km/óra
  2023.12.09., szombat  •  Natália napja
Suzuki S Cross Suzuki Castrum
Suzuki Swift Suzuki Castrum
Suzuki Vitara Suzuki Castrum
A járványhelyzet romlására készül Ausztriában a kormány: karanténba kerülhetnek a be nem oltott emberek

A járványhelyzet romlására készül Ausztriában a kormány: karanténba kerülhetnek a be nem oltott emberek

3-ról 5 fokozatúra bővíti a járványellenes védekező rendszerét a kormány. Ha az intenzív osztályok kihasználtsága kritikussá válik, akár kijárási korlátozások is jöhetnek – de csak a nem védettek számára, derült ki a kancellár péntek késő esti tájékoztatóján, olvasható az orf.at-n.

 

Mint írják, Alexander Schallenberg Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter társaságában lépett a sajtó elé, miután videókonferencián szakértőkkel és a tartományok vezetőivel elemezték a helyzetet. Ennek során arról is döntöttek, hogy a járványügyi védekezés szeptember közepe óta érvényes rendszerét újabb két fokozattal bővítik.


A védekezés e szakaszában elválasztják egymástól a „védettek“ csoportját (akik már rendelkeznek koronavírus elleni oltással vagy nemrégiben igazoltan meggyógyultak a fertőzésből) a nem védettekétől (akik a 3-G szabálynak rendszeres teszteléssel felelnek meg). Utóbbiaknak egyre szigorúbb korlátozásokkal kell szembe nézniük, ha a járványhelyzet tovább romlik – jelentette be a kormányfő.


Mivel a cél az intenzív osztályok túlterhelésének megelőzése, a kormány Covid-betegek által foglalt ágyak arányához kötik a mindennapi életet érintő korlátozások bevezetését – ismertette a rendszert Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter. Jelenleg 220 ágyon, a rendelkezésre álló intenzív kapacitás 11%-án kezelnek súlyos, sokszor életveszélyes állapotú koronavírus-fertőzötteket.

 

  • 300 foglalt ágyig a pillanatnyilag érvényes szabályok maradnak életben. Ez a védekezés első fokozata.
  • 300 foglalt ágytól az éjszakai gasztronómiában, a szórakozóhelyeken valamint az 500 főnél nagyobb ültetett rendezvényeken a 2-G-szabály lép életbe – csak a vírus ellen védett, azaz oltott vagy korábbi fertőzésből felgyógyult vendégek tartózkodhatnak ezeken a helyeken.
  • 400 foglalt intenzív ágy esetén azonnal életbe lép a védekezés harmadik fokozata. A mindennapokban érvényes 3-G-szabályt a 2,5-G váltja fel: az antigén-alapú teszteket ekkor már sehol nem fogadhatják el nyilvános helyre belépéshez, csak a PCR-teszteket.
  • 500 foglalt ágynál lép életbe az új 4. fokozat. Ekkor a munkahelyek kivételével mindenütt a 2-G-szabályt kell alkalmazni. Tehát például étterembe és rendezvényekre már csak az oltottak és a gyógyultak mehetnek. A negatív PCR-teszteket ebben a fázisban egyedül a munkahelyeken fogadhatják el.
  • Ha a kihasznált intenzív ágyak száma eléri a 600-at (ez az összes kapacitás 30%-a), akkor a kormány kijárási korlátozást vezet be a nem védett lakosság számára. Aki tehát sem oltási bizonyítvánnyal, sem korábbi fertőzés igazolásával nem tudja bizonyítani, hogy védettséget szerzett a vírus ellen, ebben a fázisban csak munkavégzés vagy az alapszükségletek kielégítése céljából hagyhatja el a lakhelyét - foglalták össze.


Hozzátették, az egyelőre nem derült ki, hogy egy esetleges szigorítás mennyiben érintené a belföldi utazásokat és a határforgalmat – számolniuk kell-e további korlátozásokkal a téli időszakban külföldre utazóknak, a külföldről Ausztriába hazatérőknek és az idegenforgalmi vagy munkavégzési céllal beutazó külföldieknek.

Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
Savaria Fórum 32. évfolyam 44. szám - 2023.12.08.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
December 10-től a teljes szakaszon a MÁV közlekedteti a Szombathely-Budapest InterCityket
Több jelentős változás is ételbe lép a 2023/24. évi közforgalmú vasúti menetrend bevezetésével. Idén december 10-től a két személyszállítást végző vasúttársaság, a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. is áttér a járat alapú közlekedésre, olvasható a GYSEV közleményében.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Itt vannak a 2023-as szombathelyi adventi vásár programjai
November 24-én nyílik meg a szombathelyi Fő téri 2023-as adventi vásár. Itt vannak a részletes programok.
Megnyílt 2023. adventi vására, amit minden szombathelyinek látnia kell
A Fő téren felgyúltak a fények, elindult az adventi kisvonat, és forralt bor illata száll: megnyílt Szombathely minden eddiginél látványosabb adventi vására.
Folytatódnak a pályaépítési munkák a szombathelyi vasútállomáson, módosulnak a menetrendek
Szombathely állomáson 2024. január 31-ig tovább folytatódnak a pályaépítési munkálatok. A vágányzár alatt a Szombathely állomásról induló és érkező vonatok többsége módosított menetrend szerint közlekedik, áll a GYSEV közleményében.