km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A Jóisten a tenyerén tartja: beszélgetés Vlahovics Edittel

A Jóisten a tenyerén tartja: beszélgetés Vlahovics Edittel

Sokunk nagy kedvence Vlahovics Edit, a Weöres Sándor Színház egyik alapítója. Aase-díjas, Holdbeli Csónakos Díjas. Most éppen Kamillaként elementáris a Liliomfiban. A legendás Dajka Margit (1907-1986), aki a híres Liliomfi-film (1954) Kamillája volt, boldog megelégedéssel szemlélheti odafentről.

 – Nagyon szeretem Kamillát. De még sokkal magától értetődőbbnek kell lennie. Mohácsi János rendezőnél úgy az ötödik-hatodik előadás környékén kezdünk el felszabadultak lenni. Az arányokat még nem mindig érzem tökéletesen a tragikuma és a komikuma között. Hiszen azért a Liliomfi vígjáték. 
Érdekes a Jánossal való munka. Egyrészt kérlelhetetlen, másrészt meg annyi szeretet van benne felénk! Hozzám nagyon közel áll az a színház, amit ő csinál. 

Csodálatos rendezőkkel találkozunk, Alföldi Róbert, Mohácsi János, Zsótér Sándor… Legalább ilyen ritka, különleges adomány, hogy igazi játékostársakkal vagyunk itt együtt.  Működik az a természetesség, az a fajta bátorság, hogy itt a próbákon merünk egymás előtt akár rosszak is lenni. Tehát nem kell mindig álarcban, sebezhetetlennek mutatkozni. Ezt is nagyon szeretem. A legmeghatározóbb élményem pedig, bárhogy hozza is a sors, az most már mindig ide fog kötni, hogy én itt öregedtem meg. Köszönöm a tiltakozást! De tényleg így van: amikor idejöttem, negyvenhét-negyvennyolc éves voltam, most meg ötvenkilenc vagyok. Ez már egy másik életszakasz. Otthonos érzés, hogy például Ősze Feri bácsi (a WSSZ portása – szp) számára, aki másokkal együtt azóta ismer, az is vagyok, aki anno, meg az is, aki most. Miközben történt egy fontos fordulópont. 

Barátságokban, kapcsolatokban kohéziós erő tud lenni, szerintem, hogy tanúk voltunk. Tanúi voltunk egymás élethelyzeteinek; tudom, milyen voltál akkor. 
Döme/Dömötör Balázs rendező édesapja, Dömötör István – aki elnökségi tag az Aranykorúak Sport Egyesületében, amelynek elképesztően helyes a tagsága – és köztem, amikor Szombathelyre érkeztem, például még generációs különbség volt. Ma meg már nincs. Barátkozom ezzel az új arccal, új állaggal, ami vagyok. Nincs tőle rossz kedvem, sőt! Csak még ismeretlen. Olyasmi, mint a kamaszkor, csak a fordítottja. Ugyanolyan alapvető változásnak élem meg. Még keresgélek: hogy van ez? Nem félelemmel, nem aggodalommal. Hanem csak kíváncsi vagyok. Kicsit még ismeretlen terep. Kaland. 

 

De hiszen eddigi élete is tele van kalandokkal. Nyolc helyen járt általános iskolába; budapesti gyerekként zalai faluban, Nagykapornakon töltötte a nyarakat. A legnagyobbaktól tanulhatta a színészetet: Major Tamás, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor, Szabó István, Montágh Imre. A budapesti Katona József Színházban gyakornokoskodott. Jött Szolnok, Nyíregyháza, majd nyolc hónap kalandozás Amerikában. Szerelmek. Édesanya lett. Kecskemét… Nálunk ért nagy színésznővé! 

 

–  Nekem a szakmámban rettenetesen nagy szerencsém volt. Mindig nagyszerű csapatokba, izgalmas világba kerültem. Lendületes, boldog időszakokat élhetek meg mindmáig. Persze az én életemben is voltak nehéz, sőt nagyon nehéz helyzetek.  És, mégis, valahogy azt tapasztaltam – bár nem vagyok vallásos, de valahogy mégis azt éltem meg –, amikor a legkilátástalanabb helyzetekben ott álltam a szakadék szélén, s csak úgy elléptem, akkor a Jóisten odatartotta a tenyerét. 
 

Szöveg: Szenkovits Péter
Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.
legfrissebbek
Tömeges jogsértést számolhatnak fel a magyar börtönökben
Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete vethet véget az elmúlt hat évben kialakult kíméletlen hazai gyakorlatnak, amely a fogvatartottakat plexifallal választja el az őket látogató családtagjaiktól. Az ilyen elkülönítés csak akkor lehet jogszerű, ha azt valós biztonsági megfontolások indokolják.
Eljárást indított a Médiatanács a Sztárbox miatt
Ez már a második.
Vasárnaptól megint nagy változás jön a Szombathely-Győr-Budapest InterCity vonatközlekedésben
Egyrészt december 10-től a teljes Szentgotthárd-Szombathely-Győr-Budapest vonalon a MÁV-START Zrt. közlekedteti a vonatokat, de ami ennél is fontosabb utas szempontból – bár hivatalos MÁV-kommunikációt erről még nem láttunk –, hogy a menetrendből már kiolvasható: visszaáll a vonatközlekedés az eredeti rend szerint a teljes szakaszon, legalábbis az InterCityk esetében biztosan.
Őz ugrott egy autó elé Ják és Szombathely között
Az állat az erdőből szaladt volna át a szántóföld felé, amikor az érkező személyautó elütötte. Az őz betörte a szélvédőt és elszaladt.
Európa második legjobb pályaudvara a bécsi Hauptbahnhof
Először került be az Európai Pályaudvarok Indexébe a bécsi főpályaudvar, a Wiener Hauptbahnhof és a Zürichi Főpályaudvar után rögtön a második helyen végzett. A tesztelők többek között a rengetegmozgólépcsőt és liftet, az utastájékoztatást, az akadálymentességet, az üzleteket és az okostelefonos alkalmazást értékelték.