km/óra
  2022.05.23., hétfő  •  Dezső napja
A csodák idelenn születnek: Pável Ágoston kimondta és szolgálta is az igazságot

A csodák idelenn születnek: Pável Ágoston kimondta és szolgálta is az igazságot

Mi lehet azonos Szent-Györgyi Albert biokémikusban, Weöres Sándor, Gazdag Erzsi, Illyés Gyula költőkben, Kiss Gyulában, a népművelésképzés kiválóságában? A közös nevező: Pável Ágoston (1886-1946). Az ő varázslatos személyisége nélkül talán egyikük sem válhatott volna létformálónkká.

 

Pável Ágoston Kisfaludy utca melletti, múzeumkerti szobránál – a róla elnevezett sétányon – számtalanszor elsietünk. Talán rá-rá is pillantunk, de nem valószínű, hogy bensőnkben bíbelődünk azzal, kit is idéz valójában az Ács József alkotta mellszobor. Pedig a 135 évvel ezelőtt Vashidegkúton (Cankova) született, 65 évvel ezelőtt Savariában elhunyt jeles tudóst, legendás magyar-latin szakos pedagógust, nyelvészt, írót, költőt, műfordítót, néprajzkutatót, a magyar-délszláv kulturális kapcsolatok kezdeményezőjét, ápolóját becsülhetjük személyében. A könyvtárost, a múzeumi és kultúregyesületi vezetőt. 

 

„Anyanyelvének – a hazai szlovén nyelvnek – vizsgálata már korán akadémiai elismerésekhez juttatta.” (Pável Ágoston Válogatott tanulmányai és cikkei – Szombathely, 1976; szerkesztette dr. Simonné Pável Judit és Rózsa Béla). Ugyancsak e kötet summázza: a sokrétűséget a mélységgel, az igazság kimondását az igazság példás szolgálatával párosította. Nem beszélve rokonszenves költői arculatáról, gazdag műfordítói ténykedéséről. 

 

Ezúttal érjük be szinte távirati stílussal: a szentgotthárdi gimnáziumból iratkozik át a szombathelyi premontreibe, a következő állomás a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészeti kara. 1911-ben szerez tanári oklevelet, 1914-től „rendes tanár”. 1920-tól szombathelyi. Az állami leánygimnáziumban okít; a múzeum könyvtárát vezeti, majd az intézményt is. 1933. március: megjelenik a Vasi Szemle első száma, ő a főszerkesztő. Augusztustól a Faludi gimnázium tanára…

 

Illyés Gyula középiskolásként ismerte meg Pável Ágostont még Dombóváron, s húsz évvel később örömmel üdvözölte őt egykori tanáraként szombathelyi könyvbemutatóján. (Forrás: S. Pável Judit: Pável Ágoston, a tanár – Vasi Szemle, 2011/4.) Ekként dedikálta Sarjúrendek című kötetét: „A régi tanítvány új barátjának”. 

 

1941. február 6., Szeged. Pável Ágoston úgynevezett próbaelőadása az egyetemen „Mátyás király a szlovén néphagyományban és irodalomban” címmel. Így számol be erről az Esti Kurír: „Váratlanul szólásra emelkedett Szent-Györgyi Albert  rector magnificus…, elmondta, hogy azért jött el, mert egy kedves emlékét akarja feleleveníteni. A középiskola V. osztályában félévkor három szekundát (egyest/elégtelent – szp) vitt haza, néhány nap múlva jelentkezett P. Á. egyetemi hallgató instruktornak. – A szekundák rövidesen eltűntek, bizonyítványom fokozatosan javult és vittem is valamire az életben. Hálás vagyok ezért Pável tanár úrnak…”. 

 

Weöres Sándor a húszas évek derekán kosztos diák volt a Pável családnál. „A Tanár felismerte a szertelen gyermekben a zsenit, a szív embere pedig féltőn-szeretőn terelgette a járható utakra, hogy tehetségét ki tudja bontakoztatni.” (Vasi Szemle, 2011/4.) „Weöres Sándorhoz hasonlóan gyermekként ismerte meg és fedezte fel Sebesi (Gazdag) Erzsi tehetségét is, akinek tanítását, taníttatását régi, középiskolai barátjával, Domján Béla gyógyszerésszel együtt vállalta”. „Az 1939-ben végzett osztályának egyik legkiválóbb tanulója Kiss Gyula volt, akiből néhány évtized után a szombathelyi Pedagógiai Főiskola legendás hírű tanára lett…, aki mindig példaképének tekintette volt osztályfőnökét, hozzá hasonlóvá vált kiválóan végzett tanulmányaival, sokoldalú műveltségével, szerteágazó népművelői munkájával.”

 

Pável Ágoston hitvallásának eszenciájaként, ha úgy teszik: esszenciájaként is érthetjük s érezhetjük A csodák idelenn születnek! című, 1931-ben papírra vetett költeményét: 

 

Csak el-elnézem néha-néha:

mint úszik a hold ezüstös karéja

a sápadt, langyos égi vizeken.


És elmélázom:

ott fenn roppant világok kergetőznek

titkos, engedelmes pórázon.


