km/óra
  2023.02.06., hétfő  •  Dorottya, Dóra napja
A Bécsből lopott motor a rábapatyi bányatónál került elő

A Bécsből lopott motor a rábapatyi bányatónál került elő

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen társtettesként, nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt 1 év 6 hónap -végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett- börtönre ítélt egy férfit, továbbá kötelezte 111.554 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte az ügyészség.

 

A bíróság a II. rendű - többszörös visszaeső - vádlott vonatkozásában elkülönítette az ügyet, tekintettel arra, hogy több, folyamatban lévő ügye van, amelyeket egyesít a bíróság és azt követően tart vonatkozásában előkészítő ülést.


A tényállás szerint a vádlott és társa 2019. szeptember 14-én, a késő esti órákban egy magyar tanútól bérelt, magyar forgalmi rendszámú, Renault Master típusú személygépkocsival Bécsbe utaztak, ahol az Oriongassen, egy osztrák sértett által leállított és kormányzárral lezárt osztrák forgalmi rendszámú, KTM 950 LC8 SM típusú motorkerékpárt a Renault Master rakterébe tették, és magukkal vitték, azt a sértettől jogtalanul eltulajdonították. 


Később a motorkerékpár kormányzárát eltörték, és a vádlott társa a gyújtáskapcsolóját átkötötte azért, hogy azt be tudják indítani, majd a vádlottat megbízta azzal, hogy a motorkerékpárt a Rábapaty külterületén található, az ún. sólepárlók mellett lévő bányatavak mögötti árvízvédelmi töltésen vigye el és rejtse el a gát melletti bozótosban. A vádlott és egy másik magyar tanú – aki nem tudott arról, hogy a motorkerékpár lopásból származik – éppen a töltésről tolták lefelé az eltulajdonított motorkerékpárt, amikor a rendőrjárőr őket ellenőrzés alá vonta, így a lopásra fény derült. A bűncselekmény elkövetésével 1.450.000 forint kára keletkezett a sértettnek, amely a nyomozás során történt lefoglalás és a motorkerékpár részére történő kiadása ellenére – figyelemmel a motorkerékpáron a dolog elleni erőszakkal okozott rongálási károkra – csak részben térült meg.


Az ítélet jogerős.

Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
Savaria Fórum 32. évfolyam 3. szám - 2023.02.04.
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Ismét sok újszülöttet köszönthetünk Szombathelyen
Íme, a legfrissebb anyakönyvi hírek városunkból.
A szolidaritás napja – ülősztrájk a Bolyaiban
Pont egy éve kezdődtek a tiltakozások az oktatás helyzete miatt: az évfordulón ülősztrájkokkal, tiltakozásokkal indult a reggel országszerte diákszervezetek és pedagógusok részvételével. Szombathelyen a Bolyai iskola diákjai az Egységes Diákfronthoz csatlakozva ülősztrájkot szerveztek.
Megválasztották a legÖKOsabb osztályt
A Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Művészeti Iskolában ezúttal a legkisebbek nyerték el a címet.
Melletted a mindennapokban: személyi asszisztenseket toboroznak a mozgáskorlátozottak mellé
Pályázati támogatásnak köszönhetően Melletted a mindennapokban címmel új szolgáltatást indít a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. Mozgáskorlátozott ellátottjaik mellé toboroznak személyi asszisztenseket, akik meghosszabbított kézként, lábként működve támogatják őket a napi tevékenységükben, higiéniai szükségleteikben, ügyintézésben. Jelentkezőket várnak, akik szívesen bekapcsolódnának segítőként a programba.
Melletted a mindennapokban
A Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. Támogató Szolgálata új szolgáltatást indít az idei évben Melletted a mindennapokban címmel. „A klasszikus értelemben vett személyi asszisztencia tulajdonképpen egy fizetett szolgáltatás, amelyben a fogyatékossággal élő ember maga alkalmazza azokat a személyeket, akik támogatják abban, hogy önrendelkező életet tudjon élni”, vélekedik a projekt szakmai vezetője, Szűcs Gabriella, aki ismertette az új program részleteit.
legfrissebbek
Takács Péter: „Az orvosok többsége többet keres havonta, mint az ágazatot vezető miniszter”
Az egészségügyi államtitkár szerint nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamarával van konfliktusuk.
Scholz: kizárólag Oroszország felelős a háborúért
Kiemelte, hogy Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az "európai békerenddel."
Haladás: Győzelem Győrben!
Az NB/II-es focibajnokság 22. fordulójában Michal Hipp alakulata 3-1-re nyert Győrben a vasárnap délutáni összecsapáson. Verpecz István a második félidő elején büntetőt hárított, Csernik duplázott.
Kiütéses SZKKA-siker Kecskeméten
A kézilabda NB/I B 17. fordulójában az SZKKA magabiztosan nyert Kecskeméten. A két pont sorsa már az első tíz percben eldőlt.
Időjárás: januárban tavasz volt a télben
Az idei január bővelkedett a meglepetésekben: az év szokatlanul magas hőmérséklettel kezdődött, s a jó idő kitartott a hónap végéig. Bár többször is ígértek nagyobb mennyiségű havat, ami nem ért ide, de csapadékból nem volt hiány a környéken. Kőszegen például január 22-én 6-8 centiméter hó fedte be a tájat.