km/óra
  2022.11.28., hétfő  •  Stefánia napja
A Kálvária domb Farkas-villájának „kálváriája”

A Kálvária domb Farkas-villájának „kálváriája”

Szombathely városát nyugati oldalán dombsor szegélyezi. Valaha szőlőskertek hosszú sora népesítette be e dombvonulat keleti meredélyeit. E kertek közül legtovább a mai Május 1. söröző felett elterülő Farkas-szőlőskert maradt fenn. A nagy telekhez tartozó kapuoszlopok ma is ott állnak a Május 1. söröző előtt, hiszen annak bejáratát, környékét, és a kerthelyiséget a Farkas-telekből választották le.

 

A telek tulajdonosa Farkas Ferenc (1848-1923) teológus, a Szombathelyi Egyházmegye papképző szemináriumának tanára és a premontreiek gimnáziumának óraadó hitoktatója volt, aki tankönyveket is írt a hittan tanításához. Magánemberként gyümölcsfákkal és szőlészettel foglalkozott, saját termését a domb tetejére épített villájának pincéjében berendezett korszerű présházban dolgozta fel. Ő volt Szombathely szőleinek hegybírója is. Kiválóan tudott németül, angolul és franciául. Egyik kezdeményezője volt az 1890-es évek elején a házhelye, szőlőskertje alatt elterülő szántóföldek parkosításának. Hamarosan már a város Szépítő Egyesületének élén találjuk őt, aki hosszú időn át elnökként tevékenykedett itt, többek között a Szent István park és az Ezredévi park megvalósításáért. A ligetes terület kialakítása céljára 1897-ben Éhen Gyula polgármester jelentős ingatlanokat sajátított ki a város számára. A terv szerint eredetileg botanikus kertet létesítettek volna.


A gyönyörű kiránduló- és szórakozópark-együttes nagyon nagy népszerűségnek örvendett, ezért kínálata egyre gazdagodott. A víztorony mögött pedig, a dombtető fennsíkján, amely ma is megtalálható a toronytól nyugatra, közel ezer ülőhelyes nézőtér várta a szabadtéri színpad nézőközönségét. A Szent István park teljes kialakítása 1898-ra befejeződött. Néhány év múlva Saághy István botanikus, dendrológus negyven különleges fenyőt ajándékozott a városnak a parkos részek gazdagításának céljára.


Farkas Ferenc bécsi iskolázottságú teológus volt, 1873-ban pappá szentelték. Villája vallásos, ugyanakkor nagyvonalú építtetőre vall. Az épület alaprajzi elrendezése szabályos keresztet képzett mindaddig, amíg egy későbbi bővítés során a kereszt egyik sarkát egy emeletes toronnyal be nem építették. A tudós teológus élete végén az épületet és csodálatos kertjét a premontrei rendnek bocsátotta rendelkezésre jutányos áron. A fehér kanonokok közösségi célokra tartották fenn a Farkas-villát, és gondosan ápolták az alatta elterülő szőlőskertet is. Ettől kezdve a város lakói a Farkas-villát hívták Premontrei-háznak is. Az 1950-es években a rendet megfosztották mindennemű ingatlanától: gimnáziumukat a továbbiakban a város Nagy Lajos Gimnázium néven tartotta fenn, és sikeresen vezette: az ország öt legerősebb gimnáziuma között tartották számon évtizedeken keresztül. A gimnázium új névadásának történetét két ma is lelkes öregdiákja úgy mesélte nekem, hogy a volt diákok ötlete alapján kapta a gimnázium ezt a nevet az 1950-es évek elején mint olyan nevet, amely a munkáshatalom egyszerű gyermekének neveként valójában történelmünk egyik legdicsőbb királyának állít emléket. Ám tudnunk kell, hogy a ciszterci rend Pécsett már 1921-ben így nevezte el gimnáziumát I. Lajos királyunkról, aki 1367-ben egyetemet alapított a városban. Rendházuktól is megfosztották a premontrei testvéreket, és a Széchenyi utcában álló két épületben bérlakásokat alakítottak ki. 1989 után a rend visszakapta ugyan ingatlanjait, ám, nem lévén terve a Kálvária dombon álló, addigra már elhanyagolt villa és kert hasznosítására, ezt az épületet nem igényelte vissza. Így Farkas Ferenc teológus villája a városra szállt, és újabb évtizedeken keresztül elhagyottan állt. A legújabb, nagyon ígéretes fejlemény, hogy a Magyar-Japán Baráti Társaság megvásárolta a Farkas-villát kulturális hasznosítás szándékával, a csodás épület állagmegóvása után most a külső és belső felújítás munkálatai folynak, a tudós tanár elhanyagolt szőlőlugasait pedig hamarosan látványos japánkert fogja felváltani.

