km/óra
  2024.07.20., szombat  •  Illés napja
A háziorvos segíthet megtalálni a kórházból hazaküldött betegek személyre szabott segítségét

A háziorvos segíthet megtalálni a kórházból hazaküldött betegek személyre szabott segítségét

Miniszteri rendelet szerint április közepéig ki kellett üríteni a kórházi férőhelyek 60 százalékát, emiatt sok krónikus beteg ápolásáról azóta a hozzátartozóknak kell gondoskodniuk. Az egyik, otthoni ápolással foglalkozó szombathelyi cégnél már másnap 30-an jelentkeztek, hogy segítségre lenne szükségük.

 

Kiss Bernadett ápolónő, az Otthoni Szakápolási Bt. szakmai vezetője elmondta, hogy van, ahol beteg ápol még betegebbet, van olyan, hogy 200 kilométerre laknak egymástól a rokonok. Akad olyan, aki dolgozik, és ezért nem tudja ellátni a beteg hozzátartozóját és sajnos ezeket a betegeket ők, akik szakápolást végezhetnek, nem vehetik fel.


A szakápolási cégeknek csak olyan tevékenységre van engedélyük, amelyek kórházi ellátást váltanak ki: a katéterezés, az infúzióbekötés, a sebellátás vagy a gyógytorna például ide tartozik. Ezeket meghatározott alkalommal lehet igénybe venni, a viziteket az egészségbiztosító finanszírozza és a háziorvos rendeli el.


Csordás Ferenc Károly, a Holisztika Kft. ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az ellátási igényt a betegek háziorvosa jelzi feléjük, és azt, hogy kinek milyen ellátásra van szüksége, személyre szólóan, szakmai alapon dönti el. Tehát a betegek nem direkt náluk jelentkeznek, hanem a háziorvosok jelzik az igényt.


Ha a betegnek nem szakápolásra, hanem alapápolásra van szüksége, a Pálos Károly központtól lehet segítséget kérni. Munkatársaik szükség esetén mosdatják, etetik a betegeket, megmérik a vérnyomást és a vércukorszintet, kiadagolják a gyógyszerét, pelenkát cserélnek, mozgatják az ágyban fekvőket. A kórházból kikerült betegek többsége ilyen segítségre szorul, a roham mégis elmaradt: az intézményt egy hónappal korábban, a kijárási korlátozás bevezetése után keresték meg sokan.


Kulcsár Lászlóné, a Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője elmondta, hogy számos olyan idősről gondoskodnak, akik egyedül élnek, de eddig a gyermekeik látták el őket, vagy a gyermekeik bizonyos szintig gondozták őket. Ám most betartva azt a szabályt, hogy a fiatalok ne találkozzanak az idősekkel, kérik a segítségüket. Ők pedig megfelelő védekező eszközökkel ellátva tudják ezeket a feladatokat elvégezni. 


A 238 gondozott közül 25-en vannak, akik az elmúlt egy hónapban kerültek hozzájuk. A megnövekedett feladatot a munkatársak átcsoportosításával tudják megoldani. Azt tanácsolják, hogy a most nehéz helyzetbe került családok forduljanak a háziorvoshoz, aki segít megtalálni a személyre szabott segítséget, legyen az szociális szolgálat, körzeti nővér, otthoni szakápolást végző cég vagy a Hospice szolgálat.

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Pontosítás: nem az Illés Akadémia lett a Körösladány tulajdonosa, hanem fordítva, a Békés vármegyei szervezet szerzett tulajdonrészt az ISA-Haladás Kft-ben
Pénteki cikkünkben azt írtuk, a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA-Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe. Valójában pont fordítva történt: a Körösladányi MSK szerzett tulajdonrészt a ISA-Haladás Kft-ben. Mindenesetre a jogi csavar célja feltehetően az, hogy a Illés Akadémia a körösladányiak jogán, segítségével indulhasson a harmadosztályban.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkör szerzett foci tulajdonrészt Szombathelyen (javítva)
Abban az ISA-Haladás Kft-ben lett egyszázalékos tulajdonos az NB III-as visszalépését az önkormányzati választások másnapján bejelentő Körös-parti egyesület, amely a csődben lévő Szombathelyi Haladásból vált ki, és az Illés Akadémia felnőtt csapatának versenyeztetéséért jött létre.
Hámori Luca: Akárhogy is alakul az olimpia, az már mindig ott lesz nekem, hogy én vagyok az első magyar női bokszoló
A fiatal kőszegi bokszoló valóra váltotta gyerekkori álmát és ezzel sporttörténelmet is írt. Ennek apropóján készített interjút a Telex a 23 éves kőszegi ökölvívóval, aki 10 éves korában kezdett bokszolni bátyja és édesapja hatására, akik már akkor látták, hogy van hozzá érzéke.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
legfrissebbek
A Szeged igazolta le az Illés Akadémia tehetségét
Takács-Földes Olivér alapembere volt a Vas vármegyei bajnokságot nyert csapatnak, próbajátékon győzte meg az NB II-es Tisza-partiak stábját, hogy érdemes szerződtetni.
Szerb lítiumbányán keresztül vezethet az út az EU energiafüggetlenségéhez
2028-ban nyithat újra az a szerbiai lítiumbánya, amelynek készletei Európa lítiumszükségletének 90 százalékát fedezni tudnák. A lítium a rézhez, nikkelhez, kobalthoz hasonlóan olyan ritkafém, amely a fenntartható energiatároláshoz, például az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraihoz, kulcsfontosságú. Ma Belgrádban Szerbia és az Európai Unió a stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött.
A Fidesz érdekét szolgálták vagy szolgálhatták a választási kamupártok, de ezzel nem sérült a párt jóhírneve, a bíróság szerint
A Győri Ítélőtábla ítélete szerint dr. Czeglédy Csaba nem sértette meg a Fidesz jóhírét, amikor egy 2022-es írásában azt kérte számon az ügyészségen, hogy az úgynevezett választási kamupártok kapcsán, a választás rendje elleni bűntett miatt történt vádemeléssel összefüggésben "a vádlott vagy vádlottak monogramjait sem közölte, pedig a nyilvánosságra tartozik, ki vagy kik azok a személyek, akik a vád szerint választási csalást követtek el Szombathelyen – Hende Csaba és a Fidesz érdekében”.
Nem tudták újraéleszteni a hőségben a Rohonci úton összeesett asszonyt
A szombathelyi Rohonci út egyik tízemeletes társasháza előtt esett össze egy asszony pénteken nem sokkal dél előtt. A nő keringése leállt, 50 percig küzdöttek a mentők az életéért, sikertelenül.
Visszavonták a gyerekbántalmazó karateedző városi kitüntetését
A jászberényi önkormányzat visszavonta a szolnoki kalandparkban egy gyereket a múlt héten felrúgó helyi karateedző városi kitüntetését.