km/óra
  2024.02.21., szerda  •  Eleonóra napja
A haza örök: így ünnepelte Szombathely a forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját

A haza örök: így ünnepelte Szombathely a forradalom és szabadságharc 175. évfordulóját

Petőfi Sándor szobrának megkoszorúzásával vette kezdetét az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulójára rendezett ünnepségsorozat. A Március 15. téren felvonták az országzászlót, a múzeumkertben ünnepi műsorral emlékezett Szombathely városa a jeles évfordulóra.

Az MMIK előtti téren kezdődött ünnepségsorozat, mellyel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 175. évfordulója előtt tisztelgett a város: a  Petőfi-szobor talapzatát óvodások és iskolások készítette kokárdák, nemzeti szín lobogók díszítették március 15-én. A szobornál koszorút helyeztek el a forradalom lángoszlop-költőjére emlékezve a szombathelyi önkormányzat vezetői, dr. Nemény András polgármester, dr. Horváth Attila, Horváth Soma és dr. László Győző alpolgármesterek, dr. Károlyi Ákos jegyző, a Vas Vármegyei Kormányhivatal, valamint a Fidesz szombathelyi szervezetének képviselői.

Az ünneplők a  11-es Huszár Hagyományőrző Egyesület vezetésével vonultak át a Március 15. térre, ahol Szombathely Város Fúvószenekara fogadta őket, majd, a 11-es Huszárezred közreműködésével, felvonták az országzászót a Himnusz dallamaira.
Szabó Róbert Endre, a Weöres Sándor Színház művésze Tompa Mihály 1848 című versét szavalta el, majd a résztvevők Szombathely Város Fúvószenekara és a 11-es Huszárezred felvezetésével átvonultak a Savaria Múzeum parkjába. Hagyomány szerint itt folytatódott az ünnepség a Himnusz közös éneklésével.

A múzeum lépcsőjén Horváth Soma, Szombathely MJV alpolgármestere Kossuth Lajos gondolataival nyitotta beszédét a modern parlamentáris Magyarország megszületése és a Magyar Sajtó ünnepén : „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz.” Az alpolgármester emlékeztetett, hogy március 15. a szabadság ünnepe: 175 évvel ezelőtt a magyarok nemet mondtak az elnyomásra, s ha a fizikai harcban egy évvel később elbuktak is, az erkölcsi-eszmei csatát megnyerték, és az eredményeik  visszaigazolták tetteiket.

"Hisz' ezért állunk, állhatunk most itt mi is. Azért, mert ők magukért és értünk is mentek 175 évvel ezelőtt csatába, hogy kivívják a szabadságot az egész magyar nemzetért" – mondta az alpolgármester, s ezért ünneplik a márciusi ifjakat és Petőfi Sándort Szombathelyen óvodások, iskolások és felnőtt polgárok egyaránt. A múlt és a jelen összefonódása ez a nap, hangsúlyozta Horváth Soma, hiszen gyermekkorunk óta tudjuk és mondjuk, hogy ezt kívánja a magyar nemzet: a békét, a szabadságot és az egyetértést. Ezt kívánták a márciusi ifjak, és a ma embere is: – Senki sem szeretne egy olyan országban élni, ahol az elnyomás, a korlátozás uralja nemcsak a mindennapokat, hanem a sajtót is.

1848-ban Horváth Boldizsár, a vármegye főjegyzője készítette el városunk 1848-as 16 pontját, melynek első szava: sajtószabadság, emlékeztetett  az alpolgármester, s arról beszélt, a szabad sajtó alapfeltétele egy nemzet szabadságának, ezt bizonyítják Kossuth Lajos szavai is: vegyenek el mindent, csak szabad sajtót adjanak! 
– Azt hiszem, hogy Kossuth 191 évvel ezelőtti gondolatai és a 48-as márciusi ifjak törekvései is még jobban erősítenek meg bennünket, hogy amit mi, a jelen korszakban tehetünk, az nem más, mint hogy átadjuk a jövő nemzedékének a múlt iránti tiszteletet és a szabadság, a szabad sajtó fontosságát a béke és az egyetértés jegyében. Így leszünk mi egységes, szabad magyar nemzet – zárta ünnepi beszédét Horváth Soma alpolgármester.

A beszéd után ünnepi műsorra került sor: Ihász Dominika és Iszak Péter Bródy János Szabadnak születtél és Pressser Gábor Szabadság-dal című műveit adták elő, a Derkovits Gyula Általános Iskola diákjai forradalmi műsort adtak a múzeum előtt.
 A városi megemlékezés dr. Horváth Boldizsár szobrának koszorúzásával zárult.

 

Fotó: Nagy Jácint
 

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.
„Ami szép, ami jó, és amit el kell viselni” – interjú Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógussal
Múlt hónapban töltötte be 90. életévét Rimányiné Kiss Anikó táncpedagógus. A legendás Savaria Táncegyüttes alapítójával, aki sosem bánta meg, hogy a színpad helyett a tanítást választotta, otthonában beszélgettünk.
Lemondott Novák Katalin, utoljára szólt államfőként
Tisztelt és számomra oly kedves magyar emberek határon innen és túl! Most Önökhöz szólok. Nem a politikusokhoz, a politikacsinálókhoz, hanem azokhoz, akiknek a szolgálatára két évvel ezelőtt felesküdtem.
Elhunyt a Virológiai Nemzeti Laboratórium fiatal vezetője
Tragikus hirtelenséggel, 46 éves korában meghalt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, a Pécsi Tudományegyetem innovációs rektorhelyettese, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője.
Kegyelmi botrány: Novák és Varga lemondásától Magyar Péter Partizán-interjújáig - repedezik a NER?
Csak kapkodták a fejüket, valósággal beleszédültek a hírfogyasztók az elmúlt napok hazai közéleti történéseibe, szombaton lemondott a köztársasági elnök, Novák Katalin, és a volt igazságügy miniszter, Varga Judit, akinek exférje, Magyar Péter olyan interjút adott vasárnap este a Partizánnak, hogy Rogán Antalnak és propaganda-felelős stábjának biztosan túlóráznia kellett. Összefoglaltuk, hogy mi történt hétfő estig a kegyelmi botrányban.
legfrissebbek
Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményük szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel.
Három kocsi karambolozott a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között (Videóval)
Félpályán haladhat a forgalom a 87-es főúton Tanakajd és Táplánszentkereszt között. Két embert szállítottak kórházba, számol be a hírről a 112press.hu Facebook-oldala.
A kánai menyegző a SZEDIK-ben
A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ (SZEDIK) és a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Értünk? Értünk! - Tanuljunk együtt, egymástól, egy-másért! elnevezésű programja újabb állomásához ért: ezúttal a kánai menyegző történetébe csöppentek a negyedikes diákok és az intézmény fogyatékkal élő lakói.
Az eddigi legnagyobb főnyeremény halmozódott fel a magyarországi ötöslottón
A ötöslottón ezen a héten 6,45 milliárd forint a megnyerhető főnyeremény összege, amely a játék 67 éves történetének eddigi legnagyobb nyereményösszege - tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. szerdán az MTI-t.
Megtisztítják a patakmedreket
A december 23-i áradás nagyon sok hordalékot hagyott a Perint és az Arany-patak városi szakaszain, így a Derkovits-városrészen is.Sokan fordultak hozzám az elmúlt hetekben azzal a kéréssel, hogy a hordalék, a szemét legyen eltakarítva, írja Facebook-oldalán dr. Czeglédy Csaba (független), a körzet képviselője.