km/óra
  2024.04.18., csütörtök  •  Andrea, Ilma napja
A kéménytüzek napja volt a kedd Vas megyében

A kéménytüzek napja volt a kedd Vas megyében

Két kéménytűzhöz is riasztották a Vas megyei tűzoltókat a minap. Pedig a kéménytüzek odafigyeléssel és rendszeres ellenőrzéssel megelőzhetőek – hívja fel a figyelmet a katasztrófavédelem.

A lerakódott korom égett kedden este egy családi ház kéményében a körmendi Tavasz utcában. A helyszínre a város hivatásos tűzoltóit riasztották, akik először eltávolították a kazánból az éghető anyagot, majd átvizsgálták a hőkamerával a kémény teljes vonalát. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Szintén a lerakódott korom izzott kedden este a csepregi Damjanich utca egyik családi házának kéményében. A helyi önkormányzati tűzoltók kiérkezése előtt a ház lakója eltávolította az éghető anyagot a vegyes tüzelésű kazánból, és lezárta a kazánt. Az egység a kémény teljes vonalát átvizsgálta hőkamerával, a lerakódott égésterméket pedig a tisztítónyíláson keresztül eltávolították. A tűz a tetőre nem terjedt át és lakosságvédelmi intézkedésre sem volt szükség.

A katasztrófavédelem azt írja, az ilyen tüzeket leggyakrabban az okozza, hogy a kémény nincs megfelelően kitisztítva, nincs megfelelően megválasztva a tüzelőanyag, a kémény belső falára lerakódik a korom, ez pedig meggyullad.

A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezésekhez kapcsolódó kémények esetén évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezéseket kiszolgáló kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente szükséges kéményseprőt hívni. Az égéstermék-elvezetők teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatára pedig négyévente egyszer kell sort keríteni. Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen vállalkozás, azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő ezekben az esetekben az előre egyeztetett időpontban várható – teszik hozzá.

 

Fotó: Csepreg ÖTP

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Spártaiaktól pezsgett Szombathely – Íme a Spartan Race eredményei!
Szombaton Szombathelyre érkezett a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata, a Spartan Race. Reggel 8 és este 6 óra között több ezer magyar és nemzetközi versenyző száll harcba öt kategóriában, és már rögtön az elsőnél van miért büszkének lennünk: a szombathelyi Kívés Bendegúz dobogóra állhatott.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Áprilisi nyárra téli zimankó: kifehéredett a Kőszegi-hegység csúcsa
Kifehéredett az Írottkő kedden délelőtt: az Astromet Facebook-oldal élő videóban jelentkezett be a Kőszegi-hegységből, jég- és hódara, illetve hó hullott a nulla fok körüli hőmérsékleten.
Szombathely Deák Ferenc utca 3. alatti gyermekorvosi rendelő - Dr. Gecse-Kálózi Patrícia rendelési idő
Dr. Gecse-Kálózi Patrícia gyermekorvos rendelési ideje 2024-ben március 1-től a Deák Ferenc utcai gyermekorvosi rendelőben, Szombathelyen.