Vak végtelenből vakabb végtelenbe futnak

töméntelen napok.

S nincs kezdete és nincsen vége

a végzetpatkós, csillagporos örök útnak.


Ott fenn világok vajudnak, születnek,

s zúgva nyargalnak rejtélyes sorsuk elé.

És nekünk idelenn

-vakoknak, süketeknek,-

a szívünk vérzik

egy érdes szón, egy közönyös tekinteten.


Ott fenn: kavarog-omlik száz világ.

S mi nem látunk a könnyeinktől,

s összelapítanak

törpécske emberi tragédiák!


                                                                         

Szenkovits Péter 

Címlapkép: Nagy Jácint / Savaria Fórum

kapcsolódó cikkek
A csodák idelent születnek: születésnapi beszélgetés Simonné Pável Judittal
A csodák idelent születnek: születésnapi beszélgetés Simonné Pável Judittal
Az értékőrzést, édesapja hagyatékának közkinccsé tételét tekintette szívügyének egész életében Simonné Pável Judit. A néprajzkutató, nyelvész, költő, irodalomszervező Pável Ágoston leányát 95. születésnapja alkalmából kértük emlékei felidézésére.
címkék
kapcsolódó cikkek
A csodák idelent születnek: születésnapi beszélgetés Simonné Pável Judittal
A csodák idelent születnek: születésnapi beszélgetés Simonné Pável Judittal
Az értékőrzést, édesapja hagyatékának közkinccsé tételét tekintette szívügyének egész életében Simonné Pável Judit. A néprajzkutató, nyelvész, költő, irodalomszervező Pável Ágoston leányát 95. születésnapja alkalmából kértük emlékei felidézésére.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
Savaria Fórum 31. évfolyam 19.szám - 2022.05.20.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Megyei I. osztály: magabiztosan nyert és bajnok lett a Sárvár
Hat találkozóból négyen gólképtelenek maradtak a hazai csapatok, a Sárváron kívül a Haladás-Zanat tudta otthon tartani mindhárom bajnoki pontot.
Hét bemutatót tervez az évadban a Weöres Sándor Színház
Sirály, Koldusopera, Bolha a fülbe. Hét bemutatóval és további három bérleten kívüli produkcióval jelentkezik a 2022/23-as évadban a Weöres Sándor Színház. Megemlékeznek névadójuk születésének 110. évfordulójáról, lesz karneválszínház nagy nevekkel, és változik a társulat összetétele - erről is szó esett a következő évadot beharangozó sajtótájékoztatón, ahol a választható bérlettípusokat is ismertették.
Megyei II. osztály, északi csoport: potyogtak a gólok a 26. fordulóban
A Mersevát tízszer, a Csepreg hétszer, míg az Uraiújfalu hatszor vette be ellenfele kapuját, de a Gencsapáti is gólzáporos mérkőzésen győzte le a Kemenesalját. A Gérce, valamint a Sé is otthon tartotta a három pontot, a Bozsok pedig a Söpte ellen nyert rangadót.
Csaknem 400 fiatal táncolt együtt a Fő téren (képgaléria)
Csaknem 400 fiatal táncolta el Johann Strauss Denevér című operettjéből a négytételes francia négyest ma a Fő téren. Két év kihagyás után ismét megrendezte az AGORA a Quadrille Európai Táncfesztivált, melynek kizárólagos hazai helyszíne Szombathely.
Megyei II. osztály déli csoport: a Csákánydoroszló nyolcig, a Körmend és a Telekes hétig jutott, a Tanakajdé az egyetlen hazai győzelem
Az Őriszentpéter a Gyöngyöshermán-Szentkirállyal, míg a Szentpéterfa a Rábatótfaluval osztozott meg a pontokon.
legfrissebbek
Meteorológiai szolgálat: az ország nagyobb részén továbbra sem enyhül az aszály
A csapadék egyenlőtlen eloszlása miatt az országban többfelé száraz a talaj, országos, áztató eső pedig továbbra sem érkezik, így az ország nagyobb részén nem enyhül az aszály - írta hétfői bejegyzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Mintegy kilenc tonna ólomakkumulátort értékesített
A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt 1 év, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélt egy büntetlen előéletű férfit. A vádlottal szemben 1.911.244 forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.
Első alkalommal rendezett a város Takács József emlékére versenyt
Május 21-én tartották a Takács József Tenisz Emlékversenyt a Késmárk utcai teniszpályán, melyen Szombathely Megyei Jogú Városa képviseletében dr. László Győző, sportért is felelős alpolgármester vett részt és köszöntötte a résztvevőket. A torna első alkalommal, de hagyományteremtő céllal került megrendezésre Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, Sport és Ifjúsági Iroda szervezésében, olvasható a város honlapján.
Árokba sodródott egy autó Szentgotthárdon
Több helyen nem lesz melegvíz szerdán Szombathelyen
A felhasználói rendszer karbantartása miatt május 25-én, szerdán 8-tól 18 óráig Szombathely egyes részein a használati melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog, olvahsató a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. közleményében.