km/óra
  2022.12.08., csütörtök  •  Mária napja
A közgyűlést értékelték a frakciók

A közgyűlést értékelték a frakciók

Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.

Csak spórolással lehet túlélni a nehéz időszakot, így tesz minden felelős vezető, kezdte a sajtótájékoztatót dr. Horváth Attila. Segítség nélkül nem fog menni, a kormány ígérete szerint azok az önkormányzatok számíthatnak támogatásra, amelyek takarékossági programot valósítanak meg. Az alpolgármester elismeréssel szólt az intézményvezetőkről, akik komolyan vették a munkát, és együttműködtek a takarékossági csomag kidolgozása során. A munkacsoportokban egyhangú döntések születtek, furcsa és felelőtlen dolog, hogy a Fidesz végül kihátrált, és nem támogatta a programot, mondta dr. Horváth Attila. Érthetetlennek nevezte, hogy a Fidesz-frakció szándékosan végrehajthatatlan és demagóg módosító javaslatokat tett a közgyűlésen. A 322 milliós önrész-ellentételezést, ami megérkezett a város kasszájába, fejlesztésekre költik.

 

Horváth Soma szerint a takarékossági program jó döntés: segítenek a rászorulóknak, miközben elvégzik az alapfeladatokat. Kormányrendelet szabályozza a képtár és az AGORA nyitva tartását, ezt is figyelembe vették a kidolgozásakor, ahogy azt is, hogy a színház, a bábszínház és a szimfonikus zenekar lejátszhassa a bérleteit. Úgy véli, az ellenzéki frakció tagjai nem beszélnek egymással: dr. Takátsné dr. Tenki Mária a rendkívüli közgyűlésen gyors és takarékos intézkedéseket sürgetett, mégsem támogatták az előterjesztést. Az alpolgármester felhívta a civil szervezetek figyelmét, hogy hétfőtől elérhető lesz a Kulturális és Civil Alap, 8 millió forintot lehet megpályázni működésre, karbantartásra, ingatlanfejlesztésre, 4 milliót pedig rendezvényekre.

 

Illés Károly megszorító csomagnak nevezte a takarékossági programot. Egyetértenek azzal, hogy kellenek válságkezelést célzó lépések, részt is vettek a munkacsoportok munkájában, de nem mindennel értenek egyet, és joguk is van a különvéleményhez, hangsúlyozta a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Átgondolatlannak véli a csomagot: a Savaria Fórumot meg lehetne szüntetni, a Savaria Turizmus Nonprofit Zrt.-t összevonni az AGORA-val, a 322 milliós forrást pedig a krízisalapba kellett volna utalni.

 

Sajnálja, hogy a díszkivilágítás korlátozásával csorbát szenved a karácsonyi vásár hangulata, és attól tart, hogy a mozi bezárásával végleg kiürül a belváros, ami a magas parkolási díjak miatt már amúgy sem vonz tömegeket. Megengedhetetlennek nevezte a városvezetés kommunikációs stílusát, amivel szerinte megsértik a Fidesz-szavazókat. A frakció nem fogadta el a SZOVA üzleti tervét. Illés Károly tagadta, hogy javaslataik az elbocsátásokról szólnak, ellenkezőleg: fontosnak tartják a munkahelyek védelmét.

 

Kár lett volna lemondani a Bagolyvár elővásárlási jogáról, bár az érvelés érthető - kezdte sajtótájékoztatóját Koczka Tibor. Eredménynek nevezte, hogy a téma végül lekerült a napirendről, és későbbre halasztották a döntést. Nincs információ arról, hogy a kézilabdacsarnok-építés szerepel-e a leállított projektek között. Meglepőnek nevezte, hogy a Fidesz a munkacsoportokban elvégzett munka után kihátrált a takarékossági csomag mögül. Az ellenzék módosító javaslatai nem voltak helytállóak - a Savaria Turizmus Zrt. a TDM-szervezeti tag, nem lehet integrálni. A Pro Savaria képviselője egyetért a költségvetés módosításával, de kíváncsi, mire költötte az SZKKA az eddigi 50 milliós támogatását, hogy újabb 9,5 millió forintra volt szüksége a klubnak.

 

Büszke a városára, képviselőtársaira és az itt dolgozó szakemberekre, mert az országban egyedülálló módon komoly munkát végeztek az elmúlt időszakban a spórolás érdekében - mondta Tóth Kálmán. Számításaik szerint a kibővített szociális csomagnak köszönhetően 1500 rászorulónak tudnak segíteni, és ha kell, elmennek a falig. Úgy fogalmazott, nem szerencés, hogy Lendvai Ferenc nem emlékszik, mit mondott a takarékossági csomagról a munkacsoport ülésein. Tóth Kálmán leszögezte, Szombathely sportváros, és mindent megtesznek, hogy az is maradjon.

 

Tisztában vannak vele, hogy a Farkas Károly utcai tornacsarnok bezárása a helyi tornasport végét jelentheti, tárgyalnak még erről, igyekeznek megegyezni a torna szövetséggel és a Nemzeti Sportközpontokkal. Annál is inkább, mert a tornacsarnokot 5 évig köteles fenntartani az önkormányzat. Azt is tudják, hogy az uszoda 33 m2-es medencéje alkalmatlan az úszásoktatásra, lehet, hogy ezt most egy időre el kell engedni - fogalmazott a képviselő. Tájékoztatott arról, hogy a Rumi út-86-os főút kereszteződésében a közútkezelő átállította a közlekedési lámpákat: reggelente 7 és 8 óra között tovább lesz zöld a Rumi út vonalában, így nem késnek majd a buszjáratok.

