km/óra
  2024.05.29., szerda  •  Magdolna napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A járványhelyzet romlására készül Ausztriában a kormány: karanténba kerülhetnek a be nem oltott emberek

A járványhelyzet romlására készül Ausztriában a kormány: karanténba kerülhetnek a be nem oltott emberek

3-ról 5 fokozatúra bővíti a járványellenes védekező rendszerét a kormány. Ha az intenzív osztályok kihasználtsága kritikussá válik, akár kijárási korlátozások is jöhetnek – de csak a nem védettek számára, derült ki a kancellár péntek késő esti tájékoztatóján, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, Alexander Schallenberg Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter társaságában lépett a sajtó elé, miután videókonferencián szakértőkkel és a tartományok vezetőivel elemezték a helyzetet. Ennek során arról is döntöttek, hogy a járványügyi védekezés szeptember közepe óta érvényes rendszerét újabb két fokozattal bővítik.


A védekezés e szakaszában elválasztják egymástól a „védettek“ csoportját (akik már rendelkeznek koronavírus elleni oltással vagy nemrégiben igazoltan meggyógyultak a fertőzésből) a nem védettekétől (akik a 3-G szabálynak rendszeres teszteléssel felelnek meg). Utóbbiaknak egyre szigorúbb korlátozásokkal kell szembe nézniük, ha a járványhelyzet tovább romlik – jelentette be a kormányfő.


Mivel a cél az intenzív osztályok túlterhelésének megelőzése, a kormány Covid-betegek által foglalt ágyak arányához kötik a mindennapi életet érintő korlátozások bevezetését – ismertette a rendszert Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Jelenleg 220 ágyon, a rendelkezésre álló intenzív kapacitás 11%-án kezelnek súlyos, sokszor életveszélyes állapotú koronavírus-fertőzötteket.

 

  • 300 foglalt ágyig a pillanatnyilag érvényes szabályok maradnak életben. Ez a védekezés első fokozata.
  • 300 foglalt ágytól az éjszakai gasztronómiában, a szórakozóhelyeken valamint az 500 főnél nagyobb ültetett rendezvényeken a 2-G-szabály lép életbe – csak a vírus ellen védett, azaz oltott vagy korábbi fertőzésből felgyógyult vendégek tartózkodhatnak ezeken a helyeken.
  • 400 foglalt intenzív ágy esetén azonnal életbe lép a védekezés harmadik fokozata. A mindennapokban érvényes 3-G-szabályt a 2,5-G váltja fel: az antigén-alapú teszteket ekkor már sehol nem fogadhatják el nyilvános helyre belépéshez, csak a PCR-teszteket.
  • 500 foglalt ágynál lép életbe az új 4. fokozat. Ekkor a munkahelyek kivételével mindenütt a 2-G-szabályt kell alkalmazni. Tehát például étterembe és rendezvényekre már csak az oltottak és a gyógyultak mehetnek. A negatív PCR-teszteket ebben a fázisban egyedül a munkahelyeken fogadhatják el.
  • Ha a kihasznált intenzív ágyak száma eléri a 600-at (ez az összes kapacitás 30%-a), akkor a kormány kijárási korlátozást vezet be a nem védett lakosság számára. Aki tehát sem oltási bizonyítvánnyal, sem korábbi fertőzés igazolásával nem tudja bizonyítani, hogy védettséget szerzett a vírus ellen, ebben a fázisban csak munkavégzés vagy az alapszükségletek kielégítése céljából hagyhatja el a lakhelyét - foglalták össze.


Hozzátették, az egyelőre nem derült ki, hogy egy esetleges szigorítás mennyiben érintené a belföldi utazásokat és a határforgalmat – számolniuk kell-e további korlátozásokkal a téli időszakban külföldre utazóknak, a külföldről Ausztriába hazatérőknek és az idegenforgalmi vagy munkavégzési céllal beutazó külföldieknek.

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Savaria Fórum 33. évfolyam 20. szám - 2024.05.24.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Vágányzár a Szombathely – Celldömölk, valamint Szombathely – Csorna vonalszakaszon
A Szombathely - Csorna állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt a vágányzárban érintett vonatok mentrendje az alábbiak szerint módosul:  
“Jancsó, nekem te vagy a Haladás…” - érzelmes posztban búcsúzik a zöld-fehér példakép
Jancsó András rúgott bombagólt az NB I-ben a Gerával, Bödével, Dibusszal felálló Fradinak az Üllőin, de pályafutása legmeghatározóbb pillanatai mégis idén történtek, és mindkettő a pályán kívül. Hosszú posztban reagál a Szombathelyi Haladás 28 éves, megkérdőjelezhetetlenül lokálpatrióta labdarúgója a csapattal történtekre.
Kedden két fontos szombathelyi vasúti átjárónál sem működnek majd a jelzőlámpák
Biztosítóberendezés fenntartási munkálatokat végez május 28-án kedden két forgalmas szombathelyi vasúti átjárónál is a GYSEV.
Ha jövő héten IC-vel készült Budapestre, ennek nem fog örülni
Vonatok helyett pótlóbuszok járnak hétfőtől Szombathely és Csorna között, pályakarbantartási munkák miatt.
Vármegyei I. osztály: lezárult a bajnokság, a Királyé lett az ezüstérem a Haladás mögött, a harmadik helyet a Vép szerezte meg
A Sárvár a hatalmas vihar, jégeső miatt találkozója nagy részét műfüvön játszotta és 0-0-ra végzett a Csákánydoroszlóval, de a Söpte és Szentgotthárd is megosztozott a pontokon. A Haladás gólzáporos mérkőzésen hozta el a három pontot Táplánból, míg a Körmend, a Vasvár és a Szarvaskend egyaránt három gólt szerezve nyert hazai környezetben.
legfrissebbek
Rendőrautónak hajtott Mercedesével, majd elmenekült az ittas sofőr
Szabálytalanul közlekedett az autójával a városban a sofőr, ezért állították meg a rendőrök azt a külföldi rendszámú Mercedest, amely pár pillanattal később nekihajtott az egyik rendőrautónak, majd elrobogott a helyszínről - írja a 112press.
Taggyűlést tartott a Szombathelyi Haladás Kft.
Az Illés Sport Alapítványt Halmai Gábor kuratóriumi elnök képviselte - adta hírül szerdán honlapján az Illés Akadémia.
Májusban is összeülnek a képviselők
Kilenc napirendi pontot nyilvánosan, további kettőt zárt ajtók mögött tárgyalnak a képviselők a májusi közgyűlésen. Beszámoló hangzik el az idei út- és járdafelújítási programról, és első alkalommal módosítják az idei költségvetést. A csütörtökön 9 órakor kezdődő ülést élőben követhetik folyamatosan frissülő cikkünkben, a Szombathelyi Televízió műsorán és Facebook-oldalán.
Szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában
Pénzbeli támogatások, önkormányzati bérlakás rendszer, hajléktalan- és idősellátás - szociális témákban ütköztette véleményét három képviselőjelölt a Szombathelyi Televízió stúdiójában hétfőn. A vitát dr. Czeglédy Csaba, a Szociális és Lakás Bizottság elnöke, független képviselőjelölt kezdeményezte, mellette Danka Lajos, a Mi Hazánk polgármester- és képviselőjelöltje, valamint dr. László Győző alpolgármester, az Éljen Szombathely képviselőjelöltje foglalt helyet.
Benke és Krivacsevics távozik a Falcótól
Távozik a magyar bajnok Falco-Vulcano Energia KC Szombathely férfi kosárlabdacsapatától a válogatott Benke Szilárd és Krivacsevics Márkó.