km/óra
  2024.02.28., szerda  •  Ákos, Bátor napja
A Bécsből lopott motor a rábapatyi bányatónál került elő

A Bécsből lopott motor a rábapatyi bányatónál került elő

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen társtettesként, nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt 1 év 6 hónap -végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett- börtönre ítélt egy férfit, továbbá kötelezte 111.554 forint bűnügyi költség megfizetésére, közölte az ügyészség.

 

A bíróság a II. rendű - többszörös visszaeső - vádlott vonatkozásában elkülönítette az ügyet, tekintettel arra, hogy több, folyamatban lévő ügye van, amelyeket egyesít a bíróság és azt követően tart vonatkozásában előkészítő ülést.


A tényállás szerint a vádlott és társa 2019. szeptember 14-én, a késő esti órákban egy magyar tanútól bérelt, magyar forgalmi rendszámú, Renault Master típusú személygépkocsival Bécsbe utaztak, ahol az Oriongassen, egy osztrák sértett által leállított és kormányzárral lezárt osztrák forgalmi rendszámú, KTM 950 LC8 SM típusú motorkerékpárt a Renault Master rakterébe tették, és magukkal vitték, azt a sértettől jogtalanul eltulajdonították. 


Később a motorkerékpár kormányzárát eltörték, és a vádlott társa a gyújtáskapcsolóját átkötötte azért, hogy azt be tudják indítani, majd a vádlottat megbízta azzal, hogy a motorkerékpárt a Rábapaty külterületén található, az ún. sólepárlók mellett lévő bányatavak mögötti árvízvédelmi töltésen vigye el és rejtse el a gát melletti bozótosban. A vádlott és egy másik magyar tanú – aki nem tudott arról, hogy a motorkerékpár lopásból származik – éppen a töltésről tolták lefelé az eltulajdonított motorkerékpárt, amikor a rendőrjárőr őket ellenőrzés alá vonta, így a lopásra fény derült. A bűncselekmény elkövetésével 1.450.000 forint kára keletkezett a sértettnek, amely a nyomozás során történt lefoglalás és a motorkerékpár részére történő kiadása ellenére – figyelemmel a motorkerékpáron a dolog elleni erőszakkal okozott rongálási károkra – csak részben térült meg.


Az ítélet jogerős.

Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
Savaria Fórum 33. évfolyam 7. szám - 2024.02.23.
tematikus oldalak