km/óra
  2024.07.13., szombat  •  Jenő napja
35 éves az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület

35 éves az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület

A megyeháza dísztermében ünnepelt az összetartó közösség, melynek tagjai temérdek ajándékot is kaptak a születésnap alkalmából. Dr. Nemény András polgármestertől például 400 ezer forint támogatást és 100 darab jegyet is az óriáskerékre.

1988. november 3-án alakult meg Szombathelyen az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület, 32 családdal. Azóta eltelt 35 év, az évekkel pedig az egyesület is gyarapodott, nem is kicsit: jelenleg több mint 700 család tartozik a közösséghez, ezt pedig szombaton méltó módon meg is ünnepelték a megyeháza dísztermében.

Az ünnepségen jelen volt dr. Nemény András polgármester, Vámos Zoltán főispán, Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke és természetesen Görcz Gyula Csaba, az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület elnöke.

Az egyesület fő célja a családok érdekképviselete. Egy olyan ön- és egymást segítő közösséget működtetnek, amely értékként mutatja fel a társadalomban a gyermekeket és a gyermeknevelést.

„Segítünk, tanácsot adunk, beszélgetünk, akciókat és programokat szervezünk, kirándulunk, színházba, moziba, hangversenyre járunk, sportolunk, népi kismesterségeket tanítunk, korrepetálunk, tehetséggondozást végzünk, adományokat gyűjtünk és továbbítunk, környezetvédő, mentálhigiénés és ifjúsági csoportot működtetünk, van élelmiszermentő akciónk és ruharaktárat is üzemeltetünk, nemcsak családjaink, hanem a városban élő rászorulók számára is” – sorolta nyitóbeszédében Görcz Gyula Csaba.

Görcz Gyula Csaba, az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület elnöke

Hozzátette, idén is elindítják a már jól ismert télikabát-akciót és megtartják a hagyományos ősz végi, tél eleji disznóvágást is, jövő vasárnap pedig elindul a Mikulásvonat is.

Mint mondja, sok segítséget és támogatást kapnak más egyesületektől, de rendszeresen támogatja őket a polgármester és a szombathelyi önkormányzat: ingyen biztosítják például a székházat, az egyesületnek csak a rezsit kell fizetnie.

Beszédet mondott Kardosné Gyurkó Katalin is, aki mint mondta, mindig szívesen fogadja a meghívást az ilyen és ehhez hasonló eseményekre, öt évvel ezelőtt is itt volt, amikor az egyesület 30. születésnapját ünnepelték.

„Úgy érzem, minden ilyen alkalom túlmutat egy tagegyesület ünneplésén. Sokkal tágabb az üzenete egy ilyen eseménynek: ilyenkor magát a családot, a nagycsaládot ünnepeljük, hiszen a család, a gyermek, a házasság azok az értékek, amelyek összetartanak bennünket. És bár az idők változnak, én úgy látom, hogy még hosszú ideig szükség lesz arra, hogy felmutassuk és képviseljük az értékeinket. Mert csak a családi élet adhat igazi örömöt” – hangsúlyozta.

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke

A NOE elnöke beszéde után emléklapot adott át az egyesületnek, majd átadta a helyet Vámos Zoltánnak. A főispán elmondta, csodálattal és áhítattal próbálja megérteni, a nagycsaládosok hogyan tudják nemhogy túlélni, de úgy menedzselni a hétköznapokat logisztikai bravúrokat bemutatva, hogy egészséges és teljes életet élő felnőtteket tudnak felnevelni.

„Ennél nehezebb és komolyabb feladat nincs a világon, bármilyen munkája is legyen az embernek. Mondom ezt azért is, mert a feleségemmel egy 3 éves energiabombát próbálunk megóvni attól, hogy föld körüli pályára álljon. Úgyhogy higgyék el, bár csak részletekben, de pontosan értem azt a teljesítményt, amit önök nap, mint bemutatnak. Emiatt az összes kalapomat megemelem önök előtt. És szeretnék gratulálni is ahhoz a bátorsághoz, ami 35 évvel ezelőtt létrehozta az egyesületet” – mondta, beszéde után pedig a kormány nevében ő is átadott egy oklevelet az egyesület elnökének.

