km/óra
  2024.05.19., vasárnap  •  Ivó, Milán napja
Nyereményjáték: Nyerj egy cabriót!
31 százalékkal nőtt a jelentkezők száma a Savaria Egyetemi Központban

31 százalékkal nőtt a jelentkezők száma a Savaria Egyetemi Központban

Több, mint 126 ezren jelentkeztek idén a magyar felsőoktatásba, negyedével többen, mint az előző esztendőben. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szakjai is egyre népszerűbbek, 31 százalékkal nőtt a jelentkezők száma. A pszichológia mellett a tanárszakok voltak a legkeresettebbek.

 

A megújított felvételi rendszer közel 27 százalékkal növelte a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők létszámát. A szeptemberben induló alapszakokra és osztatlan képzésekre már nem kötelező az emelt szintű érettségi vizsga, az intézmények már elfogadhatnak középszintű érettségit. Továbbá megszűnt a jogszabályi minimumponthatár. 


26 ezerrel nőtt a már diplomás jelentkezők száma. A beiskolázási kampány decemberben vette kezdetét, a jelentkezéseket február 15-ig lehetett elektronikus úton benyújtani. Az ELTE Savaria Egyetemi Központ szakjai iránt is nagyobb volt az érdeklődés, mint tavaly.  


Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa az SZTV érdeklődésére elmondta, hogy az elmúlt 6 évben, amióta csatlakoztak az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez úgy néz ki, hogy egyre népszerűbbek. Mint fogalmazott, ez nagy bizakodásra és nagy örömre ad okot. Az idei évben soha nem látott felvételi jelentkezési adatokat könyvelhetnek el maguknak, hisz 31 százalékkal nőtt a hozzájuk jelentkezők aránya. Ez azt jelenti számokban, hogy közel 4000 hallgatójelölt gondolja úgy, hogy megjelölte a szombathelyi képzéseket, első helyen pedig 1126 diák gondolja úgy, hogy hozzájuk szeretne jelentkezni.


Decemberben és januárban is tartottak nyílt napot az érdeklődőknek. Már akkor látszott, hogy legtöbben a pszichológia és a tanárszakok valamelyikére jönnének szívesen.


Lenkai Nóra hozzátette, továbbra is népszerű a pszichológia szak, oda nagyon sokan jelentkeznek minden évben, amióta meghirdették. Ebben az évben a pedagógusképző szakokra jelentkezők száma is 25 százalékkal növekedett. Ennek nagyon örülnek nagy múltú pedagógusképző intézet lévén. A gazdaságtudományi szakok is nagyon népszerűek, és nagy örömükre a gépészmérnök képzésre is több mint 50 százalékkal többen adták be a jelentkezéseket, mint tavalyi évben.


A szeptemberben induló képzésekre a pótfelvételi eljárásban is lehet jelentkezni. Erre július végétől augusztus első feléig lesz lehetőség.
 

Nyereményjáték: nyerj egy kabriót!
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Savaria Fórum 33. évfolyam 19. szám - 2024.05.17.
Beszállsz? A Savaria Fórummal egy cabriót nyerhetsz!
tematikus oldalak
legfrissebbek
Kikapott, de bennmaradt az NB/II-ben a Haladás - papíron
A Merkantil Bank liga 33. fordulójában a vasiak az Ajkát látták vendégül. Ellentétes félidők után a vendégek 3-1-re nyertek.
Sportszerűség, fegyelem, bajtársiasság, humor – felavatták a Szabó Éva sétányt (képgalériával)
Tegnap délután ünnepélyes keretek közt felavatták a Haladás pálya mögött a Szabó Éva sétányt. Köszöntőbeszédet dr. László Győző, Szombathely sportügyekért is felelős alpolgármestere, Kelemen Krisztián önkormányzati képviselő és Szabó Hajnalka, a Haladás VSE Tenisz Szakosztályának elnöke mondott. Az ünnepi esemény zárásaként leleplezték Szabó Éva emléktábláját. A legendás teniszező 2022-ben hunyt el.
Indul a vidéki vendéglátóhelyek támogatása
Tizenhárom milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től - hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).
A polgármester nem dönthet az SZKKA ingyenes csarnokhasználatáról, a májusi közgyűlés tárgyalja a kérést
A májusi közgyűlésen tárgyalja az önkormányzat az SZKKA csarnokhasználati kérelmét, május 24-én pedig szurkolói ankét lesz, amelyen részt vesz a városvezetés is - egyebek mellett ez derül ki abból a levélből, amelyet vasárnap délután dr. Nemény András tett közzé. Az NB I-be
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon
Ekler Luca aranyérmet nyert 100 méteres síkfutásban a para-atlétikai világbajnokságon, a japán Kobéban – írta az MTI.