 

Putz Attila azt mondta, sajnálja a fideszes képviselőket, mert nem lehet saját véleményük. Furcsának nevezte, hogy például Melega Miklós a bizottsági ülésen megszavazta a takarékossági csomagot, a közgyűlésen viszont már nem. Változatlan keretösszeggel írták ki a Kulturális és Civil Alap pályázatait, nem a civileken spórol a város, hangsúlyozta a képviselő. Kitért a körzetében már végrehajtott és a tervezett fejlesztésekre: megújult a Nádasdy utca; aláírták a zanati kerékpárút kivitelezői szerződését, át is adták a munkaterületet; a Kolozsvár utcai telephelyről jobb körülmények közé költöztek az idős hajléktalanok; októberben elkészül a Mérleg utcai játszótér.

 

Putz Attila bízik abban, hogy a négy zanati utca felújítására megígért 35 millió forint kormányzati támogatás megérkezik a város számlájára. (A munkát már elvégezték, az önkormányzat megelőlegezte a szükséges pénzt, az Áfonya, Eper, Fenyő és Korpás utcákat szeptember első napjaiban birtokba vehették a lakók - a szerk.) A képviselő azt is elmondta, hogy az elektromos rollerek 5 nap alatt 6000 km-t futottak városszerte, ezzel csaknem 1 tonna szén-dioxidtól sikerült megóvni a város levegőjét.

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
Savaria Fórum 31. évfolyam 44.szám - 2022.12.02.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Végrehajtást indított a NAV a Haladás futballcsapatát működtető cég ellen
Végrehajtást indított a NAV a Haladás NB II-es csapatát működtető gazdasági társaság, a Szombathelyi Haladás Kft. ellen, írja az mfor.hu
Gyermekszemekben ragyogó karácsonyi fények: látogatás a balogunyomi mesekertben
Szombathelyről érkezve már a 86-os útról szemünkbe tűnik Kurucz József karácsonyi fényekben pompázó balogunyomi portája, mely harmadik éve várja tárt kapukkal a látogatókat advent idején – mesekertnek nevezik a csillogó-villogó ragyogó udvart, s valóban: aki ide betér, akár egy órácskára is, maga mögött hagyhatja a hétköznapi valóságot.
Szeretetből jövök be dolgozni - Szabó Imréné 60 éve a Markusovszky Kórházban
Szabó Imréné Valika, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Szemészeti Osztályának műtős asszisztense a napokban töltötte be 80. évét. 60 éve dolgozik a kórházban, 57 éve a szemészeti műtőben, s eszébe sem jut, hogy abbahagyja a munkát. Múlt héten a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete SHAO-díjjal tüntette ki. A munkahelyén látogattuk meg.
Derült égből kormányinfó: kedd este 11-től eltörölte a kormány a 480 forintos üzemanyagárat, piaci árak érvényesek a kutakon
Este fél 11-kor kezdődött az a kormányinfó, amelyen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Hernádi Zsolt MOL-vezérrel együtt jelentette be, kedd este 11-től megszűnik az üzemanyag-árstop, vagyis a fixált, 480-as ár. Alig félórával később meg is jelent a rendelet a Magyar Közlönyben.
Szombathelyi buszközlekedés: új járat, új menetjegy és bérlet
Új járat, új menetjegy és bérlet a Blaguss Agoránál, erről is tárgyalnak az év utolsó közgyűlésén a képviselők. A társaság további 40 millió forint üzemanyagkompenzáció biztosítását kérte a közgyűléstől.
legfrissebbek
Futsal: remek meccsen, hátrányból fordítva nyert a HVSE Nyíregyházán
A zöld-fehérek a szünetben még kétgólos hátrányban voltak, a fordulás után azonban Nagy Kevin, Dróth Zoltán, Hajmási Milán, valamint Vas Ádám is betalált, így 4-2 arányban a bajnoki címvédő diadalmaskodott.
Új személyvonatok a GYSEV-nél: javul a közlekedés Szombathely és Celldömölk között
Az esti órákban Győr és Sopron, míg reggel Szombathely és Celldömölk között javulnak a vonatos eljutási lehetőségek - most vasárnaptól három új személyvonatot is közlekedtet a GYSEV Zrt. Az új járatok a december 11-étől életbe lépő, 2022–2023-as menetrend alapján közlekednek, közölte a vasúttársaság.
A hét végén kiadós eső várható, ami vasárnap havazásba fordul
Több hullámban kiadós eső várható a hét végén, ami vasárnap hajnaltól havas esőbe, havazásba vált. A hét utolsó napján az északnyugati, északi szelet a Dunántúlon és északkeleten erős, olykor viharos lökések kísérik és napközben az ország nagyobb részén fokozatosan csökken a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.
Több mint tizenkilencezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 19 600-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz a múlt héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön a honlapján.
Egy 19 éves szombathelyi fiatal rúgta le az autó tükrét
A gyors és hatékony munkának köszönhetően a szombathelyi rendőrök beazonosították azt a 19 éves helyi fiatalt, aki 2022. december 4-én hajnalban, a Dózsa György utca egyik parkolóhelyén leállított gépkocsi tükrét lerúgta, olvasható a police.hu-n.