km/óra
  2024.06.14., péntek  •  Vazul napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
A drágakövek drágaköve lett az év ásványa

A drágakövek drágaköve lett az év ásványa

A korund - ismertebb nevén a rubin - lett az év ásványa 2024-ben. Az év ősmaradványának a gyapjas mamutot választották, míg az ipari nyersanyagok kategóriájában a recski rézércre szavaztak a legtöbben. A Magyar Földtani Társaság minden évben három jelöltet állít kategóriánként, és a legtöbb voksot kapott változatokra irányul a figyelem egy éven át. A vasszécsenyi Ásványmúzeum gyűjteményében mindegyik kategóriagyőztes megtekinthető.

 

A Magyar Természettudományi Múzeum Földtudományos Forgatag elnevezésű rendezvényén vált véglegessé, hogy 2024-re melyik ásvány, fosszília és ipari nyersanyag kapta a legtöbb szavazatot, de több korábbi szakmai rendezvényen is voksolhattak az érdeklődők. Vasszécseny Ásványmúzeumában 2020 óta minden évben elkülönített vitrinben ékeskednek az aktuális győztesek - idén külön asztalon csodálhatják meg a látogatók a különlegességeket. 


Pődör György mérnök-tanár, ásványgyűjtő az SZTV érdeklődésére elmondta, a szavazásokra rengeteg alkalom adódott a különböző kiállításokon, rendezvényeken, amik a föld-tudományokkal voltak kapcsolatban, de még a nemzetközi ásvány-börzéken is a szavazatokat elfogadták.


A rubin lett az év ásványa - egykor a drágakövek drágakövének is nevezték. Fénytörése miatt kiválóan alkalmas ékszerek díszítésére. 


Pődör György hozzátette, ez az egyik legszebb, legszínesebb drágakő. Nemcsak azért, mert szép színes és élénk tüze van, hanem azért, mert a gyémánt után - ami átlátszó fehér - a legkeményebb anyag. A Mohs keménységi skálán a gyémánt a 10-es, a rubin a 9-es.


Az ásványok kategóriájában a cirkon második, a földpát a harmadik lett. A fosszíliák közül a gyapjas mamut kapta a legtöbb szavazatot. A vasszécsenyi múzeumban több mamut-lábszárcsont- és fogazat-maradvány is megtalálható. Második lett az ammoniteszek apticusa, egy régen kihalt puhatestű tengeri állat megkövesedett szerve. Az ősmaradványok rangsorának harmadik helyére a kubinyi tölgylevél került. Az ipari nyersanyagok közül a recski rézércre szavaztak a legtöbben. Második a forrásmészkő, harmadik a kőolaj lett. 

 

Forrás: SZTV

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Katasztrófavédelem álláshirdetés 2024
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Savaria Fórum 33. évfolyam 23. szám - 2024.06.14.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Rengeteg utat lezártak az áradás miatt a megyében
Az árvíz miatt egyre tovább bővül a lezárt utak listája a megyében.
Minden idők legmagasbb vízszintjét várják a Rábán, óriási a készültség (képgaléria)
Továbbra is nagy a készültség Körmenden, rekord vízállással tetőzhet a Rába. A hidat lezárták, több folyómenti kiskert és a szabadidőközpont is víz alá került. Az eddigi 520 centiméter legmagasabb vízállásnál 20 centivel magasabb vízszintre számítanak.
Választási eredmények 2024: árad a Rába, kiderül, ki vezetheti Szombathelyt
Miközben rekordközeli áradat érkezik a Rábán, harmadfokú készültség van a Pinkán, eldől, hogyan szerepeltek a pártok, polgármester- és képviselőjelöltek a városban, a vármegyében és az országban. Árad-e a Tisza is, meglesz a Fidesz-KDNP 50 százaléka, ki esik az ötszázalékos küszöb alá a kis pártok közül? Élő hírfolyamunk a 2024-es önkormányzati és EP-választási eredményekről.
A Rába és a Pinka áradása miatt ezek az utak továbbra sem járhatóak Vas vármegyében
A Rába és a Pinka kiöntése miatt összesen nyolc, belvíz okán pedig egy alacsonyabb rendű összekötő út járhatatlan az Útinform kedd kora reggeli tájékoztatása szerint. Mutatjuk, melyek ezek.
A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, a Rába tetőzött már
A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.
legfrissebbek
Foci Eb 2024: átszáguldott a német válogatott a harmatos skótokon a nyitómeccsen
A papírforma érvényesült a labdarúgó Eb nyitómeccsén: a házigazda Németország 5-1-re verte Skóciát. A magyar válogatott szombaton lép  pályára Svájc ellen. 
A Nemzeti Választási Bizottság befejezte az újraszámlálást, Karácsony maradt a főpolgármester
Több órás tárgyalás után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) befejezte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Sasvári Róbert, az NVB elnöke kihirdette, hogy a 24592 érvénytelen szavazat közül 560 szavazatot minősítettek érvényesnek, olvasható a 444.hu-n.
Rossi: Nincs kérdőjel a Svájc elleni kezdőcsapatot illetően
Marco Rossinak, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának a fejében már készen van az a kezdőcsapat, amelyet pályára küld majd a németországi Európa-bajnokság szombaton 15 órakor sorra kerülő Svájc elleni mérkőzésén.
Inkantáció: légies és lírai pillanatok feketén-fehéren a fotókon
Légies és lírai pillanatok feketén-fehéren - ezt az alcímet viseli Büki László fotóriporter Inkantáció című kiállítása, amely a könyvhét keretében nyílt meg a Berzsenyi Dániel Könyvtárban csütörtökön. 25 fénykép látható a tárlaton, közös vonásuk, hogy táncot és a zenét örökítenek meg.
Programajánló – Szombathely: Bloomsday, ökofesztivál és szurkolói ház
A június 14-15-ei hétvégén sem kell unatkozniuk a Szombathelyen élőknek, többféle programlehetőséget kínálnak a szervezők. A jövő hét is tartogat érdekességeket.