Vámos Zoltán főispán

Utána Majthényi László mondott beszédet, melyben két könyvből is idézett a család fontosságáról, majd Vas vármegye közgyűlése nevében emléklapot adott át az egyesületnek „a nagycsaládosok egymást segítő közösséggé formálásáért, a házassággal érzett felelősség erősítéséért, a nagycsaládosok érdekképviseletéért, az ifjúság egészséges életmódra neveléséért végzett példaértékű munkájáért”.

Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke

A hivatalos beszédek sorát dr. Nemény András zárta. A polgármester elmondta, testvére is nagycsaládos, így közelről látja, milyen az életük.

„Én azt látom, hogy a saját életüket a gyermekeik életével teljesítik ki valójában. Ennek a gondolkodásnak a középpontjában az élet áll, ami a legfontosabb érték. Ebből további értékek következnek: a tisztelet, a szeretet, az önzetlenség és mások segítése. A Nagycsaládosok Egyesülete is ezeket foglalja magába” – mondta és megígérte, hogy a jövőben is támogatni fogják az egyesületet.

A polgármester ajándékot is hozott, hiszen születésnapot ünneplünk. Először is egy oklevelet adott át, majd felajánlott 400 ezer forint támogatást az egyesület működéséhez, végül pedig a gyerekek legnagyobb örömére átadott 100 darab jegyet az óriáskerékre.

Dr. Nemény András polgármester átadja az oklevelet és az óriáskerékre szóló jegyeket

A beszédek után produkciók következtek, majd okleveleket és ajándékokat adtak át, végül pedig teával, pogácsával, szendviccsel és persze tortákkal várták az ünneplőket.

Fotó: Bonyhádi Zoltán

Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Savaria Fórum 33. évfolyam 26. szám - 2024.07.05.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legolvasottabbak
Augusztusban folytatódik a lomtalanítás Szombathelyen
A SZOVA Nonprofit Zrt. idén is meghirdette a lomtalanítást, amely a lakosságra és lakóingatlanokra vonatkozik, így a garázstulajdonosok, illetve intézmények, vállalkozások, kereskedelmi egységek nem vehetik igénybe a szolgáltatást.
A Körösladányi MEDOSZ Sportkörben lett többségi tulajdonos az Illés Akadémia
Aki eddig tudta követni, hogy mi történt a Haladással, annak egy újabb fejtörő: a felszámolás előtt álló Szombathelyi Haladás Sportszolgáltató kft-től kapott jogon pár hete alakult ISA Haladás Kft. a június végén bevásárolta magát az önkormányzati választások másnapján - ahogyan leváltották a település fideszes vezetését - az NB III-ból való visszalépését bejelentő Körösladányi MEDOSZ Sportkörbe.
Augusztusi időutazásra hív a XXIII. Savaria Történelmi Karnevál
Augusztus 22. és 25. között ismét megelevenedik Szombathely ókori története: a nyolc kiemelt és 20 kísérőhelyszín 388 programmal várja Savaria lakóit és a vendégeket, hogy időutazással ünnepeljük a város 2000 éves múltját, jelenét és jövőjét. A XXIII. Savaria Történelmi Karneválról kedden tartottak sajtótájékoztatót a Történelmi Témaparkban.
Edzésbe állt a Haladás VSE
Hétfőn délután 21 mezőnyjátékosnak, valamint két kapusnak tartotta meg az első edzést a Szenczi Imre vezette szakmai stáb, írja az egyesület honlapja.
Készüljön: nagy dugók várhatók ezen a szombathelyi bevezető úton
A GYSEV Zrt. a lakosság türelmét kéri, mert július 15-től a hónap végéig ismét karbantartási munkát végez a Zanati úti aluljáró feletti vasúti hídon, ezért két héten át a Zanati úti aluljáró közúti forgalmát két belső sávra fogják szűkíteni.