig eldőlni látszott a győzelem sorsa. A DEAC-nak semmi sem akart összejönni, kiszédültek a dobások, ez pedig nem fért bele egy Falco-kvalitású csapat ellen. A hibák mellett egy-egy szép momentummal is felhívták magukra a figyelmet Darrin Govensék, ezek azonban csak arra voltak elegendőek, hogy szorosabbá tegyék az eredményt. A szombathelyiek helyzetét beárnyékolta, hogy Brown egy lepattanó leszedése után a térdéhez kapott és segítséggel tudta csak elhagyni a pályát. Cowels könnyű kosara után jó vasi védekezést láthattak a szurkolók, a Falcoba pedig ezúttal is jöttek a fiatalok. A hátralévő időben már nem változott az eredmény, Perl Zoltánék 87-67-re nyerték a negyeddöntő első felvonását. 

 

A párharc április 15-én, szombaton a DEAC otthonában folytatódik. 

 

Fotó: Nagy Jácint

 

Malomsoki Cintia

Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
Savaria Fórum 32. évfolyam 33. szám - 2023.09.22.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Teljes útzár lesz a Rohoncin!
Szeptember 26-28. között rendezi meg a XII. Szakmai Közlekedési Verseny országos döntőjét, ennek helyszíne a forgalmas útszakasz, erről posztolt dr. Czeglédy Csaba (független) önkormányzati képviselő.
Szívfacsaró történetek: két előadást hoz Szombathelyre Pintér Béla és Társulata
Az ország legrangosabb, legnépszerűbb független színházi csapata, Pintér Béla és Társulata kétszer is vendégszerepel az ősszel az AGORA Művelődési és Sportházban. Megrendítőek s egyben felemelőek, erőt is adóak a produkcióik.
Értelemmel épül a világ: 50 éves a Pedagógus Kórus
Baráti énekkarokkal, a Bartók Termet betöltő közönséggel és persze sok-sok muzsikával ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját a Szombathelyi Pedagógus Kórus.
Jégesővel vonult át a vihar délután Vas vármegyén (fotók, videó)
Söpte-Vép-Táplán-Vasszécseny kapta a legtöbb jeget, a borsó nagyságútól a 2-3 centisig volt minden.
Vármegyei I. osztály: gólzáporos döntetlen Bükön, magabiztos hazai győzelem Sárváron
A Celldömölk is otthon tudott nyerni, a Csepreget múlta felül, a Csákánydoroszló viszont egyedüliként idegenbeli sikert aratott. Pontosztozkodással zárult a Söpte és a Rábapaty összecsapása.
legfrissebbek
Műanyag hulladék füstölt egy betonfalú tárolóban Vasváron
Egy tűzesethez vonultak a Vas vármegyei tűzoltók kedden, egy vasvári hulladékgazdálkodási cég betonfalú tárolójához, olvasható a vasi katasztrófavédők honlapján.
Lengyelország megpályázza a 2036-os nyári olimpia megrendezését
Ezt Andrzej Duda államfő szerdán jelentette be.
Csütörtökön ismét összeülnek a képviselők
A takarékossági intézkedések felülvizsgálata, az út- és járdafelújítási program eddigi eredményei és az autizmussal élők nappali ellátásának megoldása - többek között ezeket a témákat vitatják meg a nyári szünetet követő első testületi ülésen a képviselők. A csütörtöki közgyűlésen 19 napirendi pontot nyilvánosan, kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak. Az ülést 9 órától élőben követhetik honlapunkon a folyamatosan frissülő cikkünkben, valamint a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Árvízi védekezés: jutalom a helytállásért
51 szervezet több száz önkéntese vett részt az árvízi védekezésben augusztus elején. A Rábán és a kisebb vízfolyásokon levonuló jelentős árhullám jó néhány vasi településen gondot okozott, embereket is kellett menteni. A hivatásosok munkáját nagyban segítették a mentőcsoportok, önkéntes tűzoltók, polgárőrök a vészhelyzetben.
A szombathelyi piacon dolgozók és bérlők helyzetén javítana az önkormányzat
A Szombathely Városi Vásárcsarnok igazgatója az intézmény működtetése kapcsán felmerülő nehézségek miatt két kérelemmel fordult az önkormányzathoz, erről is tárgyalnak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Szeretnék megemelni a dolgozók bérét, illetve segítséget nyújtani a bérlők energiaköltségeihez.