km/óra
  2022.09.30., péntek  •  Jeromos napja
Szombathelyi Közösségek: a helyi identitás és kohézió erősítése Szombathelyen (x)

Szombathelyi Közösségek: a helyi identitás és kohézió erősítése Szombathelyen (x)

Kötődés egymáshoz, városunkhoz – ez a Szombathelyi Közösségek projekt mottója. A projekt megvalósítása során a helyiek több mint 500 rendezvényen vehetnek részt, és megismerhetik közvetlen lakókörnyezetük múltját, jelenét. A program célja, hogy Szombathely lakosaiból aktív közösségeket formáljon.

„A helyi identitás és kohézió erősítése” TOP 6.9.2-16 című felhívás projekt keretén belül a TOP-6.9.2-16-SH1-2018-00001 „A helyi identitás és kohézió erősítése Szombathelyen” projektet Savaria Városfejlesztési Nonprofit Kft., valamint konzorciumi partnere az AGORA Savaria Kulturális és Médiaközpont Nonprofit Kft. valósítja meg.

A projekt Szombathely 6 célterületén valósul meg.
A helyi közösségek fejlesztése elsősorban települések, településrészek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését,
a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti.

Ez a társadalmi felzárkózási politikának is fontos eszköze, a közösségi munka hatására az érintett emberek is együttműködnek a problémák megoldásában. Az intézkedés kapcsán közösségi települési, illetve településrészi helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatok, továbbá – a TOP ERFA beruházásaihoz, illetve egyéb infrastrukturális beavatkozások előkészítéséhez kapcsolódóan – közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok alkalmazása, szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok valósulhatnak meg.


 

A beavatkozások eredményeként fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, a helyi civil társadalom megerősödése segíti a helyi közösségi konfliktusok megoldását és az önálló cselekvési képességek, civil aktivitás fejlesztését, kialakulnak a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, településrészekhez való kötődés. A beavatkozás következtében a meglévő (humán) erőforrások felszínre kerülnek, az együttműködések következtében ezen erőforrások aktivizálódnak és minőségi változást hoznak a település, települési közösségek életében.

A projekt átfogó célja a helyi közösségek kezdeményező- és cselekvőképességének megerősítése. Specifikus célok a helyi identitás és kohézió, valamint a helyi közösségi és kulturális élet fejlesztése és közösségi szerepvállalás elősegítése.

A specifikus célok elérése érdekében 6 részcél került meghatározásra:

A helyi közösségi és kulturális igények átfogó feltérképezése
A helytörténeti értékmegőrző, -gyűjtő tevékenységek kiterjesztése
Az intézményi, szervezeti együttműködések elősegítése
Újszerű, vonzó közösségi programok szervezése minden korosztálynak
A közösségi tájékoztatás lehetőségeinek kiszélesítése
A helyi közösségi élet fórumainak bővítése
A projekt megvalósításának célcsoportját Szombathely minden városrésze és teljes lakossága képezi, a tevékenységek 6 célterületen kerülnek megvalósításra.

 

A projekt keretében az alábbi tevékenységek valósulnak meg:

Közösségek részvételével megvalósuló felmérés és tervezés
Célterület közösségi tevékenységének történeti feltárásaés elérhetővé tétele
A helyi lakosság közösségi együttműködését dinamizáló akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok megvalósítása
Stratégiai dokumentumok megújítása
Közösségi információs pont kialakítása
A közösségfejlesztési folyamat szakmai minőségénekbiztosítását szolgáló képzések
Infokommunikációs akadálymentesítés
Nyilvánosság biztosítása
Eszközbeszerzés
A helyi cselekvési terv kidolgozásával párhuzamosanmegvalósított programok
Partnerségi együttműködés (közösségi tervezés)
A tevékenységek megtervezésénél arra helyeztük a hangsúlyt, hogy minden helyi lakost – korcsoporttól, nemtől, nemzetiségtől, vallástól függetlenül – megszólítsunk, és minél jobban bevonjunk már a tevékenységek megtervezésébe is, nemcsak a megvalósításba. Ugyanakkor számos projekttevékenység specifikus célcsoportokra fókuszál.

A teljes szombathelyi lakosságot lefedő célcsoportok többféle szempont szerint is kialakíthatók. A főbb szempontok esetünkben a területileg egyértelműen lehatárolt – több városrészt is magukban foglaló – célterületeken élők igényei voltak.

Ezek függvényében a hat területileg elkülönülő célcsoport lakosságszáma az alábbiak szerint alakul:

1. célterület – Belváros
2. célterület – Derkovits lakótelep
3. célterület – Északi városrész
4. célterület – Nyugati városrész
5. célterület – Déli városrész
6. célterület – Keleti városrész

 

Bármely közösség erősebb, mint annak tagjai egyénenként.

Csatlakozzon Ön is programjainkhoz, formáljuk együtt Szombathely közösségeit! 

Részletes programjainkért keressék fel honlapunkat: 
www.szombathelyikozossegek.hu


Széchenyi 2020, készült Magyarország  kormánya megbízásából az Európai  Unió támogatásával.
 


 

 

címkék
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
Savaria Fórum 31. évfolyam 34.szám - 2022.09.23.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
legfrissebbek
Vasi néptáncpanoráma és verbunk napja a Berzsenyi téren
Idén a "Vasi néptánc-népzenei együttesek műsora" programjai mellett kerül megrendezésre - a Hagyományok Háza kezdeményezése alapján - "Verbunk napja" című programsorozat, amelyen hagyományos táncaink és a kiváló táncosok 5 helyszínen várják az érdeklődőket: Budapest, Nyíregyháza, Székelyudvarhely és Zselíz mellett Szombathelyen a Berzsenyi tér ad helyet a programnak október 1-én, 14 órától - adja hírül a Vaskarika.
Az Európai Diáksport Napja: programok a Zrínyiben is
A magyar hagyományokból a #BEACTIVE Európai Sporthét legnagyobb létszámú eseményévé fejlődő diáksport napon ma ismét megmozdulnak a kontinens iskolái. Hazánkban közel 1.400, Európa-szerte pedig közel 10 ezer iskolában szerveztek élménysport programokat a gyerekeknek. Az idei fókusztéma: a zöld környezetünk védelme mentén pedig számos környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásban is részt vehetnek a gyerekek.Szombathelyen a Zrínyi iskolában tartották a rendezvényt.
Szerződést kötöttek a duális gépészmérnöki képzés hallgatói a partnervállalatokkal
A korábbi évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között kötöttek szerződést a duális gépészmérnöki alapképzésen tanuló elsőéves hallgatók a partnervállalatokkal. A Savaria Egyetemi Központban (SEK) szeptember 30-án megtartott rendezvényen megyei, városi, illetve egyetemi vezetők is részt vettek - olvasható az ELTE SEK oldalán.
A közgyűlést értékelték a frakciók
Elfogadta a közgyűlés a 74 pontos takarékossági csomagot, a fideszes képviselők tartózkodtak a szavazásnál. Erről esett a legtöbb szó az ülést követő sajtótájékoztatókon pénteken.
Elgurult a Kerek Kerék Mesejárat
Mesés buszjáratok is indultak ma a menetrend szerintiek mellett a szombathelyi vasútállomásról. A népmese napjának alkalmából a buszokon közismert helyi személyiségek olvastak mesét a gyermekeknek. A program a Blaguss és az Agora szervezésében valósult meg.