km/óra
  2024.04.13., szombat  •  Ida napja
A gyönge láng is győz a sötétség felett - kigyúlt a negyedik gyertyaláng

A gyönge láng is győz a sötétség felett - kigyúlt a negyedik gyertyaláng

A Berzsenyi téren ma kigyúlt a negyedik gyertya lángja a város adventi koszorúján. Kéner Balázsnak, az önkormányzat kommunikációs vezetőjének köszöntője után dr. Székely János megyéspüspök tartott ünnepi liturgiát, majd dr. Nemény András polgármester meggyújtotta a koszorú utolsó gyertyáját.

Kéner Balázs, Szombathely önkormányzatának kommunikációs vezetője köszöntötte az egybegyűlteket a város adventi koszorújánál, a negyedik gyertya meggyújtásának ünnepén.
- A hittel, reménnyel és az örömmel teli várakozás után elérkeztünk az adventi koszorú negyedik gyertyájának ünnepi meggyújtásához, mely a szeretetet jelképezi. Erről az időszakról, a várakozásról és az ünnepről Esterházy Péter a következő gondolatokat fogalmazta meg:

„Az ünneptől főként azt várnánk, hogy legyen! Végre valami ne tőlünk függjön, ne a jókedvünknek, szerencsénknek, boldogságunknak legyen kiszolgáltatva, hanem legyen: mint a természet. Mint a napsütés. Mi meg ülnénk a kerti fehér karosszékekben, valaki talán még könnyen mellettünk, és arcunkat a fénybe tartjuk. Ez volna az ünnep – jön, amikor ideje van, harmónia és jóság nő a nyomában, és nemcsak jobbá változunk, de a másik jóságára is rálátunk.” - ezen gondolatok kíséretében köszöntötte Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Kéner Balázs a Berzsenyi téren a gyertygyújtásra várakozókat, majd  dr. Székely János megyéspüspököt tartott ünnepi szertartást.

Az ünnepi liturgiában Mikeás próféta üzenete és Máté evangéliumának Krisztus születését elbeszélő története hangzott el. Dr. Székely János megyéspüspök Tótfalusi István Karácsonyi leoninusok című versét olvasta fel: "Barmok romlatag ágyán fekszik a második Ádám" - ahogy 2000 évvel ezelőtt az emberiség nem tudott Isten fiának gyönyörű születési helyet adni, úgy a mai világ sem tud - mondta a megyéspüspök. Nyomorúságos és sötét gyakran ez a hely, amit adni tudunk az élő Istennek, aki kopogtat szívünk ajtaján. Romba dőlő városok, háborúk, fájdalom, menekülő embermilliók jellemzik a világunkat, ahol sokakban hűl ki a szeretet, gyengül a hit.

Az Isten szeretete azonban sosem fogy el, mi emberek sok mindent elronthatunk, de Isten szeretete legyőzi az összes sötétséget, fájdalmat, mindazt, amit mi, emberek tönreteszünk Isten gyönyörű világában. Ebben a nehéz, háborús adventben is megszületik minden emberi szívben, ahol nyitott ajtót talál. Székely János ezután egy régi csángó imádságot olvasott fel, benne a mennyben meglátott kicsi ringó bölcső, a megszülető karácsonnyi gyermek képével: ez volt a régi csángó asszonyok és emberek világképe és szíve közepén. A bölcső és a gyertyák gyönge fényességnek tűnnek a sötétséggel szemben, s mégis, ez a gyönge láng győz a bűn és a halál sötétsége fölött. Induljunk el az ünnep felé - hangsúlyozta ünnepi beszédében a megyéspüspök, hogy megszülethessen a szívünkben az a bölcső, s benne az élő Isten fia.

A liturgia után dr. Nemény András, Szombathely MJV polgármestere gyújtotta meg a negyedik gyertyát a Betlehemből érkezett lánggal.

TP

Fotó: Nagy Jácint

Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Savaria Fórum 33. évfolyam 14. szám - 2024.04.12.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Már tudják, hol mérnek a vasi rendőrök a Speedmarathonon
A vasi rendőrök száznál is több javaslatot kaptak az itt élőktől, hogy hol mérjenek majd április 19-én.
Szombaton elstartol a Spartan, itt vannak a részletek
Április 13-án, szombaton Szombathelyre érkezik a Spartan, a világ egyik legnépszerűbb akadályfutó versenysorozata. Több ezer magyar és nemzetközi versenyzőt várnak a szervezők. Épülnek a látványos akadálypályák, melyek csak arra várnak, hogy szombat reggel nyolc órakor elstartoljanak a versenyzők. Szólunk előre, hogy több utcában is forgalomkorlátozás lesz.
Szólunk előre: április második hetében több helyen is útlezárások lesznek Szombathelyen
Szombathely 800 millió forintos önkormányzati forrásból megvalósuló útfelújításának részeként több helyszínen kezdődnek vagy folytatódnak munkálatok április második hetében, ezért lezárásokra, korlátozásokra kell számítani.
Nehéz lesz az április a Rumi úton közlekedőknek
Napokon belül indul a város legforgalmasabb déli bevezető útjának felújítása, a Rumi út aszfaltozása miatt a hónap végén várhatóan pár napig teljes lezárás lesz a szakaszon, de már a marási munkák idején is lassabb haladásra kell számítani.
Felnőtt háziorvosi rendelés Szombathely 2024: az összes rendelési idő egy helyen
A felnőtt háziorvosi rendelés biztosítása Szombathelyen 2024-ben is marad önkormányzati feladat. Néhány helyen változik a rendelési idő, cikkünkben az összes városi felnőtt háziorvosi rendelővel kapcsolatos fontos információt megtalálja.