 

Balló László
Fotó: Nagy Jácint
 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
Savaria Fórum 31. évfolyam 43.szám - 2022.11.25.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Busszal ütközött össze egy személyautó Szombathelyen, teljes útzár a Szelestey utcában
Tanár-diák demonstráció Szombathelyen: oktatás nélkül nincsen jövő
Hetek óta tartanak a tanár- és diákdemonstrációk szerte az országban, pénteken délután Szombathelyen rendeztek tanár-diák tüntetést a diákszervezetek. A Városháza előtt előbb több százan - zömében diákok - gyűltek össze, meghallgatták a felszólalókat, tanulókat, tanárokat, a szülők képviselőjét.
Most ezt kell tennünk – Jótékonysági bográcsozás egy tűzoltó gyógyulásáért
Jótékonysági bográcsozást tartottak szombaton azért, hogy támogatást gyűjtsenek a leukémiával küzdő szombathelyi tűzoltónak, Rimányi Márknak és családjának. Kollégái, barátai fogtak össze, hogy adományokkal segítsék a család megélhetését és bajtársuk gyógyulását. A rendezvény teljes sikerrel zárult, milliós nagyságrendű támogatás gyűlt össze a csapatok, a támogatók és az ételeket megvásárlók révén.
Megyei II. osztály, északi csoport: az Alsóújlak elvette az Uraiújfalu veretlenségét, első ízben nyert a Kemenesalja
A Gérce hat, az Újperint öt gólt szerezve nyert hazai környezetben az őszi szezonzárón, a Gencsapáti pedig a Spari ellen tartotta otthon a három pontot. A Kemenesmagasi a Szeleste ellen aratott egygólos győzelmet, a Bozsok a Bobát múlta felül.
A portékák mögött az ember – a Csoki-, gasztro- és kézműves napokra látogatók nemes ügyeket is támogattak
Erdélyi Rolikát, a Hátrányos Helyzetű Sportolókért Alapítványt és a Mák Dóri – DKM Alapítványt is támogatták azok, akik betértek a hétvégén a csoki-, gasztro- és kézműves vásárba. A Haladás Sportcsarnok VIP-termében 41 standon kínáltak kézműves termékeket  az alkotók az advent, a karácsony ihletésében.
legfrissebbek
Háztűz egy állatkegyeleti parknál, Szombathelyen
Jelenleg utómunkálatokat végeznek.
Futsal: hátrányból fordítva nyert rangadót Kecskeméten a Haladás
Vas Ádám a Rubeola elleni találata után ezúttal duplázni tudott, de Luiggi Longo is góllal vette ki a részét a zöld-fehérek 3-1-es sikeréből.
Elindult a Magyar Katolikus Egyház Instagram- és TikTok-oldala
A közösségi oldalakon az egyház híreit, eseményeit, közleményeit találják meg az odalátogatók.
Kétszer is a levegőbe lőttek Keszthelyen
Több bűncselekmény miatt is felelnie kell a szlovák állampolgárságú férfinak, akit a rendőrök őrizetbe vettek.
Átnevezte a majomhimlőt a WHO, mert az eredeti elnevezés rasszista
Az Egészségügyi Világszervezet mpoxot csinált a monkeypoxból, mert azt minden nyelven könnyen meg lehet jegyezni.