km/óra
  2024.02.24., szombat  •  Szőkőnap napja
A gondtalan ünnepi várakozás reményében ne gyújtsuk fel az adventi koszorút!

A gondtalan ünnepi várakozás reményében ne gyújtsuk fel az adventi koszorút!

A hétvégén kezdetét veszi az adventi készülődés, az adventi koszorún meggyújtjuk az első gyertyát és sokan égősorokkal díszítik fel otthonaikat is. Az alábbi cikkben néhány nagyon fontos szabállyal szolgálnak a vasi katasztrófavédők, hogy az ünnepi várakozás gondtalanul teljen a vármegyében.

 

Mint írják, az adventi az ünnepi készülődés időszaka, viszont, ha nem figyelünk, könnyen megtörténhet a baj. Az elmúlt években december 1. és 31. közötti 2020-ban 14, 2021-ben 17, míg 2022-ben 13 otthon gyulladt ki. Az ilyen esetek kockázatát növeli, hogy a hétvégén meggyújtjuk az adventi koszorún az első gyertyát. 


A házilag készített adventi koszorúnál már az alapanyagok kiválasztására célszerű odafigyelni. A gyertyákat egy, a gyertyánál szélesebb fém alátétre, gyertyatüskére tegyük. Kerüljük a fa, műanyag vagy papír alátéteket, mert ezek éghetőek. Ha a koszorúra textil, fa vagy műanyag díszeket helyezünk, azokat a gyertyáktól távolabb helyezzük el. Az égő gyertyákat sose hagyjuk felügyelet nélkül. Biztonságos alternatíva lehet az elemes LED-gyertyák használata. Ezek nem melegszenek fel, és nem jelentenek tűzveszélyt, és ugyanúgy biztosítják az ünnepi hangulatot.


A koszorút célszerű tűzálló tálra tenni úgy, hogy semmilyen éghető anyag ne legyen a közelében. Ne kerüljön az ablakba, ahol meggyújthatja a függönyt. Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyermekek és háziállatok sem férnek hozzá. 


A fényfüzérek, égősorok, díszkivilágítás kihelyezésekor figyelni kell a megvásárolt eszközök minőségére, kerülni kell a silány, hibás, piacon vásárolt fényfüzéreket. Kültéren csak kifejezetten oda való díszítést használjunk. Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, esetleg megolvadt, akkor ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy tüzet okozzon. Fontos, hogy éjszakára mindig húzzuk ki a fényfüzér vezetékét a konnektorból.


Sokan már december elején karácsonyfát állítanak. Se az igazi, se a műfenyőt ne díszítsük gyertyákkal, csillagszórókkal. A karácsonyfát a fűtőeszköztől legalább másfél méterre helyezzük el. 

 

Illusztráció: pixabay.com

Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
Savaria Fórum 33. évfolyam 6. szám - 2024.02.16.
tematikus oldalak